Kukkakaalipyörykät tahinijogurtilla

torstai 22. lokakuuta 2015



Kun Tomi Björkin Huippukokin kotiruokaa 2 ilmestyi keväällä, merkkasin siitä ylös ruokia, joita halusin ehdottamasti kokata. Nämä maistuvat kukkakaalipyörykät on pyöritelty nyt pariin otteeseen ja ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Kirjan kuvan perusteella taikinasta on tehty aika sileää, mutta kuten alla olevista kuvistani näkyy, minun pullat ovat rouheita ja taikinan rakenne näkyy pinnassa. Ensimmäisellä kerralla taikinasta tuli hajoileva, mutta nyt kaikki meni nappiin! Reseptissä on käytetty liotettuja kikherneitä, mutta tällä kertaa laitoin taikinaan kypsiä kikherneitä. Vähintään 12 tuntia liotetut kikherneet toimivat kuulemma paremmin pyöryköissä.

Oleellisinta tässä ruoassa on tahini, joka on seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa.  Tahini on tärkeä osa Lähi-idän ruokakulttuuria ja tämä annos sopii loistavasti itämaisen menun aloittajaksi. Tällä kertaa nautimme kukkakaalipyöryköitä arki-illalliseksi parsakaalicouscousin kera.

Kukkakaali-kibbeh ja tahinijogurttia 2 henkilölle pääruoaksi tai 4 henkilölle alkuruoaksi

Tahinijogurtti

2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5-1 sitruunan kuoriraaste ja mehu
suolaa

Jos sinulla on aikaa, anna jogurtin valua kuituliinan läpi yön yli. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Sekoita ainekset keskenään ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa.

Kukkakaali-kibbeh

1 kukkakaali pieniksi paloiksi leikattuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g liotettuja kikherneitä
1-2 tl kanelia
1-2 tl kuminaa
1 dl pinjansiemeniä
2 rkl tahinia
1 kananmuna
tuoretta korianteria ja minttua hienonnettuna
suolaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen

Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota kukkakaalia, sipuleita ja kikherneitä, kunnes ne ovat pehmenneet. Murskaa kikherneitä pienemmiksi. Lisää sen jälkeen kaneli ja kumina. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää loput ainekset joukkoon ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pullia ja uppopaista ne 175 asteisessa öljyssä, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita pinnalta. Tarjoile tahinijogurtin kanssa.


2 kommenttia

  1. Nämä ovat jo hetken olleet minunkin to do -listallani. Vaikka rakastan kanelia suolaisissa ruoissa vieroksun sitä hiukan. Kuinka paljon sen maku tulee näissä läpi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mä taas laitoin huomattavasti enemmän kuin ohjeessa! Kaneli on niin huippu monessa ruoassa. Mutta joo, ei se maistu niin paljon ja maistelemalla löytää itselleen sopivan määrän.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.