Pienet pavlovat eli pehmeät marenkikakut

tiistai 19. marraskuuta 2019





Mitä lähemmäksi joulu hiipii, sitä varmemmin yleiskone vatkaa meillä munia vaahdoksi. Valmistan nimittäin marenkia usein illanistujaisiin ja joulutuomisiksi ystäville ja sukulaisille, sillä miehen puolen suku rakastaa marenkeja! Valmistustapoja on useita, mutta itse teen marengit ranskalaisittain eli vatkaan valkuaiset ja sokerin kovaksi vaahdoksi ja paistan matalassa lämmössä kypsiksi. Jo vuosikaudet olen tehnyt marengit 1:2 suhteessa eli 6 valkuaista ja 3 dl sokeria, kypsennys 75 asteessa 2-3 tunnin ajan. Etikan ja sitruunamehun olen myös jättänyt pois, mutta lopputulos on ollut aina loistava. Happo parantaa vaahdon rakennetta, mutta sen lisääminen ei ole välttämätöntä, jos malttaa vaahdottaa munat kunnolla. 

Italialaisessa tavassa sokeri lisätään vaahtoon sulatettuna ja sveitsiläinen marenki valmistetaan vesihauteessa. Italialainen ja sveitsiläinen marenki kypsyy näin ollen jo vatkausvaiheessa ja ne sopivat siksi erittäin hyvin kakkujen kuorrutukseen ja täytteisiin. Jouluista marenkien valmistushihnaa en ole vielä avannut, mutta valmistin viikonlopun illalliselle minipavlovat jälkiruoaksi. Pavlova on venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetty jälkiruoka, jossa marenki symbolisoi balettitanssijan tutun tylliä. Makeudessaan se ei kuitenkaan ole mitenkään tyllimaisen herkkä vaan varsin ärhäkkä. Pavlovan koko oli omaan makuun vähän turhan suuri, joten ensi kerralla täytyy malttaa pursottaa pellille pienempiä minikakkuja. Pavlovan tulisi olla päältä rapea ja sisältä hieman sitkeähkö, vähän vaahtokarkkimainen ja sitä se todella oli! Vaikka jälkiruoka mielletään varsin kesäiseksi, se sopii loistavasti myös talvisiin herkutteluhetkiin. Näin joulun alla täytteeksi sopisi marinoidut luumut, tuoreet viikunat, karpalot, pähkinät, kanelinen siirappi tai muut kauden hedelmät. Meillä päälle lusikoitiin ystävämme mukaan kutua eli passionhedelmää. 

Jäljelle jääneet keltuaiset käytämme usein majoneesiin tai jäätelön valmistamiseen, mutta tällä kertaa päätin tehdä niistä sitruunatahnaa eli lemon curdia. Tsekkaa myös sen ohje postauksen lopusta. 


Pavlova (1 iso tai 6-8 pientä)
4 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1-2 tl sitruunan mehua

Täytteeseen:
kermavaahtoa, lemon curdia, marjoja tai hedelmiä (tässä passionhedelmää) 

Kuumenna uuni 120 asteeseen. 
Erottele keltuaiset valkuaisista ja vaahdota ne kovaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelys 1 dl sokeria ja lisää vähitellen vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää loput sokerit voimakkaasti vatkaten ja jatka kunnes marenki on kiiltävän valkoista ja muodostaa huippuja. Marenki on valmis, kun se ei tipu kulhosta. Lisää lopuksi sitruunan mehu kevyesti sekoittaen. 


Lusikoi tai pursota marenki leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoiseen muotoon. Jos tiedät miltä lautaselta tarjoilet pavlovan, piirrä muoto leivinpaperille mitta-avuksi. Jätä reunat hieman korkeammalle kuin keskusta, niin täytteet pysyvät paremmin päällä. 

Kypsennä marenkia uunin alatasolla 1 1/2-2 tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä uunin luukku raollaan. 

Voit valmistaa marengin etukäteen, mutta täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Mikäli et halua pavlovasta liian makeaa, voit lisätä kerman joukkoon maitorahkaa tai maustamatonta jogurttia. 

Lusikoi lemon curdia päälle, sitten kermavaahtoa ja lopuksi marjoja tai hedelmiä. 
Lemon curd eli sitruunatahna

1 sitruunan kuori raastettuna
1 dl sitruunan mehua
4 keltuaista
2 dl sokeria
1-2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
50 g voita

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi kattilassa vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja mehu vatkaten samalla. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sen pulpahtaa ja kypsyä sen aikaa, että seos sakenee. Kun ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Lisää voi ja anna sen sulaa joukkoon. 
Kaada lemon curd puhtaisiin tölkkeihin ja nosta jääkaappiin. Voit käyttää sitä pavloviin, täytekakkujen täytteiksi tai paahtoleipien levitteeksi. 



2 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.