Tomaattipiirakka

maanantai 24. elokuuta 2015



Kotimaisten tomaattien sesonki on kuumimmillaan ja nyt kannattaa ottaa näistä herkuista kaikki irti. Valmistin ensimmäistä kertaa tätä raikasta tomaattipiirakkaa, jossa ei hölly juusto-muna-maitosekoitukset päällä, vaan piirakka on mukavan kesäistä, raikasta ja kevyttä. Juustoa unohtamatta. Nappasin reseptin A tavola -lehdestä ja saatoin hieman oikoa reseptiä italian kielen taitoni ollessa vielä aika alkeellisella tasolla. Mutta maukas piirakka syntyi ja upposi tavallista nopeammin nälkäisiin suihin! Tällä idealla uskon valmistavani vielä monta erilaista piirakkaa, sillä rakastan kylmiä (haaleita), suolaisia piirakoita. Kahviloissa piirakoiden mikrottaminen usein pilaa makukokemuksen ja mielestäni kaikkien piirakoiden ei tarvitse olla höyryävän kuumia. Kesän hiljalleen vaihtuessa syksyksi suolaiset piirakat valtaavat keittiön ja toimivat loistavana lounasvaihtoehtona.

Tomaattipiirakka

150 g spelttijauhoja
80 g voita
1 kananmuna
150 g ricottaa
300-400 g kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
timjamia, basilikaa tai oreganoa


Mittaa spelttijauhot kulhoon ja lisää hieman suolaa. Nypi voi joukkoon ja kun seos on tasaisen ryynimäistä, lisää muna joukkoon. Pyöritä taikinasta pallo, kieritä se kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi tekeytymään.

Painele taikina sormin pyöreään voideltuun piirakkavuokaan. Tee haarukalla pohjaan reikiä ja nosta taikina takaisin jääkaappiin.

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Laita piirakkataikinan päälle leivinpaperia ja sen päälle herneitä tai leivontakuulia painoksi, jotta pohja ei menetä muotoaan paistuessaan. Painoksi käy myös kattilan kansi, lautanen tms. Paista piirakkapohjaa 25-30 minuuttia.

Nosta kirsikkatomaatit uunivuokaan ja pirskottele oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria pinnalle. Paista tomaatteja uunissa noin 30 minuuttia samaan aikaan pohjan kanssa.

Ota paino pois piirakkapohjan päältä  ja paista vielä noin 15 minuuttia 170 asteessa. Nosta tomaatit uunista ja valmista seuraavaksi juustoseos maustamalla ricotta suolalla, pippurilla ja tuoreilla yrteillä.

Kun pohja on hieman jäähtynyt, levitä ricotta pohjan päälle, nosta kirsikkatomaatit pinnalle ja koristele oreganolla, timjamilla tai basilikalla.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.