Bataattipihvit fetalla ja kirja-arvonta

torstai 1. syyskuuta 2016



Kesä on jollain tapaa ohi enkä kyllä kaipaa sitä sellaisenaan enää yhtään. Menneet kuukaudet pitävät sisällään kyllä ihania juhlia ja tapaamisia ystävien kanssa, irtiottoja töiden keskellä, mielettömiä makuelämyksiä ja arkikin on ollut varsin miellyttävää. Mutta sitten toisaalta kesä on kyllä ollut todella hirveä. En tiedä miten sen pukisi sanoiksi, mutta ehkä riittää, että totean kesän olleen niin kiireinen. Siinä se hirveys tiivistettynä. Nyt olen muutaman päivän ajan yrittänyt laittaa arkielämää taas raiteilleen, jotta kiire ei olisi paikalla päivittäin. Siksi kai blogissakin on ollut niin hiljaista. Tällä viikolla olen useampana päivänä säilönyt puutarhan satoa talteen ja testaillut uusia reseptejä uusista keittokirjoista. Luvassa onkin muutaman bloggauksen verran vinkkejä uusista keittokirjoista ja niiden resepteistä. Koulujen uusien lukukausien alettua onkin ajankohtaista paneutua Viola Minerva Virtamon Opiskelijabudjetilla-kirjaan. 

Kirja antaa vinkkejä edulliseen ruoanlaittoon ja kertoo, mitä raaka-aineita opiskelijan kannattaisi pitää kaapissa aina valmiina. Tässä kirjassa ei hehkuteta halvan tonnikalan perään niin kuin minun muuttaessani pois kotoa. En innostunut itse nuudelipusseista tai makaroni-tonnikala-sötkotyksistä vaan kokkailin kotona ja kotitaloustunnilla opittuja ruokia. Muistan kyllä testailleeni uusia reseptejäkin, mutta kokkailu muuttui aika radikaalisti kuitenkin mennessäni kokkikouluun. Kyseessä oli ihan vain päähänpisto, mutta näin jälkikäteen olenkin huomannut sen olleen erittäin hieno sellainen! Opin käyttämään raaka-aineita monipuolisemmin ja hyödyntämään tähteet mestarillisesti. 

Opiskelijabudjetilla ei ole mikään ankea ja ruma penninvenyttäjän kirja, vaan erittäin kaunis tarjoten monipuolisen kattauksen reseptejä niin aamiaiselle kuin viikonlopuksikin. Ruoissa mennään selvästi maku edellä ja sen voi todella toteuttaa pienemmälläkin budjetilla. Ostamalla sesongissa olevia juureksia, hyödyntämällä tarjouksia, tekemällä isompia satseja kerralla jne. Keittokirjan reseptit ovat kasvispainotteisia, joten vähentämällä lihan syöntiä, säästöä tulee saman tien. Kirjassa on toki myös joitakin liha- ja kalaohjeita. Violan reseptit ovat sopivan yksinkertaisia ja antavat loistavan läpileikkauksen tämän ajan ruokakuvasta. Kirjan ruokia kokkailemalla saa mukavaa vaihtelua päivittäiseen ruokavalioon eikä keittiössä tarvitse viettää turhan paljon aikaa. 

Valmistin ensimmäiseksi yksinkertaista chili-kikherne-fetasalaattia viemään suurimman nälän pois. Samoista raaka-aineista syntyi myös nopeasti bataattipihvit, joiden reseptin jaan helpottamaan teidänkin arkeanne. Ne maistuvat loistavasti joko sellaisenaan tai lisukkeena. Bataatin tilalle voisi vaihtaa esimerkiksi myskikurpitsan ja kikherneiden sijaan käyttää valkoisia papuja. 




Bataattipihvit fetalla 3 annosta / 30 minuuttia

1 iso bataatti
4 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
4 kourallista pinaattia (käytin oman puutarhan antimista mustakaalia)
250 g säilöttyjä kikherneitä
ripaus cayennepippuria
100 g fetaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Pese ja kuori bataatti ja leikkaa reilun sentin paksuiksiksi viipaleiksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta päälle 2 rkl öljyä ja mausta suolalla. Paista bataattipihvejä uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes haarukka läpäisee bataattiviipaleen helposti.

Paista pannulla 2 rkl öljyssä pinaattia sekä valutettuja ja huuhdeltuja kikherneitä muutaman minuutin ajan. Kun pinaatti on pehmennyt, mausta se cayennepippurilla.

Ota bataattipihvit uunista ja nosta lautaselle. Lusikoi pinaatti-kikherneseosta päälle ja murustele fetajuustoa vielä pinnalle. Nauti sellaisenaan tai hummuksen kanssa.

* * *

Olitpa sitten opiskelija tai haluat käyttää vähemmän euroja ruokaa, sinulla on mahdollisuus voittaa tämä kirja itsellesi tai lahjoittaa se eteenpäin sitä tarvitsevalle. Kerro postauksen kommenteissa 8.9.2016 klo 18 mennessä, miksi haluaisit juuri tämän kirjan itsellesi tai kenelle haluaisit sen antaa. Arvon kirjan sunnuntaina ja ilmoitan voittajalle sähköpostitse.

Onnea arvontaan!

EDIT: Reiluuden nimissä olen poistanut tuplakommentteja samoilta vastaajilta. Välillä kommentit näyttävät tulevan useamman kerran.

EDIT: voittaja on arvottu ja Opiskelijabudjetilla-kirja lähtee Kauralle - onnea!

