Italialainen sokerikakku pääsiäiseksi

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012


Leivoin viime viikonloppuna pitkästä aikaa, mutta mihinkään suuriin urotöihin en flunssaisena kuitenkaan kyennyt. Näin ollen päädyin testaamaan jotain uutta ja yksinkertaista. Suurimpaan hätään tein hillokeksejä, jotta jaksoin odottaa sokerikakun valmistumista. Ohjeen italialainen sokerikakku on ulkonäöltään vaatimaton, mutta maultaan oiva. Makea, muttei liian makea. Molempien herkkujen ohjeet poimin kirjasta Italialaiset keittiömestarit.
Pari vuotta sitten leivoin näin keväällä sisialaista pääsiäiskakkua, jossa kakun luonteen määrittelevät kuivatut hedelmät ja pistaasipähkinä. Italialaiset kakut ovat yhdistelmä kuiva- ja täytekakkua ja juuri siksi olen tykästänyt niihin. Supisuomalainen kermainen mansikkakakku ei ole suosikkini, vaikka sillekin löytyy paikkansa kesäisin.

Italialainen sokerikakku

Pohja:
80 g vehnäjauhoja
75 g maissijauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
6 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
3 dl tomusokeria
1 sitruunan kuoriraaste

  • siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe kulhoon
  • vatkaa yhdessä kulhossa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi
  • vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
  • yhdistä jauhoseos, valkuaiset ja sitruunankuori varovasti keltuaisvaahdon joukkoon
  • kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 20-30 minuuttia
  • älä avaa uunin luukkua välillä, jottei kakku latistu
  • nosta kakku jäähtymään, poista vuoasta vasta jäähtymisen jälkeen ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen

Jos haluat päästä kakkupohjan ainesten kanssa helpommalla, tee pohja alla olevan mukaisesti.
Se yksinkertaisempi kakkupohja valmistuu näin:
1 lasillinen kananmunia
1 lasillinen hienosokeria
1 lasillinen vehnäjauhoja
1 sitruunan kuoriraaste

  • vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pehmeäksi vaahdoksi
  • siivilöi jauhot joukkoon ja sekoita varovasti
  • mausta taikina sitruunankuorella varovasti sekoittaen

Sokeriliemi:
3,5 dl vettä
loraus rommia
2 rkl sokeria
3 appelsiininkuoriviipaletta
3 sitruunankuoriviipaletta

  • laita ainekset kattilaan ja keitä pienellä lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja neste on vähentynyt hieman
  • nosta kattila pois liedeltä ja anna sen jäähtyä
  • nosta appelsiinin- ja sitruunankuoret pois ja kostuta kakku kauttaaltaan (liemen voi käyttää kokonaisuudessaan kakun kostutukseen)
  • jätä kakku imeytymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi ja mielellään seuraavaan päivään
  • kun liemi on imeytynyt, levitä alimmaisen kerroksen päälle haluamaasi täytettä ja nosta toinen kanneksi päälle
  • koristele kakku tomusokerilla
Täyte:
marja- tai hedelmähilloa tai
ricottajuustoa maustettuna sitruunaliköörillä

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.