Toukokuun Madridin matka oli erinomainen kaikin puolin. Sää oli loistava, lämmin ja aurinkoinen, ruoka ehkä vielä parempaa. Ensi visiittini Espanjaan oli kaikin puolin onnistunut! Haluaisin vinkata teille ravintoloita, museoita, puistoja jne., mutta en oikein tiedä mistä aloittaisin. Kerron siis aivan ensimmäiseksi omat suosikkini tältä neljän yön minilomalta.
Mercado de San Miguel -kauppahalli
Emme olleet ehtineet miettiä ravintolaa ensimmäiseksi matkapäiväksi, joten päätin jo kotona, että suuntaamme suoraan majapaikkaan laukut jätettyämme Mercado de San Miguelille. Ratkaisu oli oikea, sillä kauppahallissa kuhisi ja tunnelma oli katossa. Vieri vieressä pieniä ravintoloita, kahviloita ja ruokakärryjä, joista voi ostaa yhden tai useamman tapaksen ja siirtyä sitten seuraavaan. Juoman rohkenee napata kolmannesta paikasta ja etsiä jostain pöydän kulman herkuttelua varten. Voi vaeltaa kauppahallia ristiin rastiin ja istua sinne missä on tilaa. Ja voi pojat, me söimme. Pitkän päivän jälkeen emme kyenneet vastustamaan näitä espanjaisia makupaloja vaan otimme kaiken irti. Halvimmillaan tapakset irtoavat eurolla ja kahdella, mutta toki tuoreista kaloista veloitetaan jo enemmän. Esimerkiksi lautasellinen katkarapuja maksoi 14 euroa, mutta olivat jokaisen euron arvoisia. Tuoreet katkaravut ovat niin taivaallisia enkä saa niitä oikeastaan missään muualla kuin ulkomailla ollessani.
Suurin osa syötävistä on sormin syötäviä, jotka nostellaan useimmiten kertakäyttölautasille tai serveteille. Viinilasit toki ovat lasia ja kauppahallissa kiertää blokkaaja keräämässä niitä ja jakamassa astioita takaisin omiin ravintoloihin. Mercado de San Miguelissa saa nopeasti läpileikkauksen espanjalaisiin tapaksiin ja vatsan varmasti täyteen. Söimme ja joimme yllin kyllin useampia lautasellisia ja kuitteja kertyi 60 euron edestä. Ja ainakin yksi kuitti kannattaa säilyttää, sillä pääsee ilmaiseksi kauppahallin maksulliseen vessaan. Jossain mainittiin kauppahallin olevan vain turistien suosiossa, mutta kyllä siellä toukokuun arki-iltana oli myös paikallisia.
Suolaisten herkkujen jälkeen ota suunta jo vuonna 1894 avattuun Chocolaterie de Ingesiin nauttimaan kaakaota ja curroja.
Desperate Literature -kirjakauppa
Matkoilla ollessani en etsimällä etsi kirjakauppoja tai muutenkaan kierrä missään muissakaan kaupoissa, mutta joskus eteen osuu helmiä. Sellainen on tämä Madridin Desperate Literature -kirjakauppa, joka hurmasi heti oven avattuani. Pieni, vanhahtavan tyylinen tila täynnä kirjoja. Uusia ja vanhoja, erilaisilla kansilla kuin Suomessa, espanjaksi, englanniksi ja ranskaksi. Oli kuin aika olisi pysähtynyt. Vastaavanlaiseen tunnelmaan Suomessa pääsee toisinaan antikvariaateissa. Siinä vaiheessa kun sain kirjoihin kaupan oman leiman, kylmät väreet menivät läpi vartalon.
Madridin museot
Koska tiesin matkamme rajallisuuden ajan puitteissa, päätin keskittyä Madridin keskustan suurimpiin museoihin. Ei välttämättä se paras ratkaisu, mutta jälkikäteen harmittelisin, ettei tullut käytyä. Plussaa myös siitä, että museot sijaitsevat lähellä toisiaan. Päädyimme siis ihastelemaan modernia taidetta Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofíassa, jonka kohokohta on Picasson Guernica. Museolla on myös hurmaava sisäpiha, jonka rehevässä puutarhassa on mukava levähtää ja tutkiskella mihin sitten suunnattaisiin. Perinteisempää espanjalaista taidetta on esillä Museo del Pradossa ja Museo Nacional Thyssen-Bornemisza puolestaan keskittyy eurooppalaiseen taideantiin. Anna palaa Anna suositteli kaunista Sorollan museota, mutta tällä kertaa emme sinne ehtineet. Toivon siis pääseväni Madridiin vielä uudemman kerran!
Mikäli aiot käydä useammassa kuin yhdessä museossa, kannattaa ostaa Paseo del Arte Card, jolla pääset näihin kolmeen museoon. Lippu on voimassa vuoden, joten pidemmällä reissulla ei tarvitse kiirehtiä museoihin samoina päivinä.
Museoihin pääsee joinakin päivinä ilmaiseksikin, mutta varaudu tuolloin jonottamaan. Museo del Prado on ilmainen tiistaista lauantaihin klo 18-20 ja sunnuntaisin klo 15-17, Museo Reina Sofíaan maanantaista perjantaihin klo 19-21 (Huom! Museo on suljettu tiistaisin.) ja Museo Thyssen-Bornemiszaan maanantaisin klo 12-16 (ainoastaan pysyvä näyttely auki).
Huolimatta siitä, että kaupungissa on yli kolme miljoona asukasta, Madrid vaikuttaa pieneltä pittoreskilta kaupungilta. Välimatkat keskustassa ovat varsin maltilliset ja kävellen pääsee helposti haluamaansa paikkaan. Muutaman askelen suurimmilta kaduilta sivuun astuessa avautuu aivan toisenlainen maailma. Meno on rentoa ja mutkatonta. Tällaisena haluaisin Espanjan muistaa ja mietinkin millaisena maa muualla näyttäytyy. Nyt koristeelliset rakennukset ja korkeusvaihtelut tuovat mieleen sekä Marseillen että Napolin. Ehkä menokin on niiden kaltaista, kun kääntää askeleensa ydinkeskustasta poispäin.
Lue myös Madridin Real Jardin Botanicosta!
Mielenkiintoinen matkapostaus, näitä on kiva lukea. Tietysti, kun kohde vielä itseäkin kiinnostaa/ on jo käynyt. Madridissa en ole käynyt, Barcelonassa olen (siitä pidin kovasti). Kiitos vinkeistä, alkoi kohde kiinnostamaan vielä enemmän. :)
VastaaPoistaJa itseasiassa nyt kesällä ollaan menossa Wieniin, ja sulta tulin vinkkejä vilkuilemaan. ;) Muistin, että täältä löytyy hyviä vinkkejä, kun viime vuonna postailit ja kommentoin. :))
PoistaOlen kuullut monen sanovan, että pitävät Madridista enemmän kuin Barcelonasta. Tähän en osaa ottaa kantaa, kun itsellä taas Barcelona on käymättä.
PoistaOi, Wien on niin upea paikka! Ihan kaikkea haluamaani en ole sieltäkään ehtinyt postailla, mutta onneksi sentään vähän kahviloista ja puutarhoista. Upeat museot näyttävät olevan vielä luonnoksissa keskeneräisenä. No, nautinnollista reissua joka tapauksessa!