Tomaattipiirakka

keskiviikko 25. syyskuuta 2019




Mökkikausi alkaa vedellä viimeisiään, sillä vedet katkaistaan siirtolapuutarhalla aina lokakuun alussa. Näin ollen puutarhan satoakin on kerätty kaupunkiin mukaan viikottain. Lämmin syksy muuttui nopeasti kylmäksi, mutta ehdimme onneksi napata puutarhan anteja kotiin syötäväksi ennen kuin sato ehti kärsiä kylmyydestä pahemmin. Yrttejä ja kesäkurpitsaa on ehditty nauttia jo useampaan otteeseen, mutta ulkona kasvavat tomaatit kypsyivät sen verran hissukseen, että suurin osa oli vielä kiinni varsissa. Onneksi ehdimme poimia ne syötäväksi ennen kuin pakkanen pääsi puraisemaan tomaatteja. Kypsiä söin heti sellaisenaan ja osasta päätin tehdä simppelin piirakan. Suolaiset piirakat ovat meidän kodissamme herkkua ja joka kerta ihmettelemme, miksi emme valmista niitä useammin. Näin tälläkin kertaa. 

Olen tehnyt monenlaisia piirakoita, mutta alan pitää tästä versiosta yhtä enemmän. Piirakkaan ei tule muna-kerma-maitoseosta päälle vaan pelkästään juustoa ja sinappia. Sinapin sijaan piirakan pohjalle voi levittää esimerkiksi pestoa, tapenadea tai paprikatahnaa. Riippuen siis siitä, mitä kasvista (tomaatti, kesäkurpitsa, paprika, purjo, kaali) ja minkä tyylistä piirakkaa olet tekemässä, levite antaa lopputulokseen omaan säväyksensä. Juustokin voi olla omien mieltymysten mukaan miedompaa tai voimakkaampaa. Välillä olen upottanut juuston taikinapohjaan ja käyttänyt voita vähemmän, mutta pidän tästä tavasta laittaa juusto piirakan pohjalle. Näin piirakan ulkonäkökin pysyy kauniimpana. Toki jos käyttäisin vuohenjuustoa, laittaisin sen viimeiseksi tomaattien päälle. Toisaalta pehmeä vuohenjuusto levittyy helposti taikinapohjan päälle. Suosittelen kokeilemaan myös tätä italialaista tomaattipiirakkaa!

Ranskalainen tomaattipiirakka

Pohja:
100-125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
0,5 dl vettä

Sekoita suola ja vehnäjauhot sekaisin. Nypi seuraavaksi voi joukkoon. Lisää vesi vähitellen joukkoon ja muotoile taikinasta pallo. Siirrä taikinapallo jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Täyte:
2-3 rkl sinappia, pestoa tai muuta tahnaa
6-8 tuoretta tomaattia viipaloituna
suolaa, mustapippuria
yrttejä

Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä sinappi päälle tasaisesti ja lisää sen jälkeen juusto. Asettele tomaatteja reilusti päälle, ripottele mausteet päälle ja paista piirakkaa 225 asteessa noin 20 minuuttia. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.