Haukiquenellit

torstai 26. tammikuuta 2012

Viime viikonloppuna nautiskelimme pitkästä aikaa hauesta ja söimme haukipullia. Pullien ohjeen poimimme Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Emme kuitenkaan jaksaneet tehdä hollandaisekastiketta, joten päädyimme sahramiliemeen. Idea tähän löytyi Ruokalan sivuilta, mutta aika raa'asti oikaisimme liemen suhteen. Ei, emme tehneet lientä alusta alkaen kalan ruodoista vaan ihan kylmän viileästi liemi valmistui hummerifondista.



Haukiquenellit

750 g haukifileitä
3 valkuaista
2 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
ruohosipulia hienonnettuna
kalalientä kypsentämiseen

  • jauha haukifileet hienoksi monitoimikoneessa
  • vatkaa valkuaisten rakenne rikki ja lisää ne kalamassaan ohuena nauhana
  • lisää myös kerma ja mausta suolalla ja valkopippurilla
  • sekoita vielä ruohosipuli joukkoon ja anna taikinan vetäytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran 
  • kuumenna kalaliemi lähes kiehuvaksi
  • muotoile taikinasta joko kahden lusikan avulla tai kostetuilla käsillä pieniä palleroita
  • kypsennä haukipullia 3-5 minuuttia 
  • tarjoa haukipullat hollandaisekastikkeen ja keitettyjen kasvisten kanssa tai nosta ne värikkääseen sahramiliemeen

Porkkanoita sahramiliemessä

3-5 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
sahramia
hummerifondia
vettä
(sitruunanmehua, suolaa, valkopippuria)
  • kiehauta fondista liemi ja lisää sahrami joukkoon
  • lisää porkkanat ja hauduta, kunnes ne ovat kypsiä
  • mausta tarvittaessa suolalla, valkopippurilla ja sitruunalla
  • nosta porkkanaa ja lientä lautaselle
  • asettele vielä haukipullat päälle ja tarjoile valkoviinin kera
Alkuperäisessä ohjeessa oli kypsennetty perunoita sahramiliemessä, mutta ruoasta tuli erinomaista porkkanoillakin. Ja mikä estää käyttämästä muitakin juureksia, jolloin ruoasta saa helposti jalostettua haukipullakeitonkin. 

2 kommenttia

  1. Me olemme tehneet haukijauhelihasta muutaman kerran Strömsön Michaelin ohjeella haukipullia jotka ovat oikein hyviä. Seuraavasta sulatussatsista voisikin koittaa näitä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Kävin kurkkaamassa kyseisen ohjeen ja aika samankaltainen sisältö näyttäisi olevan. Ero syntyykin kypsennyksessä, kun toisessa ohjeessa haukitaikina paistetaan pannulla ja toisessa haudutetaan liemessä.
    Ylipäänsäkin ihmettelen sitä, miten hauki tuntuu olevan kovin aliarvostettu kala - syyttä ja suotta. Ja on vielä edullistakin, ellei satu itse kalastamaan. Hauskat viikonloput!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.