Latva-artisokka-tonnikalasalaatti

torstai 7. toukokuuta 2015
Luin vähän aikaa sitten artikkelin, jossa mainittiin suomalaisten olevan Euroopan kärkimaita kalan kulutuksessa. Ehkä hieman yllättävää. Yllättävää jutussa oli myös se, että suomalaiset syövät toiseksi eniten tonnikalaa. Lohen ykkössija ei tullut yllätyksenä, mutta tonnikalan suosittuus kylläkin. Syön itse sitä vain muutaman kerran vuodessa uhanalaisuuden vuoksi ja silloinkin aina kestävästi kalastettuna, MSC-sertifoituna. Se toinen kerta oli tällä viikolla. Useimmiten syön kuhaa ja haukea eli vähän kaiken hintaista. Enkä oikein ymmärrä sitä, että monen mielestä kala maksaa liikaa. Lähinnä siksi, että lihaan ja eineksiin kuitenkin uhrataan mielettömiä määriä euroja, mutta kalaan samaa rahasummaa ei olla valmiita laittamaan. Kotimainen kala voi olla kiven takana saatavuuden (ja pienen kalastajajoukon) vuoksi ja siksi hinta kohoaa korkeammalle, mutta hieman se vaikuttaa tekosyyltä. Valinnanvaraa kun kalatiskeissä tuntuu isoissa kaupungeissa olevan vaikka kuinka paljon.

Tonnikalaa purkista syön nizzansalaattissa ja vitello tonnaton kanssa, tuoretta yleensä lomareissussa. Tällä kertaa en tehnyt kumpaakaan näistä vaan poimin Henri Alenin uudesta Vuoden keittokirja - Henkan kotiruokaa koko vuodeksi -teoksesta latva-artisokka-tonnikalasalaatin. Kyseessä on kylmä, suoraan purkkien anneista valmistettu tonnikalasalaatti, joka varmasti maistuu aurinkoisena kesäpäivänä parhaimmalta roseeviinin kera, mutta toki salaatti maistui harmaana arki-iltanakin. Tämä salaatti on oiva osoitus siitä, että purkkiruokakin voi olla hyvää. Ja ihan ilman paprikaakin, kuten kuvasta näkyy.

Latva-artisokka-tonnikalasalaatti 4 annosta

300 g artisokan sydämiä öljyssä tai vedessä
100 g paahdettuja paprikoita öljyssä
300 g MSC-merkittyä tonnikalaa vedessä
2 valkosipulinkynttä puserrettuna
tuoreita pinaatinlehtiä, vuonankaalta, rucolaa tai salaattia
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
0,5-1 sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria
(oliiveja, kapriksia)

Valuta artisokat ja paprikat. Leikkaa artisokan sydämet ja paprikat reiluiksi paloiksi ja nosta ne kulhoon. Nosta myös tonnikala reiluina paloina joukkoon.

Lisää valkosipuli, vuonankaali, persilja ja sekoita ainekset sekaisin. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Mikäli salaatti ei ole makuusi tarpeeksi kosteaa, lusikoi paprikapurkin öljyä tai oliiviöljyä joukkoon.

Tarjoile tuoreen maalaisleivän kera.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.