33 kommenttia

  1. Meidän teinille joka suunnittelee kovaa vauhtia muuttoa omaan (opiskelija-)kämppään! Gluteeniton ruokavalio karsii kyllä perinteiset makaronit ja nuudelit neidin ruokavaliosta...Siksipä muut helpot ja edulliset ruokaohjeet ovat enemmän kuin tervetulleita:)

    VastaaPoista
  2. Antaisin kirjan opiskelijapariskunnalle.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Olisi mulle itselle kyllä tosi ajankohtainen kirja, sillä opiskelija olen. :) Tarvitsisin niin kovasti vinkkejä edulliseen ruoanlaittoon.

    saraana.makela@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Tätä tarvitsisin myös itse pienellä työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta ajattelin antaa sen itsenäistyvälle kuopukselleni.
    mummolta@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Antaisin kirjan pojalleni, joka asuu omillaan ja sinnittelee työttömänä, mutta opiskelee iltalukiossa. Kirjat ovat hirvittävän kalliita.

    Meggie

    VastaaPoista
  6. Antaisin kirjan rakkaalle ystävälleni, joka oli vuoden työttömänä, mutta onnistui nyt saamaan määräaikaisen työn. <3

    hippohiiri at gmail.com

    VastaaPoista
  7. Antaisin kirjan kummipojalle, vaikka itsellekin siitä olisi hyötyä, koska tulot ovat sen verran pienet. 66aurinkoinen@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Pakko tulla sanomaan, etten osallistu arvontaan koska kirja oli pettymys! Katsoin tuota eräs päivä kirjakaupassa ja siellä oli todella kalliita ohjeita:( Hyvää ruokaa varmasti, mutta paljon pähkinöitä, tuoreita yrttejä, kaloja ja juustojakin. Oman budjettini ylitti monet kerrat:( :(

    VastaaPoista
  9. Haluaisin antaa serkulleni, joka juuri aloitti opinnot. Olisi oiva lahja hänelle :) lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea, voitit juuri Opiskelijabudjetilla-kirjan! Lähetin sinulle juuri sähköpostia.

      Poista
  10. Pitäisin itse, käyttöä olisi!
    mannanpostiatluukkupistecom

    VastaaPoista
  11. Ihan itselleni ja onnea mulle arvontaan!
    tarjakoskinen@hotmail.com

    VastaaPoista
  12. Nuori miäs melkein 16v.muutti 2,5 viikkoa sitten pois kotoa eikä aivan kauheasti ole ruokaa laittanut. Ja tästä kirjasta olisi varmaan paljon helpotusta hänen arkeensa.
    Terv. Mikko Kalliomäki
    Arvontaa varten osoite kalliomaki.m.j@gmail.com

    VastaaPoista
  13. Lapsiperheelle tästä olisi varmasti paljon hyötyä.
    -minttu47-
    minttu47@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta kotiäidinkin budjetille!
    Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

    VastaaPoista
  15. Pitäisin kirjan itse, koska haluaisin pienentää ruokakulujani.
    rrida@suomi24.fi

    VastaaPoista
  16. Näillä budjeteilla tulee aina loppukuukausi syötyä kaurapuuroa. Olisi ihana saada vinkkejä vähän monipuolisempaan, mutta silti edulliseen ruokaan! :)
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Kuulostaa tosikivalta kirjalta :) Ihan itte pitäidin, koska tarve olis nuukan budjetin resepteihin. Mukaan arvontaan.
    nelliina(@)yahoo.com
    T. Nelliina

    VastaaPoista
  18. Antaisin kirjan omalle lapselleni, joka syksyllä aloitti ammattikoulun. riiti81(at)gmail.com

    VastaaPoista
  19. Omaa lastani varten pistäisin jemmaan =). Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  21. Antaisin tämän ehdottomasti ystävälleni, joka juuri muutti uudelle paikkakunnalle opiskelemaan. Uskon, että tästä olisi hänelle paljon hyötyä halvempaan ruuanlaittoon, kun yhtäkkiä täytyy pärjätä vain pelkällä opintotuella.

    mimyy93@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Itse olen kolmannen vuoden opiskelija ja opiskelen ruoka-alaa. Kirjan aihe kuulostaa mielenkiintoiselta! ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  23. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  24. Palasimme kymmenen vuoden jälkeen puolison kanssa Suomeen. Aikaisemmassa kotimaassamme hintataso oli muutenkin todella alhainen ja lisäksi Me molemmat suuntaamme opiskelemaan (minä jatkokoulutusta ja hän suomea) joten nyt nämä vinkit tulisivat kyllä tarpeeseen.
    Kiitos kuvasta ja kauniista blogissa (bataatit testattu :) )
    eevtoiva@gmail.com

    VastaaPoista
  25. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  26. Kyllähän tässä jossain pitäisi alkaa säästämään, ja ruoka olisi oiva valinta siihen. Tällä hetkellä lapsenhoidon tuella, joten ei paljon ylimääräistä ole :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  27. Pitäisin itselläni, säästäisin rahaa ja saisin testata uusia juttuja :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  28. Omiin tarpeisiin vinkkejä ruokalaskun pienennykseen.
    tomppe77 (a) hotmail.com

    VastaaPoista
  29. Pitäisin kirjan ehdottomasti itselläni! Edulliset ruoat ovat nyt hakusessa, sillä yritän säästää kaikessa mahdollisessa, että saisin tulevaisuudessa toteutettua erään haaveeni :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  31. Kiitos, vastasin sinulle e-mail. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.