Tapas, tapasta, tapaksia

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Vapun ja kesänkin jo ollessa ovella alkavat kaikenlaiset pikkusyötävät kiinnostaa talvisten patojen sijaan. Kevät rinnassa valmistimme miehen sukulaisten visiitille pöydällisen erilaisia tapaksia. Kahdelle henkilölle tapasten valmistaminen vie suhteettoman paljon energiaa ja isommalle joukolle tapaksia saa kaiken lisäksi tarjolle paremman valikoiman. Teimme tällä kertaa tapaspöytään sekä entuudestaan hyviksi havaittuaja tapaksia sekä kokonaan uusia makuyhdistelmiä. Omaksi suosikiksi nousivat pavut viinietikkakastikkeessa, toiset pitivät sienistä enemmän, toiset taas paprikoista. Parasta ehkä kuitenkin oli kokonaisuus. Alla olevien ohjeiden lisäksi pöydässä oli tarjolla myös mm. lihapullia, tomaattikastiketta ja leipää.

Paprikoita hunajan ja manteleiden kera 6-12 henkilölle

8 siemetöntä, halkaistua punaista paprikaa
4 rkl oliiviöljyä
2 viipaloitua valkosipulinkynttä
25 g mantelilastuja
2 rkl hunajaa
2 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

Kypsennä paprikoita grillivastuksen alla kymmenisen minuuttia, tai kunnes paprikoide kuoret ovat mustuneet. Siirrä paprikat muovipussiin tai kannelliseen vuokaan ja anna jäähtyä.
Kun paprikat ovat jäähtyneet, irrota kuoret sormilla tai veitsellä. Pilko paprikat suikaleksi tai pieniksi suupaloiksi ja siirrä ne kulhoon.

Kuumenna öljy pannussa, lisää valkosipuli ja kuullota hetken aikaa. Sekoita mantelilastut, hunaja ja etikka joukkoon. Kaada seos paprikoiden päälle ja lisää persilja. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Anna paprikoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja tarjoile.

Täytetyt sienet 6-12 henkilölle

170 g voita
4 valkosipulinkynttä silputtuna
6 isoa sientä
reilu 2 dl vaaleita leivänmuruja
1 rkl tuoretta timjamia
1 kevyesti vatkattu muna
suolaa ja mustapippuria

Ota sienistä jalat pois ja aseta ne uunipellille. Notkista voi pehmeäksi ja sekoita valkosipuli joukkoon. Jaa kaksi kolmasosaa voista sienien päälle.

Sulata jäljellä oleva valkosipulivoi pannussa ja lisää leivänmurut. Paista muruja, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Lisää timjami joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vielä muna joukkoon.
Levitä muruseos sienilakkien päälle ja paista uunissa 15 minuuttia. Tarjoa sienet saman tien.

Oliiveja appelsiinin ja sitruunan kera 


2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl juustokuminansiemeniä
3 dl vihreitä oliiveja
3 dl mustia oliiveja
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 tl raastettua sitruunankuorta
3 silputtua salottisipulia
hyppysellinen kanelia
4 rkl valkoviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl tuoretta minttua silputtuna
1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

Paahda fenkolin- ja juustokuminansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat poksahdella. Ravistele pannua välillä. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä.
Sekoita öljy, etikka ja mausteet kannellisessa purkissa sekaisin. Lisää oliivit joukkoon ja säilytä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua.


Serranokinkkua ja sinappikaalia

1 nippu rucolaa
280 g ohueksi viipaloitua serranokinkkua
4 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl appelsiinimehua
suolaa ja pippuria

Laita rucolat kulhoon ja kaada appelsiinimehu ja öljy päälle. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita hyvin. Asettele kinkkuviipaleet tarjoilulautaselle kauniisti ja nostele rucolat päälle. Tarjoa heti.

