Punasipulipaistos

maanantai 5. tammikuuta 2015







Sipuli on suurta herkkuani ja olen iloinen, että päädyin kokkaamaan tätä Jamie Oliverin punasipulipaistosta. Nautimme sitä tapaninpäivän illallisella ja yritän pitää sipulipaistoksen lisukevaihtona muistissani. Ensi kerralla taidan vain laittaa paistokseen enemmän sipulia ja valmistaa kastikkeen mukaan. Kirjastosta lainattu keittokirja Jamie - Käteva kokki, on ollut muutenkin mukava yllätys. En ole pitkään ottanut omasta kirjahyllystä Jamien kirjoja esiin, mutta tästä kirjasta löysin useamman testattavan reseptin ja olen valmistanut siitä jo viisi uutta ruokaa.




Punasipulipaistos 4 henkilölle

4 punasipulia
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
100 g (n. 1,5-2 dl) vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl maitoa tai kermaa
tuoretta timjamia
4 tuoretta laakerinlehteä

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Kuori sipulit niin, että jätät ne kokonaisiksi ja leikkaa kannat irti niin, että sipulit pysyvät vielä pystyssä. Leikkaa sipuleihin ristiviilto niin, että sipuli kuitenkin pysyy alhaalta vielä koossa.

Ripottele sipuleiden sisäosaan suolaa ja mustapippuria. Nosta sipulit uunivuokaan tai yksittäisiin annosvuokiin. Valuta sipulien päälle öljyä, peitä astiat foliolla ja kypsennä sipuleitä noin tunnin ajan tai kunnes ne ovat pehmenneet.

Mittaa kannuun vehnäjauhot ja lisää vähän suolaa. Vatkaa munat joukkoon ja sekoita lopuksi maito vähän kerrallaan joukkoon. Nypi timjamilehdet irti varsista ja leikkaa laakerinlehtiä pienemmiksi.

Kun sipulit ovat kypsyneet, nosta uunin lämpö 220 asteeseen ja poista foliot sipuleiden päältä. Kaada taikina sipuleiden ympärille ja ripottele timjamin- ja laakerinlehdet pinnalle. Paista sipulipaistoksia uunissa noin 20 minuutin ajan. Mikäli valmistat paistoksen yhdessä isossa astiassa, paista noin 30 minuuttia.

Sipulit voi kypsentää etukäteen vaikka edellisenä päivänä. Jos teet niin, kuumenna sipulit astioissaan ennen taikinan lisäämistä. Muista tarkistaa, että astioiden pinnassa on hieman öljyä, jottei taikina tartu kiinni. Näin saat nostettua sipulipaistoksen astiasta irti ja aseteltua lautaselle kauniisti.

Jos tarjoilet sipulipaistosta lihan kanssa, johon kuuluu kastike, ei sinun tarvitse välttämättä valmistaa kastiketta. Suosittelen sen kuitenkin tekemään, jos muuta kastiketta ei ole tarjolla. Tarjoile punasipulipaistokset kastikkeen ja tuoreiden vihannesten kera.

Kastike:
1 punasipuli
öljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl sinappia
loraus Worcestershire-kastiketta

Kuori ja hienonna punasipuli. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa, kunnes ne ovat pehmeitä.
Lisää balsamiviinietikka joukkoon.

Lisää vehnäjauhot, sinappi ja Worcestershire ja 6 dl kiehuvaa vettä. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan tai kunnes kastikkeen koostumus on sopivanlaista.




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.