Mallasleipä

keskiviikko 30. lokakuuta 2013


Tämä leipä on erittäin ihanaa ja suosittelen sinuakin laittamaan sormesi taikinaan. Ennen kuin rupeat leipomaan, varaudu siihen, että leivän valmistumiseen menee kolme päivää. Tämä siksi, että leivälle tehdään ensin kunnon juuri. Alkuvaiheita karsimalla tai nopeuttamalla leipä valmistuu kahdessa päivässä. Tarvitset taikinaan myös mallasuutetta, jota saat apteekista.

Mallasleipä 4 kappaletta

1. päivän aamu
1 dl ruisjauhoja
1,2 dl vettä

  • sekoita ainekset kulhossa, peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään

2. päivän aamuna
1 dl ruisjauhoja
0,6 d vettä
  • ruoki juurta eli lisää vettä ja ruisjauhoja. Tähän mennessä juuren olisi jo pitänyt lähteä käymään ja voit siirtää sen jääkaappiin. Jos juuri ei ole vielä käynyt, lisää 1 tl hunajaa ja jätä juuri vielä päiväksi huoneenlämpöön. 


3. päivän aamuna
7 dl vettä
250 g ruishapanjuurta
20 g hiivaa
1 kg vehnäjauhoja
3,5 dl ruisjauhoja
75 g mallasuutetta
75 g tummaa siirappia
1 rkl suolaa

  • sekoita kaikki muut ainekset keskenään paitsi suola
  • vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia, käsin tuplaten eli 20 minuuttia
  • lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia
  • anna taikinan levätä kulhossa 40 minuuttia
  • muotoile leivästä 4 pitkulaista leipää ja anna levätä 10 minuuttia
  • taputtele leivät litteäksi ja taita toinen reuna keskelle ja paina kämmenellä. Taita taikina uudestaan ja paina jälleen
  • muotoile leivistä pitkulaiset leivät ja kohota jauhotetulla alustalla tunnin ajan tai seuraavaan päivään. Jos annat leipien kohota yön yli, voit nostaa leivät leipä- tai kakkuvuokiin 

  • lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita uunin alimmalle kannattimelle tyhjä, korkeareunainen pelti
  • kumoa leivät leivinpaperilla peitetyn pellin päälle saumakohta ylöspäin ja nosta pelti uuniin
  • kaada uunin alaosassa olevalle pellille reilu kupillinen vettä
  • sulje uunin luukku ja laske lämpötila 200 asteeseen
  • päästä höyry ulos 20 minuutin kuluttua
  • paista leipiä noin 35 minuuttia
  • jäähdytä leivät ritilällä

1 kommentti

  1. Tätä täytyy kokeilla. Kuulostaa todella maalaisleivältä juurineen! Pelkät venhnäjauholeivät ei niinkään ole mielestäni maalaista. Ruista siinä pitää olla.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.