Soija-seesamikirjolohta sous vidella kypsennettynä

sunnuntai 6. toukokuuta 2018







Sous vide -kypsentäminen kuulostaa vaikealta, vaikka oikeasti kysymys on vain siitä, että raaka-ainetta kypsennetään vakuumissa matalassa lämmössä. Kypsennystapa on tuttu ravintolakeittiössä työskenteleville, mutta sous vidella voi kypsentää kotonakin ilman erikoisia laitteita. Selatessani keittokirjaa muistin meillä olevan kotikeittiöön sopiva sirkulaattori, joten päädyin valmistamaan simppeliä alkuruokaa kirjolohesta. Useimmiten olemme käyttäneet sirkulaattoria lihan kokkaamisessa, mutta se sopii myös kalalle ja kasviksillekin. Sous vide toimii erinomaisesti lihaa grillatessa, sillä lihan kypsyyden saa säädettyä sopivaksi ja grillissä otettua vain väriä ja makua lihan pintaan. Mikäli sinulla ei ole sirkulaattoria, kalan kypsentäminen onnistuu kattilassa lämpömittarin ja lämpöä kestävän pakastuspussin avulla. Kotikeittiöön sopivan pienen sirkulaattorin hinta lähtee 100 eurosta ylöspäin. 

Tyhjiökypsennetystä kirjolohesta tuli samettisen pehmeää ja sen väri oli upean punertavaa. Reseptissä oli käytetty lisukkeeksi vain kurkkua ja sipulia, mutta lisäsin fenkolia mukaan antamaan lisää rapeutta. Fenkoli sopii hienosti soijaiseen makumaailmaan!

Mikäli kaipaat uusia ideoita kalan valmistamiseen, suosittelen ostamaan tai lainaamaan kirjastosta Mikko Takalan, Mika Remeksen ja Sami Rekolan tekemän Kala - pinnan alta pannulle -kirjan. Kirjan sivuilta löytyy paljon infoa kalasta, sen kasvattamisesta, pyydystämisestä ja valmistamisesta. Upeista resepteistä puhumattakaan! Lautaselle on päätynyt jo monta uutta makuyhdistelmää.


Soija-seesamikirjolohi 4-6 henkilölle alkuruokana
resepti Kala - pinnan alta pannulle -kirjasta

350 g ruodotonta kirjolohifileetä

Marinadiin:
1/2 valkosipuli hienonnettuna
1 salottisipuli hienonnettuna
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 limen raastettu kuori + limen mehua 1-2 rkl

Tarjoiluun:
puolikas tuore kurkku
1 salaattisipuli
pala fenkolia
mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Ota 2 rkl kastiketta sivuun. Sulje kirjolohifilee Minigrip- tai vakuumipussiin marinadin kanssa.

Valuta kattila puolilleen vettä ja kuumenna vesi 45-asteiseksi. Käytä tässä mittaria apuna ja pidä se vedessä koko kypsennyksen ajan, ellei sinulla ole sous vide -laitetta. Laita kala kypsymään pussissa veteen. Sulje pussi vasta kun tuote on vedessä, jotta pussiin ei jää ilmaa. Voit kiinnittää pussin halutessasi kattilan reunaan pyykkipojalla. Pyri pitämään lämpö 45 asteessa ja kypsennä kalaa noin 30 minuuttia. (Minun lohipalalleni tämä aika oli liikaa enkä saanut kalaa enää nopeasti paistettuna pannulla.) Poista pussi vedestä ja anna vetäytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen avaamista.

Leikkaa kurkku, sipuli ja fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja mausta aiemmin sivuun otetulla kastikkeella.

Paista kalan pinta nopeasti paistinpannulla ilman rasvaa 4-5 sekuntia tai kärvennä pinta kaasupolttimella.

Lohko kala lautasille esille ja viimeistele annos kurkku-, sipuli- ja fenkolisiivuilla. Ripottele lopuksi päälle seesaminsiemeniä.

Ruoan voi tarjota niin kylmänä kuin lämpinäkin, mutta mielestäni se on parempi haaleana tai kylmänä heti tuoreeltaan. Maku ja rakenne eivät säily enää seuraavaan päivään raikkaana.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.