Teetä ja empatiaa

keskiviikko 6. helmikuuta 2013


Olen ollut tähän asti satunnainen teenjuoja. Tai oikeastaan viime lokakuuhun asti. Siihen asti olen juonut niin irto- kuin pussiteetäkin ja ymmärtänyt eri teelaatujen välillä olevan eroja. Mutta lokakuuhun asti olin pitänyt vihreää teetä kitkeränä enkä todellakaan omana suosikkinani. Kaikki arvaa, miten kävi.

Eksyin Helsingissä Théhuoneen pisteelle ruoka- ja kirjamessujen aikaan ja maistoin japanilaista vihreää teetä. Siinä samalla, kun odottelimme teen valmistuvan, myyjä kertoi jos vaikka mitä niin itse teen lehdistä kuin veden lämpötilastakin. Suurin osa kuulemasta meni varmasti ohi, mutta sen jälkeen kun olin maistanut teetä, kiinnostuin aiheesta enemmän. Ostin kolmea erilaista lajiketta, joita on sitten lipitelty lähinnä iltaisin. Suurempaan teeanalyysiin en pysty, totean vain, että veden lämpötilalla on erittäin suuri merkitys. Ensimmäiset pannulliset mittasimme aina erillisellä mittarilla ja munakello otti aikaa. Vaivannäkö kannatti, teekupilliset ovat olleet toinen toistaan maittavampia. Näistä kolmesta ostetusta teestä en edes pysty nimeämään suosikkiani, sillä ne poikkeavat toisistaan kovasti ja ovat erittäin hyviä. Théhuoneen sivuilla pyöriessäni huomasin, että valikoima on niin valtava, että suosikin löytämisessä saattaa hyvinkin vierähtää useampi vuosi. Mutta, rakastuin mä vihreään teehen!

Napsautin kaapista löytyvistä vihreistä teelaaduista kuvat, jotta niin minä kuin sinäkin näkisit, miten erilaisilta vihreät teet voivat näyttää. Kuten otoksista huomaat, erot ovat valtavia. Monesta keittiöstä tuttu Clipper näyttää varsin nuivalta näiden muiden rinnalla.


Clipperin Organic Green Loose Leaf: kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä minuutin ajan ennen käyttämistä. Hauduta 1-3 minuuttia.


Lung Ching. Kiinalainen erikoislaatuinen vihreä tee. Pehmeä, kukkainen luonne. Voidaan nauttia kylmänä tai kuumana pitkin päivää. Haudutus 70-80 asteessa 3-4 minuuttia. Useampi haudutus mahdollinen.


Cui Lu. Keväisen raikas ja pehmeän makeahko kiinalainen vihreä tee. Haudutus 70-80 asteessa 2,5-3 minuuttia.


Japanilainen Organic Kabuse Kukicha. Ensimmäisen poiminnan lehtiä ja lehden ruoteja. Herkullisen paahteinen ja pehmeän arominen, raikas teelaatu, jossa alhainen kofeiinipitoisuus. Hauduta 65-70 asteessa 40-60 sekuntia.

Nämä kolme viimeistä teejia ovat ostettavissa osoitteesta Théhuone Eerikinkatu 12, Helsinki.


Siitä huolimatta, että irtoteet ovat olleet kaapeissa jäädäkseen, keittiöstä tulee löytymään jatkossakin pussiteetä. Sanoo Petäistö mitä tahansa. Helena Petäistön Tee teematka -kirjan olen lainannut kirjastosta perehtyäkseni aiheeseen enemmän, mutta teos on edelleen avaaamatta. Pelottaa jo valmiiksi, mitä kirjassa lukee. Kaiken teoriatiedon lisäksi kirja kertoo myös, mistä löydät oikeanlaista teetunnelmaa niin Pariisissa, Berliinissä, Pekingissä kuin Helsingissäkin. Paras keino perehtyä teelajeihin on tietysti maistella niitä, joten ehkä jo seuraavalla reissulla astun teehuoneeseen sisään.

Clipperin teepakkaukset ovat houkuttelevia ja niistä löytyy useita makuja testattavaksi jo lähes kaupasta kuin kaupasta. Tämän merkin suuri suosikkini on lakritsitee, joka maistuu iltapäivisin ja toimii hyvin pienen makea korvikkeena.




Pukka-teet ovat myöskin löytäneet tiensä kotiimme. Puhumattakaan tästä raskaasta kaunokaisesta, valurautaisesta teepannusta. Se soveltuu induktioliedelle, joten siitä on helppo mittailla veden lämpötilaa ja hauduttaa tee oikeanlaiseksi. 



Teestä puhuttaessa ei sovi myöskään unohtaa terveysvaikutuksia. Tutkimukset ovat kertoneet teen mm. laskevan kolestrolia ja stressiä, vähentävän syövän riskiä, auttavan unettomuuteen ja iho-ongelmiin. Jokaiselle meistä löytyy siis varmasti oikeanlainen tee. Minä menen kuitenkin siitä, mistä aita on matalin. Keskityn vain teen makuun. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.