Yrttien kuivaaminen kuivurilla

tiistai 30. elokuuta 2011
Äiti oli ostanut itselleen hyötykasvikuivurin ja toi sen minulle lainaan. Kuivaaminen tällä koneella on ollut molemmille ensimmäinen kerta, muttei varmastikaan viimeinen. Täytynee ostaa oma masiina kaappiin, kun sen toimivuus on tullut todettua ihan itse. Kuivurilla voi kuivata yrttien lisäksi myös sieniä, marjoja ja hedelmiä. Mökiltä tai kotoa ei löydy tilaa kuivata yrttejä katosta riiputtaen eikä uunissa kuivaaminen ole kovin taloudellista, joten kuivuri tulee tarpeeseen näin sadonkorjuunaikaan.

Aloitin viikonloppuna yrttien kuivaamisen ja kuivuri on kyllä kätevä. Yrtit saa levitettyä viiteen eri tasoon ja yrttien lehtikoosta riippuen kuivuminen vie tunnin tai kaksi. En ole alussa silpunnut yrttejä pieniksi, etteivät ne putoa alustaltaan saman tien. Heti kuivumisen jälkeen olen hienontanut yrtit morttelista, jolloin niistä tulee sopivan hienorakenteista eikä yrtit lentele sinne tänne.

Yrtit ovat säilyttäneet hyvin värinsä ja tuoksunsa eikä niitä voi verrata kaupan tuotteisiin. Kuivuriin ovat jo päässeet korianteri, kirveli, lipstikka, lehtiselleri ja salvia. Täytyy jatkaa omat sadot loppuun ja kokeilla kenties jotain eksoottisempaakin. Tällä hetkellä yrtit ovat vielä tylsästi pienissä pakastepusseissa, mutta niille täytyy ehdottamasti löytää kauniit säilytyspurkit. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.