Omenapai

lauantai 18. syyskuuta 2010

 
Mies toivoi yllättäen minun tekevän omenapiirakkaa ja päädyin tekemään omaa suosikkiani, omenapaita eli taikinakuoreen piilotettuja omenoita. Piiras ei ole liian makeaa, hädin tuskin makeaa lainkaan. Ja omenat voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Itse unohdin siirapin kokonaan, mutta piiraasta tuli silti hyvää. Tarjoile lämpimän omenapain kanssa halutessasi jäätelöä tai vaniljakastiketta.
Omenapai

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja (itse käytin täysjyvävehnäjauhoja)
170 g voita
1-1 ½ dl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile palloksi ja jaa pallo kahteen osaan. Kauli toinen (isompi) pohjaksi ja toinen kanneksi. Aseta pohja vuokaan niin, että reunat peittyvät. Käytin halkaisijaltaan 21 cm:n irtopohjavuokaa ja taikinaa jäi hieman yli. Voit siis tehdä piiraan huoletta isompaankin vuokaan.

Täyte:
½ dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl raastettua kuorta (suurena sitruuna-fanina käytin koko sitruunan kuoren)
½-1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää (kokonaisista pähkinöistä raastettu muskotti on lempeämpää kuin purkkijauhe)
6 isoa omenaa  (vajaa 1 kg) omenoita kuorittuna ja lohkottuna
2 dl rusinoita tai pähkinöitä
½ dl siirappia
¨¨
1 kananmuna
1-2 tl sokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään siirappia lukuun ottamatta ja nosta seos piirakkapohjalle. Kaada pinnalle siirappi ja kiinnitä kansipala. Voit painella piiraan reunat haarukalla kiinni toisiinsa. Jos taikinaa jää yli, voit taiteilla koristeita pain pintaan. Pistele omenapain pintaa haarukalla tai viiltele siihen veitsellä höyryaukkoja. Voitele kansi kananmunalla ja sirottele pinnalle sokeria. Paista 225 asteessa 30-40 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, asettele foliota päälle.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.