Lanttuwelllington

keskiviikko 18. joulukuuta 2019




Beef Wellington on klassinen liharuoka, jossa naudan sisäfilee kääritään taikinaan ja jonka täytteeksi tulee myös hanhenmaksaa ja duxellesmassaa eli pekoni-sienimassaa. On kulunut vuosikymmeniä, kun olen itse sitä viimeksi valmistanut. Olen kyllä syönyt sitä ainakin puolison valmistamana, mutta koska en juuri koskaan tilaa ravintolassa käydessäni liharuokaa, klassikosta on muodostunut itselleni suorastaan harvinaisuus. Eipä sillä, en edes tiedä mikä ravintola tätä ruokaa tarjoaisi.

Koska joulun tuoksut ja maut ovat ilmassa päivittäin, halusin tehdä wellingtonin lantusta. Olen nähnyt upeat kasvisversiot linssimurekkeesta ja punajuuresta tehtynä, mutta koska rakastan lanttulaatikkoa, halusin kokeilla kuinka lanttu taipuu wellingtoniin. Hyvinhän se taipui, vaikka parantamisen varaa jäikin. Sen verran maistuvaa oli, että aion todellakin valmistaa sitä uudestaan. Voimakkaat ja runsaat maut vetoavat näin pimeään aikaan ja mikäli syöjiä olisi enemmän, voisin valmistaa kasviswellingtonin useammallakin tapaa. Seitanista saisi laitettua todella lihakimpaletta muistuttavan vaihtoehdon.

Lanttuwellington on hieman työläs valmistaa, mutta kokkaushetkeen voi valmistautua hieman oikoen ja etukäteen valmistellen. Osta siis voitaikina kaupan pakastealtaasta ja kypsennä ainakin lantut etukäteen, niin varsinainen ruoanlaitto sujuu mutkattomammin. Mikäli linssitäyte ja punaviinikastike ovat myös valmiita, jäljelle jää enää kokoaminen ja wellingtonin ulkonäkööön paneutuminen. Minun lanttuwellington ei nyt kyllä kauneudella pääse koreilemaan, mutta onneksi maku oli erinomainen. Tästä ohjeesta riittää syötävää 4-6 henkilölle pääruokana, joulupöydän osana useammallekin. Koska taikinoidun lantun joukossa on myös linssejä, erillistä lisäkettä ei tarvitse miettiä. Itselleni olisi lisänä toki pikkelöidyt kasvikset maistuneet.


Lanttuwellington punaviinikastikkeella

1 iso lanttu paksuksi viipaloituna tai 1 pieni pyöreä lanttu per syöjä
1 dl pähkinöitä rouhittuna
öljyä paistamiseen
1 sipuli hienonnettuna
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 porkkana raastettuna
kuivattua timjamia
0,5 dl kuivattuja sieniä jauhettuna tai 250 g tuoreita sieniä
2-3 tl kanelia
1-2 tl kardemummaa
4 lehtikaalin lehteä hienonnettuna
1 prk (230 g) kypsiä linssejä
loraus balsamicoa tai punaviinietikkaa
suolaa, mustapippuria

Lisäksi:
500-700 g voitaikinaa
siirappia
1 kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä koristeluun

Tarjoiluun:
punaviinikastiketta tai mustaherukkahilloketta
pikkelöityjä kasviksia
tuoreita yrttejä

Kuori lanttu ja viipaloi paksuksi viipaleiksi, ellet ole löytänyt kaupasta pieniä, pyöreitä lanttuja. Keitä ne suolavedessä kypsiksi.

Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla ja siirrä ne syrjään.

Kuullota sipulit samalla pannulla öljyssä. Mikäli käytät tuoreita sieniä, lisää ne tässä kohti paloiteltuna joukkoon. Nosta porkkanaraaste ja mausteet mukaan, anna paistua joitakin minuutteja.

Lisää hienonnettu lehtikaali joukkoon ja paista hetki. Kaada huuhdellut linssit joukkoon ja kuumenna. Maista seosta, lisää pähkinät, jauhettu sieni ja tarpeen mukaan suolaa, mustapippuria ja balsamicoa. Anna täytteen jäähtyä.

Tee seuraavaksi punaviinikastike, ohje alla.

*

Kokoa lopuksi wellington jäähtyneestä lantusta ja täytteestä.
Kauli voitaikina ohueksi levyeksi leivinpaperin päälle. Wellingtonista on tarkoitus tehdä noin 10-15 cm leveä pitkulainen pötkö, joten tarkista, että taikinassa riittää tarpeeksi leveyttä. Jätä levyn laitaan noin sentin vara ja lusikoi täytettä pitkäksi pötköksi.

Asettele seuraavaksi kokonaiset lantut tai lanttuviipaleet linssitäytteen päälle. Kaada siirappia varovasti lanttujen päälle. Taita taikina sen jälkeen kanneksi lanttujen päälle ja painele taikinan reunat sormilla yhteen. Painele sauma vielä kertaalleen haarukalla tiiviiksi, jotta paketti pysyy varmasti kasassa.

Tee tähteeksi jääneestä taikinasta koristeita pintaan. Voitele wellington lopuksi kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista lanttuwellingtonia 200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes sen pinta on kauniin ruskea.

*

Punaviinikastike
öljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 selleri paloiteltuna
2 porkkana paloiteltuna
1-2 rkl tomaattipyreetä
5-7 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
rosmariinin oksa ja/tai tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuri

Freesaa juureksia öljyssä joitakin minuutteja. Lisää tomaattipyre joukkoon ja paista hetki. Kaada viini mukaan ja keitä, kunnes lientä on puolet jäljellä. Lisää sen jälkeen lihaliemi ja rosmariini ja jatka keittämistä.  Kastikkeen valmistamiseen menee noin tunti. Siivilöi kastike, maista ja mausta suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.