Mausteinen punakaali, puolukkasilli ja pikkelöidyt porkkanat

torstai 4. tammikuuta 2018



Vuoden 2017 joulupöytään uusina artikkeleina pääsivät mausteinen punakaali ja puolukkasilli. Koska blogi on itselleni myös vanhanajan reseptivihko, naputtelen niiden reseptit muistiin saman tien enkä vasta ensi jouluna. Ja korostettakoon nyt vielä sitä, että punakaali ja silli maistuvat toki muulloinkin kuin jouluna! Aiemmin olen haudutellut punakaalin liedellä pehmeäksi ja jouluisen mausteiseksi, mutta tällä kertaa kokeilin toisenlaista reseptiä. Punakaali oli yksinkertaisuudessaan menestys, sillä sitä on syöty juhlapyhien jälkeen useampanakin päivänä. Eteen ei ole vielä tullut ruokaa, jonka kylkeen se ei olisi sopinut. Sanalla sanoen herkkua! Pikkelöityjä porkkanoita olen valmistanut ennenkin, mutta testasin niitä hieman eri tavalla Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirjasta. Myös puolukkainen silli maistui ja yllättäen jopa niille ei-sillin-rakastajille.

Mausteinen punakaali
resepti Hyvää joulua -kirjasta

400 g punakaalia
1 litra vettä
0,5 dl
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 kevätsipulin vartta hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 pientä peperoncinoa murskattuna tai ripaus chilihiutaleita
2 rkl kalakastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria

Suikaloi tai raasta kaali erittäin ohuiksi suikaleiksi. Mittaa kattilaan vesi ja suola ja kiehauta. Laita kaalisuikaleet kulhoon ja kaada päälle kuuma suolaliemi. Anna tekeytyä noin 15 minuuttia.

Kaada suikaleet lävikköön, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Lisää kaalisuikaleiden joukkoon loput ainekset ja sekoita.

Purkita kaali puhtaaseen lasipurkkiin, sulje kansi ja anna tekeytyä jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kaali säilyy hyvänä viikon, jopa kaksi.

Pikkelöidyt porkkanat

250 g porkkanoita
1 rkl suolaa
Mausteliemi:
2,5 dl riisiviinietikkaa
2 rkl täysruokosokeria
1-2 tl chilihiutaleita

Kuori ja viipaloi porkkanat ja laita ne kulhoon. Sekoita  suola joukkoon ja anna tekeytyä tunnin verran. Kaada viipaleet sitten lävikköön ja huuhdo ne kylmällä vedellä. Siirrä porkkanat lasipurkkiin.

Mittaa pieneen kattilaan liemen ainekset ja kiehauta. Keitä sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä liemi huoneenlämpöiseksi ja kaada se sitten porkkanoiden päälle. Sulje purkki ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan ennen tarjoilua. Porkkanat säilyvät hyvinä noin kaksi viikkoa.

Puolukkasilli
resepti Talven makuja -kirjasta

Etikkaliemi:
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Tölkkiin:
3 kevytsuolattua sillifileetä
1/2 punasipuli renkaiksi leikattuna
5 kuivattua katajanmarjaa
2 dl kokonaisia puolukoita
5 maustepippuria
2 laakerinlehtä

Kiehauta liemi ja jäähdytä se kylmäksi.
Paloittele sillifileet ja puolita katajanmarjat veitsellä. Lado sillinpalat, sipulirenkaat, katajanmarjat, puolukat, maustepippurit ja laakerinlehdet kerroksittain lasipurkkiin.

Kaada liemi päälle, laita kansi päälle ja säilytä vähintään 2 vuorokautta kylmässä maistumassa ennen tarjoamista.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.