Jouluinen kokonainen kana

lauantai 8. joulukuuta 2018



Jo useita vuosia minulla on ollut tapana kokkailla jouluisia ruokia hyvissä ajoin ennen joulua, sillä rakastan mausteita ja niiden synnyttämää upeaa tuoksumaailmaa. Eikä joulunpyhinä ehdi syömään kaikkia jouluherkkuja, joita tekee mieli. Purkkien on siis parasta olla täynnä neilikkaa, kanelia, inkivääriä, tähtianista jne., sillä niitä uppoaa niin suolaisiin kuin makeisiin herkkuihin.

Tällä kertaa halusin nauttia suolaista makupalaa ja maistaa kalkkunan sijasta kanaa jouluisin maustein. Tarkoitan tietenkin broileria, mutta puhun aina vain kanasta. Vaikka lihan syöminen on vähentynyt vuosien varrella huomattavasti, kanaa en jostain syystä voi vastustaa vaan sitä on saatava aika ajoin. Onneksi kanaa ostaessa voi tehdä parempia valintoja ja valita ostoskärryyn luomukanaa, joka saa liikkua vapaana ja syödä luomuruokaa. Kokonainen luomukana maksoi viimeksi 20 euroa, mikä ei mielestäni ole yhtään liikaa. Kanasta riittää syötävää ateriakokonaisuudesta riippuen neljästä kuuteen henkilölle. Ja luita ei tietenkään kannata heittää roskiin vaan keittää niistä maistuva liemi ja valmistaa seuraavana päivänä risottoa tai jotain keittoa.

Minulla oli kaapissa ainoastaan kokonaisia tähtianiksia, joten surautin ne pienellä tehosekoittimella jauheeksi yhdessä laakerinlehtien kanssa. En tosin edes tiedä löytyykö kaupasta jauhettua tähtianista, mutta sitä ei kannata jättää pois, sillä mielestäni juuri jauhettu tähtianis ja laakerinlehti antavat ruokaan astetta paremman maun. Osaa suolaisen maustaminen perinteisinä pidetyillä leivontamausteilla jopa puistattaa, mutta suosittelen lämpimästi kokeilemaan ensimmäisen kerran vaikka vähemmällä maustemäärällä. Maustevoita maistamalla saa nopeasti käsityksen siitä, miltä lopputulos tulee maistumaan. Jos kuitenkin pidät mausteista yhtä paljon kuin minä, lykkää mausteita ihan kunnolla voin sekaan.

Perinteinen lisuke kanalle tietysti olisi perunat ja juurekset, jotka voisi kypsentää samassa vuoassa kanan ympärillä. Koska meillä sattui olemaan couscoussalaattia tähteenä, söimme sitä välttääksemme hävikkiä. Ylipäänsäkin couscous ja bulgur ovat suosikkejamme, sillä niistä saa valmistettua arkiruoan ja sekoitettua joukkoon tähteet kuin tähteet. Lisäksi couscousin voi höystää monella tavoin: yrteillä, pähkinöillä tai kuivatuilla karpaloilla.


Jouluinen kokonainen broileri 4-6 henkilölle

1 kokonainen (2 kg) luomubroileri
50-100 g voita
1-2 appelsiinin kuori raastettuna
1/2 appelsiinin mehu
1-2 laakerinlehteä jauhettuna
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua tähtianista
suolaa, mustapippuria
----
4 tl vaahterasiirappia

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita mausteet appelsiinin mehun ja kuoren kanssa. Lisää sen jälkeen pehmeä voi joukkoon.

Laita halkaistut appelsiinin puolikkaat kanan sisälle. Hiero 2/3 voista kanan nahkan alle sekä pintaan. Nosta kana uunivuokaan ja paahda sitä 20-30 minuutin ajan.

Sulata sillä välin loppu maustevoi kattilassa ja lisää vaahterasiirappi joukkoon. Nosta kana 20 minuutin jälkeen uunista ja sivele voi-siirappiseosta kanan pintaan. Nosta kana takaisin uuniin ja laske lämpö 175 asteeseen. Sivele kanaa seoksella uudemman kerran puolen tunnin kuluttua.

Anna kanan kypsyä kokonaisuudessaan 60-80 minuuttia tai kunnes sisälämpö on 75 astetta. Nosta kana uunista, kääri se folioon ja anna levätä 10-15 minuuttia.

Kana on mehevää ihan sellaiseen, mutta jos haluat, valmista kanan levätessä kastike uunivuokaan valuneesta voista ja mausteista. Voit valmistaa kastikkeen joko lisäämällä rasvan joukkoon vehnäjauhoja sen verran, että ne imeytyvät tasaisesti. Paista hetken aikaa ja kaada päälle kanalientä ja anna jauhojen kypsyä. Mausta tarpeen mukaan suolalla, pippurilla ja appelsiinin mehulla. Toinen vaihtoehto on suurustaa kastike maissijauhoilla. Kaada uunivuoan pannulle valunut neste kattilaan. Sekoita 1 rkl maissijauhoja pieneen nestemäärään ja kaada joukkoon. Keitä hetken aikaa.

Couscousia appelsiinin, mantelin ja mintun kera

couscousia
1 dl oliiveja
1-2 appelsiinia tai veriappelsiinia kuorittuna ja paloiteltuna
1/2 granaattiomenan siemenet
1/2-1 dl paahdettuja mantelilastuja
1-2 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
tuoretta minttua hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

Keitä couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa appelsiinista kuori pois niin, ettei siihen jää yhtään valkeaa. Leikkaa sen jälkeen hedelmälihat irti kalvoista lautasen päällä niin, että saat kaiken irtoavan mehun talteen.

Sekoita oliivit ja appelsiinin palat mehuineen couscousin joukkoon. Lisää paahdettuja mantelilastuja, minttua ja granaattomenan siemeniä, jätä osa koristeluun. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja punaviinietikkaa. Kaada couscous tarjoiluastiaan ja koristele vielä mintulla, mantelilastuilla ja granaattiomenan siemenillä.

3 kommenttia

  1. Upean näköinen kana ja hyvän kuuloinen resepti, pitääkin kokeilla. Minä tein tänään jouluisilla mausteilla maustetun hirvipadan, eli samat ajatukset joulun mausteista ;)

    VastaaPoista
  2. Olen testannut jotain reseptiä aiemminkin, mutta makua ei ole ollut tarpeeksi, joten tämä ohje yllätti positiivisesti. Täytyykin ottaa vinkistä vaari hirven lihan suhteen, sillä sitä on aina pakastimessa!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.