Kardemummaista kanaa, sipulia ja viikunaa

tiistai 23. tammikuuta 2018



Selailin viikonloppuna kymmeniä vanhoja ruokalehtiä tarkistaakseni löytyisikö niistä uusia reseptejä kokeiltavaksi. Projekti vie aikaa, mutta onnekseni lehdistä löytyy vielä inspiraatiota omiin kokkailuihin. Siinä vaiheessa, kun merkityt reseptit on kokeiltu, otan ne halutessani tänne blogiin reseptivihkon kaltaisesti ylös. Sitä vartenhan blogin kahdeksan vuotta perustinkin. Halusin kerätä yhteen paikkaan ohjeita ylös uudelleen kokeiltavaksi. Tykkään kyllä edelleen lukea perinteisiä lehtiä, mutta ikävä kyllä ruokiinkin liittyvät lehdet hautautuvat sen jälkeen toistensa jalkoihin enkä niihin enää oikein palaa. Siksipä saatuani nyt selailtua lehdet uudelleen läpi, heitän ne kierrätykseen. Samoin tein muutamalle syntisen painavalle reseptikansiolle, joihin olen kerännyt monia vuosia ohjeita ylös. Upeasti olin ne vielä lajitellutkin, mutta en muista kovin monta kertaa kansiota avanneeni. Vaikken konmarituksesta niin välitäkään, olen ruvennut antamaan ylimääräisiä tavaroita, astioita ja vaatteita eteenpäin toisten iloksi tai heittänyt kierrätykseen. En jaksa enää yhtään sitä, että kaikkea mahdollista säilötään vuodesta toiseen.

Olen valmistanut vuosia sitten intialaista kanaa, joka marinoidaan mausteisessa jogurtissa. Kyseinen resepti ei tullut tällä kertaa vastaan, mutta muistan edelleen miten pidin kardemumman mausta ruoassa. En kuitenkaan halunnut valmistaa tuhtia intialaista versiota vaan jotain hieman kevyempää. Siksi tämä vanhassa Glorian Ruoka & Viini -lehdessä tullut resepti hyppäsi silmille oikeaan aikaan! Lisäpisteitä ruokaan toi se fakta, että koko ruoan voi heittää samaan vuokaan ja sitten vain uuniin. Niin parasta silloin, kun haluan päästä helpolla ja syödä kuitenkin maistuvaa ruokaa.

Ruoan kypsyessä tuoksu oli hurmaava koko kodissa, mutta mausteita olisi mielestäni voinut olla enemmän. Alkuperäisessä reseptissä täysjyväriisiä ei maustettu mitenkään, mutta ensi kerralla ropsautan kardemummaa ja savupaprikaa myös vuoan pohjalla kypsyneeseen lisukkeeseen. Koska käytin itse couscousia, tarkistin sen tilanteen välillä ja lisäsin nestettä. Veden sijasta käyttäisin kana- tai kasvislientä antamaan lisää makua. Kuten huomaat, uunivuokaan laitettavia aineksia voi vaihdella suuntaan jos toiseen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että jos paistat isompia ja luisia broilerin paloja (kuten reisiä), kypsymisaika on pidempi. Tällöin voi olla helpompaa keitellä riisit erikseen kattilassa tai sitten lisätä vuokaan myöhemmin kuin broileri. Itse muistin kesken kaiken, että jääkaapissa on herkkusieniä ja paistoin ne paistinpannulla vielä mukaan.


Kardemummaista kanaa 4 henkilölle

500-800 g broilerin luuttomia reisipaloja (eli "paistia"), siipiä tai nuijia
1-2 limen mehu
1/2 dl oliiviöljyä

Mausteseos
2-3 tl kardemummaa
1-tl kanelia
1/2-1 tl savupaprikaa
1-2 tl suolaa

Lisäksi
1-2 sipuli lohkottuna
200 g pehmeitä viikunoita
3 dl couscousia tai täysjyväriisiä tai kvinoaa
4 dl kanalientä tai vettä

Päälle
tuoretta persiljaa tai korianteria
limen lohkoja

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pyyhi kanat talouspaperilla kuiviksi ja laita ne kulhoon. Purista limen mehu oliiviöljyn kanssa joukkoon ja sekoita niin, että ne sekoittuvat lihoihin.

Yhdistä mausteseoksen ainekset ja hiero se käsin broilerin pintaan.

Mittaa couscousit uunivuoan pohjalle ja kaada kanaliemi päälle. Levitä broileri, sipulit ja viikunat päälle. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia. Mikäli haluat broilerin lisää väriä, laita uuniin hetkeksi grillivastus päälle.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.