Pinkkiä purtavaa

tiistai 11. lokakuuta 2011



Punajuuri-palsternakkakeitto neljälle henkilölle

loraus öljyä
1 iso sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
5 punajuurta kuorittuna ja paloiteltuna
2-5 palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna
6-8 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
(smetanaa tai creme fraichea tarjoiluun)

  • kuullota sipuleita öljyssä hetken aikaa
  • lisää punajuuret
  • lisää kasvislientä, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri peittyneet
  • kypsennä punajuuria 10-15 minuuttia ja lisää palsternakat joukkoon
  • lisää tarpeen mukaan kasvislientä
  • kun juurekset ovat kypsyneet, soseuta ne sauvasekoittimella
  • lisää kerma ja pyörätä keittoa vielä hetken aikaa sauvasekoittimella
  • kuumenna keitto ja maista
  • lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
  • lusikoi päälle smetanaa ja tarjoile tuoreen leivän kera
Jos aikasi ei ole kortilla, suosittelen myös kokeilemaan tätä ihanaa patonkia! Varsinaisesti ohje ei ole vaikea, mutta leipominen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Taikinan juuri tehdään edellisenä päivänä ja patonkien kohottamiseen tulee varata kolmisen tuntia.


Punajuuri-fetapatonki neljä patonkia (Leila Lindholmin ohjeella)

Vaihe 1

5 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja
  • murenna hiiva kulhoon, lisää vesi ja sekoita
  • lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita hyvin
  • peitä kulho kelmulla ja säilytä viileässä yön yli (tai ainakin neljä tuntia huoneenlämmössä)
Vaihe 2

15 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
edellisen päivän juuri (vaihe 1)
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
2 tuoretta punajuurta kuorittuna ja raastettuna
300 g fetajuustoa
9-10 dl vehnäjauhoja
sormisuolaa
  • murenna hiiva kulhoon, lisää vesi ja sekoita
  • lisää juuritaikina ja mausteet
  • kumoa punajuuriraaste ja noin puolet fetajuustosta
  • vaivaa taikinaa yleiskoneella hitaimmalla nopeudella 15 minuuttia
  • laita leivinliina kulhon päälle ja kohota taikinaa 1,5 tuntia
  • jaa taikina neljään osaan ja leivo taikinasta patongit
  • kohota patonkeja liinan alla vielä tunti
  • kuumenna uuni 240 asteeseen
  • voitele patongit vedellä ja ripottele päälle vielä sormisuolaa ja murustettua fetajuustoa
  • paista patonkeja, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä
  • alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja kypsennä patonkeja vielä noin puolisen tuntia
  • jäähdytä patongit ritilän päällä (ÄLÄ laita liinaa päälle, jotta kuori säilyy rapeana)




3 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.