Viikonlopun lettubrunssi

sunnuntai 11. lokakuuta 2015



Olen ollut induktiolieden käyttäjä viisi vuotta enkä halua luopua siitä koskaan. Huolimatta siitä, että kaikki vanhat kattilat ja paistinpannut eivät olisikaan sopivia liesitasolle. Nopeus ajaa monessa asiassa edelle. Liesitason vaihduttua vanhasta induktioon, ostin muuntimen, jotta voisin käyttää vanhoja astioita edelleen. No, sovitin ei jaksanut välittää lämpöä tarpeeksi hyvin ja itse sovitin kuumeni liikaa vaurioittaen liettä käyttöohjeista huolimatta, joten hylkäsin sen täysin. Tämä tarkoitti myös sitä, etten voinut käyttää lettupannuani enkä paria muuta kivaa kattilaa. Olisin toki voinut ostaa tilalle uusia, mutta tuolloin en siitä niin innostunut ja niinpä olenkin paistanut vain isoja lettuja normaalilla paistinpannulla. Ilahduin kovasti, kun ruotsalainen keittiövälineiden verkkokauppa Kitchen Time ehdotti yhteistyötä ja sain heiltä uuden valurautaisen lettupannun. Mietin ensin valitsevani keittiöön vihannessorvin, jolla voisin tehdä vaikka kesäkurpitsasta spaghettia, mutta ymmärsin kyseisen laitteen jäävän keittiössä turhan vähälle käytölle. Loistava koje, mutta tiedän lettupannun pääsevän useammin käyttöön, kun voin paistaa sillä niin röstit kuin kasvispihvitkin. Pannu korkattiin viikonloppuna lettubrunssin merkeissä.

Lettutaikina

6 dl maitoa
3 dl speltti- tai vehjäjauhoja
3 kananmunaa
0,5 tl suolaa
paistamiseen öljyä ja voita

Sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan levätä vähintään puoli tuntia. Annoin oman taikinani tekeytyä yön yli.

Perustaikinaa on helppo käyttää niin makeaan kuin suolaiseen lettuun. Tällä kertaa en tehnyt varsinaisia täytteitä vaan "maustoin" taikinan sekä letut paistovaiheessa jakaen taikinan kahteen osaan.

Mustikkaletut

- lisää perustaikinaan ripaus kardemummaa sekä sokeria
- kun olet kaatanut taikinan pannulle, lisää heti perään hieman mustikoita, jolloin ne paistuvat letun sisään
- tarjoile letut sellaisenaan tai kermavaahdon ja mustikoiden kanssa

Lohiletut

- maista taikina sitruunan kuoriraasteella ja hienonnetulla ruohosipulilla
- kun olet laittanut pannulle voita, nosta seuraavaksi raaka, ohut lohipala tai kylmäsavulohta pannulle
- kaada taikina päälle ja paista lettu molemmin puolin kauniin ruskeaksi
- tarjoile lohiletut kermaviilikastikkeen kanssa, jonka olet maustanut suolalla, mustapippurilla, kapriksilla ja ruohosipulilla






4 kommenttia

  1. Herkullisen näköistä! Taidanpa lainata lohiletun ideaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Yhtä lailla lettuihin voi upottaa katkarapuja, lehtikaalia, paprikaa, porkkanaraastetta... pari lettua paistoin myös edellisen päivän tähteillä eli paahdetulla kurpitsalla ja chorizolla.

      Poista
  2. Lettubrunssi, vitsit mikä idea! Mäkin haluan lettubrunssille :) Pitänee järjestää itse, että pääsee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syys- ja talviaikaan ei juuri mikään vertoja viikonlopun aamiaiselle tai brunssille, kun voi vaan nauttia tarjottavista kaikesta rauhasta. Arkisin aamut ovat niin toista maata, että toisinaan täytyy vetää herkkukortit esiin. Ei muuta kuin lettupannu esiin ja kaverit messiin!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.