Pähkinäkuorrutettua turskaa ja kengännauhasipsejä

tiistai 2. helmikuuta 2016



Viimeisten vuosien jokaperjantainen kalaruokailu on ollut erinomainen päätös. Koska mies syö nykyisin melkein mitä tahansa kalaa, olemme päättäneet ruveta syömään kalaa ja äyriäisiä vähintään kaksi kertaa viikossa. Itse olen syönyt kalaa toki useamminkin ravintoloissa, mutta nyt yritetään lisätä kalan syöntiä entisestään myös kotona. Lähinnä sen takia, että se on terveellistä ja toisekseen me molemmat kyllä pidämmekin kalasta. 

Olen kuullut monen sanovan, että kala on kallista. Voi olla totta, mutta tässä asiassa en anna hinnan määrätä. Meillä jää kalliit lihat sen sijaan tiskiin, sillä suosimme yleensä pitkää kypsennysaikaa vaativia ruhon osia ja ne ovat erittäin edullisia. Jos kalan hinta kauhistuttaa, tiskiltä voi valita halvempia tai sesongissa olevia kaloja, jolloin euroja ei tarvitse niin paljon kuluttaa. Parasta olisi, jos lähipiirissä olisi kalastajia, joilta kalaa voisi saada heti saaliin noustua järvestä. Ja mikäli näin on, kalaa voi pakastaa ja tehdä myöhemmin niistä vaikka maukkaita kalapihvejä tai -pullia. 

Tällä kertaa haluan jakaa teille tämän reseptin, sillä se on erittäin raikas ja maukas. Annokseen vaaditaan useampia valmistusvaiheita, mutta ruoan valmistaminen ei kokonaisuudessaan ole mitenkään vaikeaa. Aikaa voi säästää esimerkiksi vaihtamalla kengännauhasipsit johonkin muuhun lisukkeeseen. 

Pähkinäkuorrutettua turskaa, beurre blanc -kastiketta ja kengännauhasipsejä   2 henkilölle

Pekaanipähkinäkuorrute:
1-2 dl paahdettuja pekaanipähkinöitä
0,5 dl korppujauhoja
400 g turskan fileitä
suolaa
oliiviöljyä
ripaus cayennepippuria
0,5-1 tl paprikajauhetta
Tarjoiluun: kengännauhasipsejä (ohje alla), beurre blanc-kastiketta, ruoho- tai kevätsipulia ja paprikaa kuutioituna

Hienonna tehosekoittimessa pähkinät ja korppujauhot tasaiseksi seokseksi. Mausta turskafileet cayennella, paprikalla ja suolalla. 

Kuumenna loraus oliiviöljyä paistinpannulla ja paista turskaa pari minuuttia toiselta puolelta. Käännä kala ja levitä pinnalle pähkinäseos. Kypsennä kala uunissa loppuun, noin 6-8 minuutin ajan 200 asteessa. 

Nosta kala lautaselle, koristele paprikalla ja kevätsipulilla ja lusikoi lautaselle kastiketta. Asettele päälle vielä kengännauhasipsejä ja nauti valkoviinin kera. 


Beurre blanc eli voi-valkoviinikastike:
2 rkl salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl valkoviinä
200 g voita kuutioituna
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Laita sipulit ja viini kattilaan. Keitä kokoon, kunnes kastiketta on noin puolet jäljellä. Sulata voi vispaten joukkoon, maista ja mausta kastike.

Kengännauhasipsit

perunoita
suolaa
öljyä friteeraukseen (ellet kypsennä sipsejä uunissa)

Kuori perunat ja vedä juustohöylällä niistä ohuita viipaleita. Leikkaa tämän jälkeen viipaleet vielä ohuiksi suikaleiksi, kuin kengännauhoiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja paista perunasuikaleita, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sipsit voi kypsentää myös uunissa 200 asteessa. Mausta perunat suolalla.




2 kommenttia

  1. Näyttää herkulliselta! Meilläkin syödään paljon kalaa hinnasta huolimatta. Olen huomannut, että Helsingin keskustan hinnat ovat kyllä maan kalleimmat - Hangossa saattaa saada joskus tarjouksesta ahvenia ja siikaa 17 eurolla, pääkaupungista ei koskaan! Haluaisin luottokalastajakontaktin, jolta saisin esim.särkeä. Aina puhutaan että "roskakaloja" pitäisi syödä, mutta haukea lukuun ottamatta niitä ei tahdo saada mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kaikki ja kun maalla kalat nostetaan itse järvestä, eurot saavat välillä kauhistumaan. Pitäisi joko ruveta itse kalastamaan ta hommata tosiaan luottokalastaja. Nyt ostan kalat aina kauppahallista, sillä laatu on taattua.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.