Mustikkapiirakka - muropohja vai pullataikina?

torstai 20. lokakuuta 2011


Monia asioita voi verrata keskenään ja mustikkapiirakka on hyvä esimerkki väännöstä kahden hyvän kesken. Toisten mielestä aito oikea mustikkapiirakka tehdään pullataikinaan, loput vannovat murotaikinan nimiin. Ja minä onnekas kuulun näihin molempiin! Eittämättä äitini leipoma mustikkapiirakka pullataikinalla on parasta, mitä tiedän. Koska en itse koskaan onnistu tekemään täydellistä pullataikinaa (yhtään vähempi ei riitä), en myöskään leivo sitä juuri koskaan. Näin ollen oli helppo vääntää mustikkapiirakka murotaikinapohjalla ensimmäistä kertaa ohjeen mukaan. Poimin tämän ohjeen Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen P.S. -kirjasta. Parasta piirakassa on pohjan mantelijauhe, joka antaa piirakalle vähän enemmän luonnetta. Jos teen tätä vielä toistekin, heitän täytteeseen hieman sitruunankuortakin. Miksei pieni häivähdys vaniljauutettakin tekisi terää...

Välillä olen miettinyt, testaileeko kukaan koskaan omia tai lainattujaa reseptejäni. Että kirjoittelenko näitä vain omaksi ilokseni. Toisinaan työkaverit ja sukulaiset kertovat testailleensa jotakin onnistuneesti. Tänään sain kuulla blogini mainittavan Hesarissa, joten todistettavasti näitä ohjeita testailee joku tuntematonkin. Suuri ilo tästä huomiosta - kiitos! Kolumnin voi käydä lukaisemassa täältä.

Herkullista viikonloppua kaikille niin suolaisen kuin makeankin parissa!

Mustikkapiirakka Hans Välimäen tyyliin

Pohja:
1 dl sokeria
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhetta
1 kananmuna

Täyte:
5 dl mustikoita
0,5-1 dl sokeria
1 dl kermaviiliä (maustamaton jogurttikin käy)
1 dl creme fraichea
1 kananmuna

  • sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi ne keskenään voin kanssa
  • lisää kananmuna
  • kääri taikina kelmuun ja anna taikinan levätä vähintään tunnin ajan jääkaapissa, mieluummin pidempäänkin
  • kauli tai painele murotaikina taikinavuokaan ja painele pohjaa haarukalla
  • paista 175 asteessa 10 minuuttia
  • sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos esipaistetun pohjan päälle
  • paista piirakkaa vielä 175 asteessa 25 minuuttia
Vinkki! Täytteeseen riittää puoli desiä sokeria. Noudatin ohjetta orjallisesti ja lopputulos oli asteen verran liian makea omaan makuuni. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.