Venetsian museot

maanantai 23. huhtikuuta 2018
Parin vuoden takaisen Venetsian must see -kohteista yksi oli Peggy Guggenheimin museo. Sellainen siitä tuli sen jälkeen, kun olin lukenut Peggyn itsensä kirjoittaman Taiteenrakastajan tunnustuksia. Samaan aikaan taisin nähdä Guggenheimiin liittyvän dokumentin. Taidevaikuttajan omaeläkerta viehätti siinä määrin, että museosta tuli juuri se kohde, joka oli pakko nähdä. (Jokaisella matkalla meillä kummallakin on yleensä päätettynä yksi kohde tai ravintola, jota emme voi jättää väliin.) Canal Granden varrella sijaitseva museo oli mielestäni järkyttävän hurmaava juuri veden läheisyyden vuoksi. Toisella puolella rakennusta oli rauhallinen puutarhamiljöö ja toisella puolella pystyi fiilistelemään kanaalin vielä outoa ja uutta tunnelmaa. Venetsian museo olikin ensimmäinen Guggenheim-museo, missä koskaan olen käynyt. Ja täältähän Guggenheimin museoiden leviäminen maailmalle sai juuri alkunsa.

Samana päivänä pistäydyimme myös aivan Guggenheimin lähettyvillä sijaitsevaan Accademiaan, joka sijaitsee samannimisen sillan kupeessa. Gallerie dell'Accademia on alkujaan ollut taidekoulu ja moni merkittävä italialainen taiteilija on saanut sinne teoksensa esille. Museo on aika klassisen perinteinen uskonnollisine aiheineen ja rakennuksen myötä kokonaisuus on mahtipontinen.

Piazza San Marcolla sijaitseva Museo Correr on varmaan yksi Venetsian tunnetuimpia museoita, mutta olisipa hauska tietää, kuinka moni aukiolla ihaileva astuu museon ovista sisään. Venetsian historia taiteen kautta ei taida houkutella samaan malliin kuin arkkitehtuurin ja kanaalien ihaileminen.


Pisani Library


Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Pyhän Markuksen kirjasto eli Biblioteca Nazionale Marciana. Kirjaston rakentaminen on aloitettu jo vuonna 1537 Jacopo Sansovinon suunnitelman mukaisesti. Kirjaston "päähalli" Sala d'Oro ja kullattu katto puhuu omaa kieltään. Tällaisessa tilassa lukemisesta ei kyllä oikeasti tulisi mitään, katse hamuilisi ihan jonnekin muualle kuin kirjaan. 

Sala d'Oro
Correrin museossa ollessamme pääsimme myös todistamaan aitiopaikalta sään vaihtelua suoraan silmiemme edessä. Yhtenä hetkenä taivas tummui ja piiskasi maahan kunnon sateen. Hetken kuluttua aurinko jo kiilasi esiin. Sää vaihtui muutamassa minuutissa kuin alleviivaten kaupungin dramaattisuutta. Museon kahvilasta on todella upeat näkymät San Marcon aukiolle ja tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää, vaikkei taide niin kiinnostaisikaan.


Venetsian yksi mielenkiintoisimmista museoista löytyi barokkityylisestä marmoripalatsista Santa Crocesta aivan kanaalin laidalta. Ca'Pesaro sijaitsee kuulemma luonnontieteellisen museon lähellä, mutta tämä tieto ei meitä juurikaan auttanut, sillä emme käyneet siellä lainkaan. Kävelimme kuitenkin aika suoraan Rialto Mercatolta kohti museota ja eteen aukeava näkymä oli yllätys niin ulko- kuin sisäpuolelta. Kapeiden kujien jälkeen emme osanneet odottaa näin avaraa ja upeaa eteemme. Modernin taiteen museossa on esillä Klimtin, Matissen ja Chagallin töitä ja kokonaisuus oli valloittava. Puolet vaikutelmasta teki itse rakennus, sillä se on todella upea.

Yksi Rodinin monista Ajattelija-valoksista
Jos Venetsian museot kiinnostavat, kannattaa harkita museopassin ostamista, sillä se tulee nopeasti edullisemmaksi kuin ostaa erillinen lippu kuhunkin museoon. Edellyttäen tietysti, että käy useammassa museossa. Ja joka toinen vuosi tarjonta räjähtää äärimmilleen, sillä aina parittomina vuosina järjestetään Venetsian biennaali. Olisipa ihanaa päästä vielä Venetsiaan uudemman kerran!

* * *

Lue myös:
Postikortti Padovasta
Orto Botanico di Padova
Ravintolavinkit Padovaan
Viehkeä Veneto - Padova
Päiväretki Vicenzaan
Valloittava Venetsia
Venetsia aikaisin aamulla
Päiväretki Muranoon
Lumoava Burano
Ravintolavinkit Venetsiaan

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.