Turkkilaiset aamiaismunat

torstai 14. marraskuuta 2019


Turkkilaiset aamiaismunat ovat olleet toivelistallani jo vuosikausia, mutta vasta nyt innostuin valmistamaan uppomunaa ja jogurttikastiketta aamiaispöytään. Yhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta, mutta jos pidät uppomunista ja maustamattomasta jogurtista, arvannet jo etukäteen, ettei lopputulos voi olla huono. Uskonkin tämä herkun jäävän aamiaispöydän valikoimaan, sillä meillä on aina munia ja jogurttia kaapissa. 

Netistä löytyi useanlaisia reseptejä munien valmistamiseksi, mutta menin taas sillä yksinkertaisemmalla tavalla, koska aivan kaikkea ei jääkaapista löytynyt. Monessa ohjeessa munien päälle oli valmistettu savupaprikavoi, mutta juuri tämän voin jätin laiskuuttani pois. Ripottelin savupaprikaa ja chilihiutaleita vain sellaisenaan annoksen päälle. Enkä myöskään tehnyt yrttiöljyä vaan maustoin jogurttikastikkeen tillillä ja sitruunalla. Yksinkertaisempi versio riitti meille varsin hyvin tuoreen leivän kera. Mutta ymmärrän toki, että voin ja yrttiöljyn kera kokonaisuus kohoaa vielä asteen ylväämmäksi ja samalla ehkä ruokaisamman oloiseksikin. Tiedä häntä, mutta toivon pääseväni valmistamaan näitä turkkilaisia aamiaismunia osana aamiais- ja brunssipöytää muillekin kuin itsellemme. 

Uppomunan valmistamista ei kannata etukäteen pelätä, sillä se onnistuu varsin helposti. Ehkä ensimmäiselle kerralle voi varata ylimääräisen munan testaamista varten, mutta jos vesi ei poreile liikaa, uppomuna kyllä onnistuu. Veden pyörivällä liikkeellä ja etikalla voi säädellä parhaiten uppomunan ulkonäköä, mutta suolaa keitinveteen ei kannata laittaa, sillä se rikkoo valkuaisen rakennetta. En tosin ole vielä koskaan valmistanut uppomunia suolatussa vedessä, joten en tiedä miten valkuainen käyttäytyy. Ja uppomunat voi kattilan sijaan valmistaa myös laakeassa kasarissa tai paistinpannulla pienemmässä vesimäärässä. 


Turkkilaiset aamiaismunat 2 henkilölle

2 kananmunaa
2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa

Jogurttikastike
2-4 dl turkkilaista paksua, maustamatonta jogurttia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
tuoretta tilliä hienonnettuna
sitruunan mehua ja kuoriraastetta

Lisäksi
savupaprikajauhetta, chilihiutaleita, 30 g voita, leipää

Valmista ensimmäiseksi jogurttikastike sekoittamalla ainekset keskenään. Mausta kastike oman maun mukaan ja muista maistaa jogurttia.

Tee seuraavaksi savupaprikavoi sulattamalla voi ja maustamalla se savupaprikalla ja chilillä.

Keitä vesi kasarissa ja anna sen kiehua hetki, jotta ilmakuplat katoavat vedestä. Riko munat sillä välin kuppeihin tai laseihin valmiiksi (1 muna/lasi, keltuaisten tulee säilyä ehjinä). Veden tulee poreilla tasaisesti, ei villisti tanssien. Lisää etikka veden joukkoon ja pyöräytä kauhalla vedelle hieman vauhtia. Näin munat eivät tartu pohjaan kiinni. Kaada munat varovasti yksi kerrallaan veteen aivan veden lähellä, ettei vesi räisky ja muna pysyy kasassa. Kypsennä munia 2-3 minuuttia, riippuen siitä, kuinka valuvaksi haluat munan keltuaisen jäävän. Kahden minuutin muna on täysin valuva. Nosta munat hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

Lusikoi lautaselle jogurttikastiketta, nosta uppomuna päälle ja ripottele päälle hieman suolaa, savupaprikajauhetta ja chilihiutaleita tai savupaprikavoisulaa. Tarjoile maalaisleivän kera.




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.