Riesling- ja Spätburgunder -viikot Tampereella 2019

tiistai 14. toukokuuta 2019

Jo perinteeksi muodostuneet Riesling- ja Spätburgunder -viikot alkoivat juuri, mutta me pääsimme Saksan viinien kutsumina kiertämään ravintoloissa ja maistelemaan viinejä jo viime viikolla. Tampereelta mukana on 13 ravintolaa, joista itse kävin Finlaysonin Palatsilla, Gastropub Tuulensuussa, Winebridgessä, Ravinteli Berthassa ja Periscopessa. Mukana on 56 ravintola ympäri Suomen, joten tsekkaa mistä löydät lähimmät Riesling-viikoille osallistuvat ravintolat ja käy ihmeessä maistelemassa! Valinnan varaa on vaikka kuinka, tässä omat suosikkini Tampereelta. 
Kortteliravintolassamme Gastropub Tuulensuussa herkutellaan omatuontiviineillä ja melkoisia herkkupulloja saimmekin eteemme! Paikka on tunnettu laajasta olut- ja viinivalikoimastaan (eikä unohdeta pastista) ja siitä, että huippupulloja on aina saatavilla. Älä siis epäröi kysyä, vaikka tarvetta olisi vain parille lasilliselle!

Aloitimme maistelun lasillisella hieman kypsyneellä Raumland Blanc et Noir Brut Nature 2005. Herkät kuplat ja pieni pyöreys takasi lempeän aloituksen.  Seuraavaan lasiin saimme kukkaisen raikasta ja hapokasta Veegmüller Scheurebe Trockenia 2017. Sitten maistoimme Von Winning Herrgottsacker Riesling 2016, joka oli asteen verran hillitymmästä mausta huolimatta hyvinkin tasapainoinen ja pitkämakuinen sopien hyvin monelle ruoalle. Pääsimme maistamaan myös Spätburgundereista Dautel Spätburgunder 2016 sekä Mohr Höllenberg Spätburgunder Trocken Alte Reben. Ruoassa Tuulensuu luottaa rentoon bistrotyyliin. Söimme paistettua parsaa perunoilla kahdella eri tapaa: belgialaisittain parmankinkun ja leivänmurujen kera sekä runsaan voin ja parmesanin kera.Tuulensuun jälkeen oli aika suunnata Hallituskadun viinibaariin. Winebridgessä olen käynyt lasillisella aiemminkin, mutta ruokalistaan en ole ehtinyt tutustua illallisen tiimoilta. Pääsimme kuitenkin maistelemaan saksalaisia herkkuja mitä parhaimmalla tavalla, sillä Riesling-viikkojen aikana on tarjolla myös pieniä saksalaisia makupaloja vitosen hintaan. Maistelimme ihanan etikkaista perunasalaattia, bratwurstia ja omenastruudelia. Ja nämä pienet annokset ovat juuri sitä, mitä toivoisin enenevässä määrin lisää viiniviikkojen yhteyteen! Tiedän kyllä, että ravintoloihin voi mennä yhdelle lasilliselle milloin vain, mutta moni mieltää edelleen Riesling-viikkojen tarkoittavan myös ravintolassa suosittelumenun nauttimista. Toki se sitä parhaimmillaan voi tarkoittaakin, mutta matalan kynnyksen paikoille olisi enemmänkin kysyntää.

Winebridgessä, jos missä on oiva tilaisuus tutustua saksalaisiin viineihin tarkemmin, sillä viinejä voi maistella myös tasting-paketteina. Lisäksi Winebridge järjestää viineihin tutustumista tulevana viikonloppuna Viinikoulua vitosella-teemalla Monipuolinen Hallituskatu -tapahtumassa.

Alkuun maistelimme nuorempaa ja vanhempaa Rieslingia Frank John Buntsandstein Riesling Trocken 2016 Pfalz. S.A.Prüm Wehlener Sonneuhr Riesling Kabinet Trocken 2009 ihastutti koko joukon tyylikkyydellään ja hienostuneisuudellaan. Makeaa versiota edustivat Urziger Wurzgarten Riesling Trockenbeerenauslese 2007 ja 2010 ja jos olet makean ystävä, näitä kannattaa suunnata maistelemaan.
Ravinteli Berthassa en ole käynyt pitkään aikaan syömässä, mutta syytän siitä Tampereen kasvanutta ravintolamaailmaa. Uusia ravintoloita syntyy niin hurjalla tahdilla, ettei kaikissa ehdi nautiskelemaan ja vanhat suosikit pääsevät unohtumaan. Olikin onni, että Bertha valikoitui yhdeksi Riesling-kierroksen rafloista! 

Viinit nojautuivat omaan maahantuontiin, J.B.Beckerin valikoimaan niin kuin viime vuonnakin, mutta tällä kertaa maistelimme vuosien 1992 ja 2012 Riesling Spätlesejä sekä Schloss Lieserin Riesling Auslesea vuodelta 2016. 


Alkuruoat ovat aina olleet Berthassa jäätävän hyviä eikä pettyä tarvinnut tälläkään kertaa.  Ensimmäiseksi alkuruoaksi saimme valkoista parsaa kasaankeitetyllä kermalla ja pinnalle oli raastettu kuivattua ja savustettua turskaa. Skrei-turska näyttelee ravintolan menulla isoa osaa kuulemma aina vuodenvaihteen jälkeen, kun turskaa alkaa saada Lofooteilta, mutta itse maistoin turskaa tässä muodossa ensimmäistä kertaa. Taivaallista! 

Toiselta lautaselta löytyi miedosti savustettua taimenta, purjoa, retiisiä, ituja ja hernemisolla maustettua voikastiketta. Kolmas makupala nosti riman vielä korkeammalle ja lihaisa kuningasosterivinokas hiivakastikkeella veti kyllä maton alta! 

Beckerin kuivat Rieslingit maistuivat erinomaisesti alkuruokien kanssa, mutta Schloss Lieserin makeakin viini komppasi yllättävän hyvin suolaisten kanssa yhteen. Maistoimme myös paria Beckerin Spätburgunderia, mutta tamminen ja tuhti punaviini ei ollut niin mieleeni. Kaikkea kannattaa toki aina maistaaa ja rikkoa omia ennakko-oletuksiaan. 

Riesling- ja Spätburgunder -viikot jatkuvat aina 26.5.2019 asti eli vielä ehdit hyvin tekemään täsmäiskun omaan lempiravintolaasi tai kiertelemään useamman makuelämyksen parissa. Lue lisää edellisten vuosien bloggauksista!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.