Uhkeat peltisämpylät

maanantai 1. heinäkuuta 2019
Tuoreet sämpylät viikonloppuaamuina saa veden herahtamaan kielelle välittömästi, ketäpä ei lämpimien sämpylöiden tuoksu hellisi! Siken sämpyöitä olen leiponut useaan otteeseen, mutta nyt löysin toisen reseptin leivottavaksi silloin, kun kaipaan pehmeän helliviä uhkeita sämpylöitä. Ohjeen nappasin suoraan Peltiruokaa-kirjasta, jonka ruoat nimensä mukaisesti valmistuvat uunipellillä. Sämpylät ahdoin kyllä tällä kertaa uunivuokaan, sillä taikinasta ei riitä normaalikokoiselle pellille, ellei tee saman tien kaksinkertaista taikina-annosta. Sämpylöiden leipomisen salaisuus on sama kuin Sikelläkin - taikina valmistetaan edellisenä päivänä, jolloin taikina ehtii kohota kaikessa rauhassa jääkaapin kylmyydessä. Valmistaminen toki onnistuu samanakin päivänä, kun käyttää taikinassa kylmän veden sijaan kädenlämpöistä. Ja näiden pullien kanssa ei tarvitse manailla sitä, että ne tarttuvat toisiinsa kohotessaan, sillä se on ideakin! Sämpylät kohoavat ahtaassa tilassa kasvaen korkeus- eikä leveyssuunnassa.


Peltisämpylät
resepti Peltiruokaa-keittokirjasta

5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
4 dl grahamjauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja
*
seesamin- tai unikonsiemeniä päälle

Kaada kylmä vesi kulhoon ja murusta hiiva joukkoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää myös öljy ja reilu ripaus suolaa. Sekoita grahamjauhot joukkoon ja lopuksi vielä vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Nosta kulho peitettynä jääkaappiin yön ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan heti ja leivo aamulla taikinasta sämpylöitä ja asettele ne vieri viereen leivinpaperin päälle syvälle uunipellille. Ripottele sämpylöiden päälle siemeniä ja anna sämpylöiden kohota liinan alla. Paista sämpylät uunin keskitasolla noin 15-20 minuutin ajan.

* * *

Peltiruokaa -keittokirja tarjoaa yksinkertaisen tavan valmistaa ruokaa - yhdellä ja samalla pellillä. Olen pitänyt tätä ihan normaalina kokkauksen muotona, mutta monet kerrat ovat osoittaneet, ettei näin olekaan. Asiat, joita itse on pitänyt itsestäänselvyytenä, ei olekaan sitä. Tämän saman on huomannut myös Viola Virtamo, joka haluaa nauttia sekä hyvästä ruoasta että vapaa-ajasta, jonka ruoan uunissa valmistaminen mahdollistaa. Samassa kattilassa valmistettavat ruoat ovat olleet jo vuosia esillä, mutta itselleni uunissa valmistaminen toimii paremmin. Pidän siitä, että ruoka valmistuu nopeasti ja vähällä tiskimäärällä. Mietin mitä raaka-aineita käytän arkena ruoanlaittoon, mutta mietin myös miten pääsisin helpoimmalla. Nykypäivän uunit tarjoavat tähän entistä enemmän mahdollisuuksia lukuisilla kypsennystoiminnoillaan.

Seikka, jota jäin kirjassa kaipaamaan, oli uunin jälkilämmön hyödyntäminen. Sen lisäksi, että kiertoilmauunissa voi kypsentää useampia ruokia yhtä aikaa, yhtä lailla uunin sammuttamisen jälkeen siellä kypsyisi helposti myös seuraavan päivän ruoka-ainekset. Puhumattakaan siitä, että joitakin raaka-aineita voi esikypsentää höyrytoiminnolla ja vasta sen jälkeen paahtaa kypsäksi. Tottuneelle kokkaajalle tämä kaikki on varmasti rutiininomaista keittiössä työskentelyä, mutta aloittelijat hyötyisivät neuvoista ja säästäisivät aikaansa kiireisinä arkipäivinä.

Peltiruokaa on oiva lisä keittiöön, kun kaipaat helppoutta etkä halua seistä lieden edessä turhan pitkään. Tavalliselle kotikokkaajalle reseptikokonaisuus antaa myös uutta repertuaaria arkiruokiin ja viikonlopun herkkuhetkiin.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.