Taidemuseoissa ja ravintola Göstassa

tiistai 16. elokuuta 2016




Reilu kuukausi sitten vietimme ystävien kanssa viikonlopun Mäntässä ja ohjelmassa oli myös paikkakunnan museotarjontaa. Kävimme Göstassa edellisen kerran pari vuotta sitten, jolloin avattiin museon uusi osa, Göstan paviljonki. Olikin siis aika suunnata katsastamaan tämän kesän taideantia. Tällä kertaa saimme mukaamme oppaan, jonka johdattamana saimme tiivistetyn paketin museon tärkemmistä teemoista ja teoksista. Erinomainen veto, sillä näin kuulimme meheviä yksityiskohtia teosten ja niiden tekijöiden takaa. Visiitin Göstaan kruunasi erittäin maistuva lounas alakerran ravintola Göstassa. Sen jälkeen jatkoimme kierrostamme vielä vanhan museon puolelle.


Yksi tämän kesän kohutuimmista näyttelyistä on ollut Noora Schoreduksen Feminiininen sensibiliteetti, jonka teoksissa on käytetty arkisia materiaaleja. Kuvanveistäjä on käyttänyt osaan teoksiinsa ihmisen karvoja ja kirjontalankaa. Hän on halunnut herättää töillään voimakkaita tunteita ja kehon karvat sen varmasti tekevät. Meidän joukkiollemme se ainakin tuntui onnistuvan.




Myös Mark Wallingerin Mark-näyttely osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi. Esimerkiksi mustetahrateosten (ei kuvassa) takana oleva tekniikka olisi jäänyt pimentoon ilman asiantuntevaa opastusta.




Edellisellä kerralla kurkimme alakerran ravintolaan ja totesimme sen olevan niin täynnä, ettei meillä olisi mitään jakoja joukkoon. Tällä kertaa pelasimme varman päälle pöytävarauksen kera. Onneksi, sillä ruoka oli järkyttävän hyvää! Olin odottanut ruoan olevan ihan ok, mutten missään tapauksessa niin hyvää mitä eteeni sain. Ei tietenkään olisi pitänyt olla mikään yllätys kokeneiden Henry Tikkasen ja Pekka Terävän toimiessa keittiömestareina.





Valitsin menulta alkuruoaksi Haugesundin silliä, ruskistettua voita ja varhaisperunoita. Fiini silliannos oli niin pehmeää ja lempeää, että olisin voinut syödä pääruoan kokoisen annoksen vielä perään.


Pääruoaksi halusin nokkosella maustettua kauraa, paistettua latva-artisokkaa, sydänsalaattia ja tomaattivinaigretta. Ihanan kesäinen lautasellinen risottomaista kauraa! Hurmaava esitys eikä annos huutanut olevansa kasvisruokaa. Se oli "vain" hyvää ruokaa.

Kesäinen viikonloppu Mäntässä oli huikea, mutta museoihin kannattaa poiketa lomakauden ulkopuolellakin. Tapahtumaa riittää loppuvuodeksikin eikä ravintolan ruokaa kannata jättää väliin. Ensi viikolla ravintolassa vietetään Food Campia, jossa Gustaf-museo goes to poetry - or not.



Seuraavana päivänä pistäydyimme myös Gustaf-museossa Mäntän keskustassa. Upea rakennus on G.A.Serlachius -yhtiöiden entinen pääkonttori ja osa näyttelyiden sisällöstä kumpuaakin tehtaan historiasta.






Viikonloppuun mahtui monta muutakin menoa ja näin tamperelaisena täytyy kyllä nostaa hattua Mäntälle! Pieni kaupunki on nostanut itsensä maailmankartalle ja hurmaa kävijänsä vuosi toisensa jälkeen uudestaan.

Serlachius-museot ovat avoinna 31.8.2016 saakka joka päivä klo 10-18.
Talviaikaan 1.9.2016-31.5.2017 ti-su klo 11-18.

Siirtolapuutarhalla elokuussa

maanantai 8. elokuuta 2016





Tämä kesä siirtolapuutarhalla ei ole ollut yhtään sellainen kuin keväällä mielessäni kuvittelin ja suunnittelin. Ensin aurinko paistoi liikaa ja kasvu oli liian nopeaa, sitten kärsittiin jälleen kylmyydestä ja kasvu tuntui tyrehtyvän alkuunsa. Yhtäkkiä piha oli kuin viidakko eikä mitään ylläpitoa suurempaa ole ehtinyt tekemään. Perhosia ei näkynyt missään, mutta voi veljet, että niitä riittää näin loppukesästä! 

Kesän hektisyys ei ole auttanut siihen, että puutarhahommat ovat jääneet minimiin. Takki on täysin tyhjä, mutta päässä surisee miljoona asiaa. Uusille ideoille olen antanut muutaman hetken ja piirtänyt uuden kasvimaan pohjan paperille. Mikäli nämä toiveet toteutuvat, ensi keväänä pihalta ei löydy ainuttakaan vanhaa kasvilaatikkoa. Fiksua olisi vääntää vanhat pois alta vielä syksyn aikana, mutta näinköhän päivissä riittää tunteja enemmän parin kuukauden kuluttua. 

Kateellisena olen katsellut puutarhablogien uurastuksia ja muutoksia, mutta onneksi omalta pihalta riittää ihasteltavaa, vaikka kokonaisuus hieman ontuukin. Kyllä se on niin, että sadonkorjuuta lukuunottamatta minun puutarhakesäni alkaa taittua ehtoopuolelle. 







Lue myös:
- siirtolapuutarhalla kesäkuussa
- siirtolapuutarhalla toukokuussa
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.