Wien & Schönbrunn

lauantai 7. lokakuuta 2017Siinä vaiheessa, kun tiesin meidän matkaavan Wieniin, olin innoissani ajankohdasta. Olihan kesä ja tiesin puutarhojen olevan vielä täydessä loistossaan. Toisin kuin meidän oman siirtolapuutarhan. Keisariperheen kesäpalatsissa eli Schönnbrunnissa oli siis päästävä käymään, sillä olin nähnyt upeita kuvia sen puutarhasta. Toki itse palatsikin on upea ja kävimme sisällä huokailemassa, mutta olin etukäteen kiinnostunut ennen kaikkea muotopuutarhoista ja palmuhuoneesta. Voit lukea lisää historian havinaa palatsin omilta sivuilta, en rupea satuilemaan niitä tähän erikseen. Schönbrunnissa on niin paljon katseltavaa, että alueella voisi helposti viettää koko päivän, mutta me tyydyimme vähempään ja moni paikka jäi kurkkaamatta. Harmittamaan jäi ainoastaan se, että Vienna passit eivät toimineet Orangeryn ovella eikä apua ollut lähettyvillä. Ja tietysti meillä oli juuri silloin liput palatsiin. Niin, palatsiin ei siis pääse suoraan lipunmyynnistä vaan jos kävijöitä on enemmän, sisään pääsee helposti vasta tunnin tai useamman päästä (aika tulostuu automaattisesti lippuun).

Vienna Passeista voisin myös sanoa sen verran, että meidän matkallamme ne olivat järkevä ostos. Tiesimme käyvämme palatseissa, puutarhoissa ja museoissa ja sisäänpääsymaksut ovat Wienissä paikoitellen aika suolaisia. Päädyimme näin ollen ostamaan 3 vrk liput/ 99€ / hlö. Passit saa ostettua lyhyemmällekin ajalle. Jos nähtävyydet eivät niinkään kiinnosta, passeja ei kannata ostaa.

Mutta hei katsokaa näitä kuvia! Rakastuin palatsin vasemmalla puolella sijaitsevaan Privy Gardeniin. Palatsin mittakaavaan suhteutettuna puutarha oli toki pieni, mutta oikeastihan piha oli valtava. Ja niin ihana! Sulassa sovussa sitruunapuut, villit kukkaistutukset ja puutarhaa kiertävä pergola, johon on mukava piiloutua auringolta. 
Palatsin toiselta puolelta avautuu oikeastaan itse Schönbrunnin alue suihkulähteineen, patsaineen, labyrintteineen, eläintarhoineen, maauimaloineen ja kahviloineen. Puutarha on valtavan kokoinen ja siellä voi ihan oikeasti viettää koko päivän. Vaikka paikka kuhisee turisteja, paikalliset pitävät alueesta yhtä lailla ja tulevat sinne nauttimaan piknikiä perheen kera tai hölkkäämään puistokujia ristiin rastiin. 

Privary Gardenin ja itse palatsin jälkeen suuntasimme Euroopan suurimpaan palmutaloon. Upea ikkunaruutuinen kasvihuone on todella vaikuttava niin ulkoa kuin sisältä. Mäen päällä olevan Glorietten upeine maisemineen jätimme väliin, sillä emme kerta kaikkiaan jaksaneet kävellä enempää auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Eläinpuistojakin olemme nähneet niin monta, että päätimme suunnata hyvillä mielin lounaalle.

Schönbrunnin palatsi puutarhoineen  on Unescon perintökohde ja todella visiitin arvoinen paikka niin kesällä kuin talvella. Jos minulla olisi aikaa käydä vain yhdessä puutarhassa, suuntaisin varmaankin tänne tai lähempänä keskustaa olevaan Belvedereen.

Lue myös:
Wienin kahvilat ja aamiaiset
Wien & Belvedere

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.