Väriä ruokaan

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Värikäs ruoka on terveellistä, sopivan kevyttä ja maukasta purtavaa helteiden keskelle. Tällä kertaa lautaselle päätyi erittäin simppelit ainekset: salaattia, basilikaa, vuohenjuustoa, nektariinia ja mansikkaa. Varsinaista salaatinkastiketta annos ei kaivannut, mutta halutessaan päälle voisi suihkauttaa oliiviöljyä tai pienen lorauksen punaviinisiirappia.
Samalla heitin mansikoita, mustikoita ja jogurttia tehosekoittimeen. Mies saa makean herätyksen lomapäiväänsä ja minä pirteämmän aloituksen omaan työpäivään.
Uusin kokeilu kohdistui kuitenkin tomaatteihin. Onhan niistä tullut aikaisemmin tehtyä jos jonkinlaista ruokaa, mutta ranskalainen tomaattipaistos oli jäänyt kokematta. Ohjeeen taikina ei tuottanut oikeanlaista tomaattimurupaistosta (Crumble de tomate), mutta hyvää se oli joka tapauksessa. Ensi kerralla taidan kuitenkin jättää muruseoksen väliin ja laittaa tomaattiseoksen pinnalle vain itse tehtyjä karkeita korppujauhoja. Niin ja parmesania päälle. Vanha leipäkin pieneksi revittynä sopisi paistoksen pinnalle hyvin.
Tomaattimurupaistos neljälle

850 g tomaatteja kaltattuina ja paloiteltuina
loraus oliiviöljyä
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
suolaa, mustapippuria
½-1 tl jauhettua kuminaa tai tai 1 dl pilkottuja yrttejä (basilika, persilja, timjami, salvia)

Tomaattiseoksen pinnalle:

100 g kylmää voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
100 g hienoksi raastettua parmesaania
tai
karkeita korppujauhoja

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee kuhunkin tomaatin päähän ristiviilto ja upota tomaatit nopeasti kiehuvaan veteen 10-20 sekunniksi. Siirrä ne sen jälkeen kylmään veteen tai anna jäähtyä lautasella. Kuori ja viipaloi ne.

Kuumenna öljy pannulla, lisää sipulit ja anna niiden kuullottua, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää valkosipulit ja tomaatit. Anna ainesten kiehua noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja yrtit. Kuminan voi jättää kokonaan pois, jos haluaa paistoksesta puhtaasti yrttisen.

Hiero voi ja jauhot murumaiseksi seoksi. Sekoita parmesan joukkoon.

Kaada tomaattiseos matalareunaiseen vuokaan ja levitä muruseos tasaisesti tomaattien päälle. Paista paistosta uunissa noin puolisen tuntia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.