Empanadillat 6-12 henkilölle

1 pkt (500 g) voitaikinaa
500 g tuoreita pinaatinlehtiä tai 2 pss pakastepinaattia
2 valkosipulinkynttä silputtuna
8 valutettua ja pilkottua anjovisfileetä
2 rkl rusinoita, joita on liotettu kuumassa vedessä kymmisen minuuttia
vajaa 1 dl pinjansiemeniä
suolaa, mustapippuria
1 kevyesti vatkattu muna

Kuumenna öljy pannulla ja hauduta pinaatteja muutama minuutti. Sekoita valkosipuli, anjovisfile joukkoon ja kypsennä vielä hetken aikaa.
Valuta ja pilko rusinat ja lisää ne pinaatin joukkoon. Lisää myös pinjansiemenet joukkoon ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna seoksen jäähtyä.

Kauli voitaikina ohueksi levyksi ja tee siitä pieniä (7,5 cm ) ympyröitä. Jos käytät valmiita voitaikinalevyjä, voit tehdä niistä kolmionmuotoisia empanadilloja.  Pane jokaisen taikinapalan päälle pinaattiseosta. Sivele reunat munalla ja taita reunat kiinni. Empanadillan reunat voi halutessaan painaa haarukalla tiukemmin kiinni. Siirrä piiraat pellille ja voitele vielä munalla. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia ja tarjoile heti.


Valkopapuja viinietikkakastikkeessa 6-12 henkilölle

400 g säilykevahapapuja
3 pilkottua lehtisellerin vartta
1 silputtu suola- tai cocktailkurkku
vajaa 2 dl oliiviöljyä
1 silputtu valkosipulinkynsi
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
hyppysellinen sokeria
suolaa, mustapippuria
tuoretta ruohosipulia leikattuna

Valuta pavut ja huuhdo ne huolellisesti veden alla. Valuta uudestaan. Pane pavut, sellerit ja suolakurkku kulhoon.
Vatkaa toisessa kulhossa öljy, etikka, valkosipuli, sinappi, persilja ja mausteet keskenään. Kaada seos papuseoksen päälle ja sekoita. Siirrä tarjoiluastiaan ja ripottele ruohosipuli päälle. Tarjoa huoneenlämpöisenä.


Munia juuston kanssa 6-12 henkilölle

6 kovaksi keitettyä, jäähdytettyä ja kuorittua kananmunaa
3 rkl cheddar- tai manchegojuustoa raastettuna
1-2 rkl majoneesia
2 rkl ruohosipulia pieneksi leikattuna
1 siemenetön, punainen chili pieneksi silputtuna
suolaa, mustapippuria
salaatinlehtiä tarjoiluun

Halkaise munat pituussuunnassa ja koverra keltuaiset pois. (Jos haluat kananmunan täytteestä hienompaa, voit painella keltuaiset siivilän läpi kulhoon.) Sekoita keltuaiset, juustoraaste, majoneesi, ruohosipuli, chili keskenään. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.
Tarjoile kananmunat salaatinlehden päältä, näin ne eivät liu'u pitkin tarjoiluastiaa.
Uunitortilla


oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
4 sipuli pieniksi paloiksi leikattuina
keitettyjä perunoita uunipellillisen pohjan verran
5 isoa kananmunaa
1 dl smetanaa
175 g raastettua cheddar- tai parmesanjuustoa
3 rkl tuoretta ruohosipulia leikattuna
suolaa, pippuria


Normaalisti olemme tehneet tortillan paistinpannulla, mutta tällä kertaa teimme tortillan suoraan pellille ja paistoimme sen uunissa. Uunissa kypsentäminen on asteen verran helpompaa ja tortillan ollessa uunissa ehtii valmistamaan jo seuraavaa tapasta.


Kuori ja paloittele perunat uunipellille leivinpaperin päälle.
Kuullota sipulit öljyssä pannulla, mutta älä anna niiden ruskistua. Kaada sipulit perunoiden päälle.
Vatkaa munat, smetana, juusto ja ruohosipuli sekaisin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kaada seos perunoiden päälle ja levitä tasaiseksi.


Paista 190 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes tortilla on kauniin ruskea ja keskeltä hyytynyt. Anna tortillan jäähtyä täysin ja leikkaa se pieniksi neliöiksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.