Sarvipäitä

tiistai 9. marraskuuta 2010

Kuten varmasti on käynyt ilmi, en ole kasvissyöjä, mutta en myöskään pidä mitenkään erityisesti lihasta. Syömme lihaa kotona harvakseltaan ja silloinkin riista maistuu parhaiten. Nämä kaksi ohjetta ovat päässeet lautaselle viimeisen parin viikon aikana ja ovat eittämättä suosikkejani. Ensimmäinen on varsinaista pikaruokaa ja jälkimmäinen puolestaan vaatii pitkän haudutusajan.


Poron maksaa omenan ja munakoison kera (neljälle)

500 g poron maksaa
1 tl suolaa
voita paistamiseen

1 munakoiso
1 tl suolaa
öljyä paistamiseen

1 suuri makea omena
vajaa 1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
1 rkl vadelmaviinietikkaa (käy joku toinenkin, esim. omenaviinietikka)
½ dl omenamehua

1) Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna viipaleiden itkeä 15 minuuttia. Voitele munakoisot öljyllä ja paista kevyesti pannulla voissa.

2) Kuori omena ja lohko pitkittäin. Sulata kattilassa sokeri, lisää etikka ja omenamehu. Lisää omenalohkot kattilaan, kunnes liemi alkaa olla siirappimaista. Kiehauta ja ota pois levyltä.

3) Poista maksasta kalvot ja leikkaa se sentin siivuiksi. Paista viipaleita voissa juuri ennen tarjoilua kuumalla pannulla noin puoli minuuttia molemmin puolin. Mausta viipaleet suolalla.

4) Tarjoa maksa munakoison ja omenalohkojen kanssa.
 

Hirviragu (6-8 henkilölle)

1 kg hirvenlihaa (tai lammasta, nautaa, poroa)
1 porkkana kuorittuna ja paloiteltuna
3 varsiselleriä paloiteltuna
1 sipuli paloiteltuna
½ plo valkoviiniä
kourallinen tuoretta salviaa
1 rkl katajanmarjoja
suolaa, pippuria

Paloittele liha haluamasi kokoisiksi palasiksi ja siirrä lihat kulhoon. Lisää muut aineet sekaan ja anna lihojen marinoitua yön yli. 


Seuraavana päivänä:

1 pkt pekonia tai pancettaa pieneksi paloiteltuna
1 porkkana pieneksi paloiteltuna
3 varsisellerin vartta pieneksi paloiteltuna
1 sipuli pieneksi paloiteltuna
1 tl chilirouhetta tai 1-2 kuivattua chiliä
½ plo valkoviiniä
öljyä paistamiseen
1 tlk paseerattua tomaattia (700 g)
suolaa, pippuria

1) Paista pekonia ja chiliä pannulla pienessä määrässä öljyä. Lisää porkkana, sipuli, selleri ja paista kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä.

2) Ota liha marinadista, käännä lämpö kovemmalle ja lisää liha joukkoon. Paista kunnes pannusta on hävinnyt kaikki neste pois ja lisää valkoviini. Keitä kunnes viini on lähes on kadonnut ja lisää paseerattu tomaatti.

3) Mausta suolalla ja pippurilla, käännä liesi pienemmällä ja kastikkeen hautua 2-2½ tuntia tai kunnes liha on mureaa. Sekoita kastiketta välillä. Lihapalojen koko määrittelee kypsymisajan. Jos kastikkeesta tulee liian sakeaa, voit lisätä siihen vettä. Tarkista kastikkeen maku ennen tarjoilua.

4) Keitä lisukkeeksi tagliatelle- tai pappardellepastaa ja raasta Parmesan-juustoa päälle. Ragun voi yhtä hyvin nautiskella  leivän tai polentan kanssa.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.