Mansikkarisotto vol 1

maanantai 4. kesäkuuta 2012



Kyllä - mansikkarisotto! Söin tätä ensimmäisen kerran Roomassa ja totesin risoton tolkuttoman hyväksi. Vähän turhankin hyväksi lounaaksi. Ensimmäinen ajatus turhan makeasta ruoasta vaihtui raikkaaksi makuelämykseksi. Hyvä näin, sillä mies teki sitä viikonloppuna viimein itsekin. Minä puolestani keskityin vain toimimaan apukokkina ja maistelemaan mansikan makua risotossa. Mansikoita oli alkuun aivan liian vähän ja niitä sitten lisäiltiinkin koko ajan. Loppujen lopuksi mausta tuli juuri sopiva ja mansikoita jäi vielä annoksen päällekin. Nam. Roomalainen mansikkarisotto oli aivan toisenlainen, muttei yhtään parempi. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, se versio oli punaisempi, vaikkei maistunut mansikalle niin paljon kuin itse tehty. Lisäksi risoton päällä oli kunnon annos parmesania. Ja risotto oli myös asteen verran kuivempi, mutta niin hyvää!

Nimesin risoton ensimmäiseksi versioksi, sillä uskon, että saan maistaa mansikkarisottoa vielä vuohenjuustonkin kera. Ja reilun mustapippurin. Ja ehkä mintunkin.


Mansikkarisotto vol 1
  • 1 ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 ½ rkl voita
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 dl  risottoriisiä
  • 1-2 dl valkoviiniä ja limoncelloa yhteensä
  • 1-2 kourallista makeita mansikoita
  • 8-10 dl kanalientä
  • ½-1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 dl parmesan-juustoa raastettuna
Kuumenna öljy ja voi kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan ruskistamatta sitä. Lisää riisi ja kuumenna sitäkin hetken aikaa. Sekoita koko ajan.

Lisää joukkoon valkoviini ja limoncello ja anna sen haihtua melkein kokonaan pois. Voit valmistaa risoton ilman limoncelloakin. Nosta mansikoita jo tässä vaiheessa kattilaan, jolloin mansikat sulavat risoton joukkoon ja antavat makua riiseihin. Toki voit halutessasi leikata mansikoita pieneksi paloiksi. Lisää kanalientä muutamassa erässä ja keitä riisiä silloin tällöin hämmentäen miedolla lämmöllä. 

Risoton kypsyessä raasta sitruunan kuori ja purista mehu. 

Kun risotto alkaa olla al dente, kaada sitruunaraaste ja -mehu joukkoon. Maista risottoa ja lisää tarvittaessa mansikoita. Anna risoton kuumentua kunnolla ja raasta joukkoon reippaasti parmesaania. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti. 




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.