Jaloleinikin kasvatus

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015




Aijai, mikä ilo! Neljä viikkoa sitten istuttamani jaloleinikin juurakot ovat lähteneet kasvuun ja kurottelevat uljaina valoon. En tiedä ovatko taimet liian honteloita, mutta kasvun ihme on käsin kosketeltavaa. Pari vuotta sitten jaloleinikit eivät selvinneet hengissä, sillä kostea kesä teki niille kepposensa. Tällä kertaa näyttää hyvältä, joten sormet ristissä odottelen lämpimiä kelejä ja kukkien siirtämistä mökille. Sitä en millään muista minkä värisiä kukkia ostin, mutta upeitahan jaloleinikit ovat väristä huolimatta! Omalle mökkipihalle sopisi parhaiten vaaleanpunainen, mutta en pahoita mieltäni, jos nupusta ilemestyy valkoinen, punainen tai keltainen kukka.

Jaloleinikin kasvattamisesta:
- sopii niin penkkiin, ruukkuun kuin maljakkoon
- viihtyy auringossa ja puolivarjossa, läpäisevässä ja kosteassa maassa lämpimässä ja suojassa
- kukinta heinä-elokuu, mutta kukinnasta voit nauttia koko kesän, jos esikasvatat mukulat ruukussa sisällä huhti-toukokuussa, siirto ulos kesäkuun alussa
- liota juurakoita haaleassa vedessä 1 vrk ajan ja istuta kukkamultaan 4 cm:n syvyyteen piikit alaspäin. 40 cm halkaisiljaltaan olevaan ruukkuun suositeltava istutusmäärä on 10 juurakkoa. 
- kastele perusteellisesti ja pidä multa tasaisen kosteana
- karaise taimia ja istuta ulos, kun hallanvaara on täysin ohi
- kastele kuivuuden vallitessa
- ei ole kylmänkestävä Suomessa
- kotoisin Kreetalta ja Lounais-Aasiasta
- sukunimi Ranunculus tulee latinan sanasta rana= sammakko, sillä tietyt lajikkeet viihtyvät märissä ja kosteissa paikoissa sammakoiden tavoin
- sopii kesäkukkaryhmiin, perennassa istutusleveys 15 cm
- korkeus 25-30 cm
- monivuotinen, ei talvehdi ulkona
- nosta juurakot syksyllä ylös mullasta ja säilö turpeessa viileässä 5-10 asteessa



2 kommenttia

  1. Jaloleinikit on ihania ja kruunuvuokot myös! Me istutettiin viime vuonna mukulat suoraan ruukkuihin kesänkorvalla ilman esikasvatusta. Joku eläin kävin tosin syömässä niin vuokkojen kuin leinikkienkin nuput (ruukut olivat ulkona), joten kukkasato jäi aika pieneksi. Tänä vuonna laitettiin vuokkojen mukulat esikasvattumaan paremman (ja pidemmän) kukinnan toiveessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, molemmat kukat ovat minunkin suosikkejani! Kruunuvuokot eivät vain lähteneet lainkaan kasvuun ja nyt yritän lämpökäsittelyllä niitä vielä herättää henkiin. Jos ei onnistu, ostan vielä uudet mukulat. Toivotaanpas onnea meidän molempien esikasvatukselle ja pitkälle sadolle!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.