Lohitartar kahdella tapaa

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014



Kahden viikon Ranskan-tournee yllätti ruokalistoillaan: melkein menulta kuin menulta löytyi tartaria, joko kala- tai lihaversiota. Molempia tuli nautittua useamman kerran. Olin päässytkin jo lohitartarin makuun tehtyäni juhannuksen aikoihin Glorian avokado-lohitartaria (resepti alla). Söin vastaavanlaisen reissussa kokematta sen enempää suurta elämystä. Mutta Avignonissa Fou de Fafa -ravintolassa sain eteeni inkiväärisen version, johon rakastuin siltä istumalta. Koska minulla ei ollut tartarin reseptiä, lähdin jäljittelemään makua viime viikolla hyvin yksinkertaisella reseptillä. Ehkä ensi kerralla teen taas toisenlaisen. Kokeile ihmeessä jompaa kumpaa tartaria uusien perunoiden kylkeen tai rapupöydän jatkeeksi!

Lohi-avokadotartar 4 annosta

150 g graavilohta tai tuoretta lohifileetä
1 avokado
1/2 ruukkua basilikaa
1 sitruuna
1 rkl oliiviöljyä

  1. Pilko lohi ja avokado pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika. Sekoita ainekset keskenään.
  2. Purista puolikkaan sitruunan mehu. Lisää sitruunamehu ja oliiviöljy seokseen.
  3. Annostele tartarseos neljään pieneen kahvikuppiin ja painele seos lusikalla tiiviiksi. Kumoa lautasille ja tarjoa uusien perunoiden tai tumman leivän kanssa.
  4. Jos et tarjoa tartaria heti, leikkaa toisesta sitruunanpuolikkaasta neljä ohutta viipaletta. Aseta sitruunanviipale kuppien päälle kanneksi ja laita kupit jääkaappiin odottamaan h-hetkeä.
Lohi-inkivääri-korianteritartar 4 annosta

150 g graavilohta
tuoretta korianteria hienonnettuna
1 limen mehu ja raastettua kuorta
Kastike:
2-3 rkl hunajaa
1 rkl soijaa
2 cm:n pätkä inkivääriä
  1. Pilko lohi kuutioiksi ja sekoita korianterin kanssa keskenään. Lisää korianteria haluamasi määrä ja mausta seos limen kuorella ja mehulla. Jos pidät inkivääristä kovin, voit raastaa sitä myös joukkoon. 
  2. Kuori ja paloittele inkivääri ja laita se kattilaan. Kaada päälle hunaja ja kuumenna hetken aikaa, jotta inkiväärin maku tarttuu hunajaan. Sammuta levy ja lisää soija joukkoon. Anna kastikkeen jäähtyä jääkaapissa.
  3. Annostele tartar neljään pieneen kahvikuppiin ja painele seos lusikalla tiiviiksi. Voit vaihtoehtoisesti käyttää esimerkiksi keksimuottia apuna tai lusikoida tartarseoksen suoraan salaatinlehtien päälle. 
  4. Asettele lautaselle salaatinlehtiä, kumoa tartar päälle tai sivuun ja lusikoi hieman inkiväärikastiketta päälle.  
Fou de Fafan tartar inkiväärillä, korianterilla ja hunajalla. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.