Sieni-pinaattilasagne

lauantai 16. tammikuuta 2016



Lasagne on varmasti monen perheen suosikkiruoka ja sitä se on meilläkin. Perinteisen lihaversion sijaan valmistamme melkeinpä joka kerta erilaisen version ja makuhermoja ovat hellineet mm. kurpitsa-, punajuuri-, punasikuri-, munakoiso- ja lohi-katkarapulasagnet. Viimeksi valmistin Vege!-kirjan innoittamana sienilasagnea. Kirjassa maitokastikkeen maidon annettiin ensin maustua ja niin tein minäkin asteen verran fiinimmän version. Reseptissä oli käytetty herkkusieniä, mutta niiden sijaan voi toki käyttää muitakin. Ja yhtä lailla lehtikaali sopii pinaatin tilalle. Loistava ruoka käyttää hyväksi viime kesän kasvimaan ja metsän anteja. Kun maltat maustaa ja maistaa sekä kastikkeen että täytteen hyvin, lopputulos on väistämättä herkullinen.

Sieni-pinaattilasagne

1 l béchamel-kastiketta
1 sipuli hienonnettuna
oliiviöljyä
250 g tuoreita herkkusieniä (suppilovahveroita, kanttarelleja)
1-2 tl kuivattua oreganoa
200 g tuoretta tai pakastettua pinaattia (lehtikaalia)
100 g parmesaniraastetta
suolaa, pippuria
lasagnelevyjä

Kuullota sipuleita öljyssä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää sienet ja timjami ja paista, kunnes sienissä on kaunis ruskea pinta. Lisää pinaatti ja odota, kunnes se pehmenee (mikäli käytät tuoretta pinaattia). Mausta seos suolalla ja pippurilla ja maista.

Kasaa lasagne kauhomalla uunivuoan pohjalle ohut kerros kastiketta ja sen jälkeen lasagnelevy, sitten sieni-pinaattiseosta, kastiketta, levyjä jne. Tee viimeinen kerros kastikkeesta ja parmesanista.

Paista lasagnea uunissa 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoilua.

Béchamel-kastike

1 l maitoa
1 keltasipuli kuorittuna ja lohkoina
2 laakerinlehteä
7 kokonaista mustapippuria
60 g voita
60 g (1 dl) vehnäjauhoja
300 g parmesanraastetta
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa, pippuria
1 tl muskottipähkinää raastettuna

Laita sipulit, maito ja laakerinlehdet kattilaan. Kiehauta maito ja ota pois liedeltä. Anna maidon maustua noin puoli tuntia ja siivilöi se.

Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot sulaan voihin. Älä anna seoksen ruskistua. Kaada lämmin maito vähän kerrallaan ja vispaa seos tasaiseksi, lisää sitten taas satsi maitoa. Sekoita kastiketta koko ajan, ettei se pala pohjaan. Kun kastike on suurustunut ja nostanut pintaansa muutaman kuplan, jauhot ovat kypsyneet ja kastike on valmis maustettavaksi.

Lisää parmesan ja oregano joukkoon. Mausta  vielä suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.