Maanantain maa-artisokkakeitto

maanantai 23. tammikuuta 2012


Ostin viikonloppuna artisokkia aikeissani tehdä niistä jotain lisuketta hirvenpaistille, mutta toisin kävi. Onnekas minä, sillä valmistiin artisokista tänään keiton. Hienostuneen ja yksinkertaisen.
Jos maa-artisokka ei jollekin ole entuudestaan tuttu, suosittelen kokeilemaan sitä pikimmiten. Maa-artisokka muistuttaa perunaa ja sitä käytetään perunan tavoin keittoihin, laatikoihin ja kiusauksiin. Maa-artisokista voit valmistaa myös muusin aivan kuten perunasta ja tarjota sitä paistetun kalan tai lihan kanssa.
Lisäksi maa-artisokka sopii hyvin diabeetikoille, koska sen sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Sitä en tiedä, kuinka hyvin tämä ohje diabeetikon ruokavalioon, mutta ohje on helposti mukailtavissa.
Netissä on jos jonkinlaista ohjetta ja vain kokeilemalla löydät mieluisimman. Perusohjeen lisäksi voit maustaa maa-artisokkakeittoa niin sherryllä, sitruunalla kuin muskottipähkinällä tai tehdä keiton päälle basilikaöljyn.

Maa-artisokkakeitto  neljälle henkilölle

1 kg maa-artisokkia kuorittuna ja pilkottuna
2-3 perunaa kuorittuna ja pilkottuna
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl valkoviiniä
7-10 dl kasvislientä
suolaa, valkopippuria
(kermaa)
***
Voit halutessasi maustaa keittoa näillä aineksilla yksin tai yhdessä:
loraus sherryä
sitruunamehua
raastettua muskottipähkinää
pähkinärouhetta tai pilkottua savuporoa keiton pinnalle tarjoiltaessa

  • freesaa sipuleita öljyssä, lisää maa-artisokat ja perunat joukkoon
  • lorauta valkoviini päälle ja anna seoksen höyrystyä hetken aikaa
  • kaada kasvisliemi päälle ja anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat pehmeitä
  • lisää halutessasi kermaa ja soseuta keitto
  • maista ja mausta maa-artisokkakeitto suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä
  • koristele keitto pähkinöillä/savuporolla tai basilikaöljyllä

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.