Voissa paistettua juuriselleriä

maanantai 9. joulukuuta 2019



Juuriselleri eli mukulaselleri on tullut jäädäkseen ja herkuttelemme sillä yleensä syksyisin, mutta aivan liian vähän edelleen. Onneksi mukulaselleriä saa pitkin talvea, joten juureksella pääsee herkuttelemaan varsin pitkän kauden. Tämä jykevä juures on parhaimmillaan kokonaisena paahdettuna, mutta kyllä sellerimuusikin saa veden herahtamaan kielelle. Vielä kun juuriselleriä saisi useammin kokonaisena kaupasta, tulisin asteen verran onnellisemmaksi! Jos et vielä ole uskaltautunut valmistamaan juuriselleriä, rohkaise mielesi nyt. Älä anna vanhojen muistojen pilata makuelämystä, paahdetulla juurisellerillä ei ole mitään tekemistä liemijuuresten kanssa.

Tällä kertaa söimme kalan sijaan juuriselleriä alkuruoaksi ja vaikka makumaailma viekin aivan toiseen suuntaan kuin suolainen kala, se ei ole yhtään sen huonompi. Alun perin olin ajatellut laittaa pinnalle myös merileväkaviaaria, mutta unohdin ostaa sitä. Mutta ei hätää, alkupala oli maukas ihan näin pelkistetympänäkin versiona. Paahdoin juurisellerin edellisenä päivänä, jolloin alkuruoka valmistui varsin nopeasti. Tukevamman muunnelman näistä pihveistä saisi leivittämällä ne korppujauhoissa, ehkä ensi kerralla sellaista sitten.


Voissa paistettu juuriselleriä

1 kokonainen juuriselleri
30-50 g voita + paistamiseen
suolaa
*
ranskankermaa tai kermaviiliä
suolaa, mustapippuria
sitruunanmehua
punasipulia hienonnettuna
tilliä hienonnettuna
merileväkaviaaria

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Harjaa juuriselleriä juoksevan veden alla ja kuivaa ylimääräinen vesi pois. Hiero voi sen jälkeen sellerin pintaan ja ripottele suolaa päälle. Kääri juuriselleri folioon ja paista 1-2 tuntia uunissa, kunnes se on pehmeää. (Poista folio ja paahda selleriä vielä hetken aikaa, jotta siihen tulee kaunis väri.)

Mausta ranskankerma sitruunanmehulla, tillillä, suolalla ja pippurilla.
Leikkaa juuriselleri viipaleiksi. Paista viipaleet sen jälkeen kuumalla pannulla voissa molemmin puolin.

Nosta juuriselleripihvit lautaselle ja lusikoi ranskankermaa päälle. Ripottele pinnalle vielä punasipulia ja tilliä.





Maista juuriselleriä myös kokonaisena paahdettuna sienikastikkeen tai tahinin kera sekä pyreenä kalan kylkeen! Näin joulun aikaan maistuu myös juuriselleri-omenasalaatti savulohen kera tai osana joulupöytää.

Juurisellerin lisäksi myös sipulia kannattaa paahtaa kokonaisena, sillä pitkään uunissa muhineena siitä muodostuu todellinen herkku! Söimme sipulit viimeksi porsaankyljysten lisukkeena, mutta ne sopivat erinomaisesti talviseen salaattiin tai suuremman määrän voi soseuttaa ja jalostaa salaatinkastikkeeksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.