Kööpenhaminan reissulta - rafloja

maanantai 2. joulukuuta 2013


On kulunut jo melkein kaksi kuukautta Kööpenhaminan reissusta. Samaan aikaan voisin vannoa juuri olleemme matkoilla, kun taas toisaalta siitähän on jo oikeasti kauan.
Lomareissun omituisinta antia oli se, että minä valitsin ja varasin ravintolat, joissa söimme. Yleensä mies valitsee ravintolat ja minä hoidan visiitit museoihin ja muihin kohteisiin. Tein valinnat kohtuullisen nopeasti, jotta sain varattua pöydät valmiiksi. Kööpenhamina on tällä hetkellä sellainen ruoan mekka, että valinnanvaraa on vaikka kuinka, mutta samaan aikaan ilman pöytävarauksia ei pääse ravintolan kynnystä pidemmälle.Nose2Tail oli ensimmäinen ravintola, jossa kävimme Kööpenhaminassa. Ravintolassa oli lämmin ja kotoisa tunnelma, mutta samaan aikaan sopivan rouhea ja rustiikkinen. Juuri sopiva makuuni. Tarjoilijoilla oli upeat nahkaessut päällään ja ravintolassa oli kaikenikäistä väkeä, pariskuntia ja isompia seurueita.

Vaikka ravintolan nimi viittaakin siihen, että eläimestä käytetään kaikki ”nenästä häntään”, sieltä saa muutakin kuin lihaa. Söimme alkuun lankulta tarjottavan yhteisen alkupalakokoelman (ankan maksaa ja rintaa, possun päätä, naudan maksaa, sinihomejuustoa, paria kalatahnaa jne.), mutta valitsin pääruoaksi kalaa maa-artisokalla, kyssäkaalilla, fenkolilla ja muusilla. Vinkiksi sanottakoon, että annokset ovat jäätävän suuret, joten alkuruoka kannattaa pitää minimissään. Mitä me emme siis tehneet.Nose2Tail
Flæsketorvet 13 A (Kødbyen), Kööpenhamina
(ravintolaa sijaitsee limittäin vastapäätä Kodbyens Fiskebaria, jossa myös ruokailimme)
Toisen päivän lounaspaikaksi valikoitui Relæn (sijaitsee samalla kadulla) pikkuveljeksi tituleerattu, mutta huomattavasti rennompi Manfreds & Vin. Ravintola sijaitsee kauempana keskustasta ja sinne pääsee helpohkosti bussilla. Olimme kuitenkin ennen lounasta aivan toisaalla museossa, joten kiireessä tuli sitten eksyttyä ja loppupeleissä matkasimme paikalle taksilla. Kannatti kiirehtiä, sillä saimme syödä aivan uusia ruokia, vaikkakin tutuista raaka-aineista. Viiden ruokalajin lounasmenu piti sisällään mm. porkkana-kurpitsakeittoa inkiväärillä ja sipulilla (taivaallista!), paikan suosikkiannoksen eli tartaria piparjuurella, paahdettua kesäkurpitsaa, rucolaa ja friteerattua keltuaista, naudan sisäfileetä, savustettua lehtikaalia ja saksanpähkinämajoneesia.

Ravintolavisiitille kannattaa varata ekstatunti tai kaksi, sillä samalla kadulla sijaitsee lukuisia, pieniä sisustus- ja vaateputiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Jægersborggadenista voit lukea lisää täältä.

Manfreds & Vin
Jægersborggade 40, Kööpenhamina

Netin hehkutetuin paikka oli Kødbyens Fiskebar, mutta mitään erikoista vaikutusta se ei kyllä minuun tehnyt. Ruoka oli hyvää, muttei erinomaista. Söin alkuun kampelaa ja katkiksia kapris-perunasalaatilla, väliruoaksi fish&chipsit ja pääruoaksi kummeliturskaa. Tässä paikassa ei kerta kaikkiaan voinut olla syömättä kalaa ja olin jo etukäteen ilakoinut Kööpenhaminan merenantimista. Kalasta ja äyräisistä kannattaakin nauttia yllin kyllin!

Fiskebarinkin ravintolamiljöö oli tehdasmaisen rouhea, mutta todella rennon oloinen. Jos liikuskelet Kødbyenin teurastamon alueella, syömään kannattaa toki poiketa, mutta oman reissuni suosikiksi se ei noussut.

Kødbyens Fiskebar
Flæsketorvet 100, Kööpenhamina

Tanskalaisilla voileiville on varattu paikka sekä sydämessäni että vatsassani. Olen työskennellyt vuosia sitten tanskalaisessa voileipäbaarissa Tampereella, mutta vasta nyt pääsin maistamaan aitoja, tanskalaisia voileipiä. Ja jestas, että ne oli hyviä! Ensimmäisen puraisun otin Louisianan taidemuseolla.
Toisen kerran pääsin leivistä nauttimaan kovasti suositellusta Aamannssista. Jo yksi leipä olisi riittänyt tyydyttämään lounastarpeen, mutta pakkohan se oli paria lajiketta maistaa. Poimin listalta eteeni peruna-pekoni-saksanpähkinäleivän & kana-varsiselleri-omenaleivän. Leivät olivat huomattavasti paksumpia ja paremmannäköisiä kuin omat tekeleeni, mutta maut olivat pitkälti samankaltaiset. Tavallisen tanskalaisen voileipiä en ole päässyt maistamaan, mutta ainakin nämä pari versiota osoittivat sen, että olen ollut ihan oikealla suunnalla leipieni kanssa. Asteen verran hienosäätöä mukaan, niin ulkonäkökin kohenee siinä sivussa.  Jos haluat tehdä tanskalaisia voileipiä, inspiraatiota voit hakea täältä.

Aamanns
Øster Farimagsgade 12, Kööpenhamina

Reissun viimeinen ruokapaikka Pluto osoittautui helmeksi! Rafla oli ääriään myöten täynnä paikallisia ja pienestä puheensorinasta ei voinut puhuakaan. Kyllä tässä ravintolassa ihan ”diskottiin”, sillä kaikkien puheesta muodostui musiikin kaltainen taustaääni. Nähdessämme millaisia annoksia viereisiin pöytiin viestiin, mopo lähti saman tien käsistä. Valitsimme 12 annoksen menut. Huh. Söimme rilletteä riisipallossa, pateeta, salamia, chorizoa, taskurapua, iberico-kinkkua, merikrottia, ruijanpallasta, miniburgerit, possumakkaraa, ankanrintaa, lehtikaalia, keltajuurta, vadelmasorbettia, mantelikakkua ja espressot. Kyllä, tämä oli liikaa parin päivän ruokahekuman jälkeen, mutta ei voinut mitään. Pluto oli ehdottomasti paras rafla tällä visiitillä.

Pluto
Borgergade 16, Kööpenhamina

Reissu oli siis alusta loppuun melkoista ilotulitusta, mutta myönnän jo odottavani seuraavaa kertaa Kööpenhaminassa. Upea kaupunki, upeaa ruokaa, mahtavia ravintolamiljöitä ja rentoa menoa. Yhteenkään sisustuskauppaankaan en ehtinyt, vaikka olin niin etukäteen uumoillut. Jos olet käynyt Kööpenhaminassa, ilmianna ihmeessä omat suosikkikohteesi!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.