Suomirokkia Pajassa - voita illallinen

torstai 29. lokakuuta 2015


Toteutettu yhteistyössä Solo Sokos Hotel Torni Tampereen kanssa

Viime viikkoina on tullut koettua monta ensimmäistä kertaa. Olen valmistanut ensimmäistä kertaa punajuurimunakasta plus monta muuta uutta ruokaa, tutustunut uusiin ihmisiin, vieraillut Näsilinnassa, lukenut tuntemattomien kirjailijoiden kirjoja jne. Uudet kokemukset ovat aina tervetulleita ja haen niitä arkeeni jatkuvasti. Eilen nousin ensimmäistä kertaa Tampereen korkeimman rakennukseen, hotelli Tornin Moro Sky Bariin. Vaikka ylhäältä on upeat näkymät Tampereeseen, en jäänyt sinne istumaan iltaa pidemmäksi aikaa. Pienelle ihmiselle korkeutta oli kenties liikaa. Kävin syömässä Paja Barissa arki-illallisen ja nyt tarjoan samaa mahdollisuutta myös teille. Itse söin lohisliderin ja veggieplatterin, mutta tarjolla on niin lihapullia kuin hampurilaistakin. Paja Bar on tribuutti Manserockille ja ruokalista on suunniteltu Popedan, Yön ja Eppu Normaalin jäsenten suosikkiannoksista. Baarissa soi luonnollisestikin rock ja sisustuksessa on käytetty bändiläisten esineistöä. 

Arvon blogissani kahden hengen kolmen ruokalajin illallisen. Hihkaise kommenttiin osallistumisesi, kerro sähköpostiosoitteesi ja näin olet mukana arvonnassa. Mikäli et ole käynyt koskaan Paja Barissa, se on oiva paikka pistäytyä huikopalalla vaikkapa ennen rokkikeikan alkamista tai shoppailukierroksen jälkeen. Entistä osuvampi vaihtoehto, jos olet yöpymässä kyseisessä hotellissa. Voit osallistua arvontaan 8.11.2015 klo 18 saakka ja arvon voittajan heti sunnuntai-iltana.

Onnea arvontaan!

EDIT: arvonta on päättynyt ja illallisen Paja Bariin voitti Piiuli. Onnea voittajalle!








Taidetta ja ruokaa Näsilinnassa

maanantai 26. lokakuuta 2015

Tampereen Näsinpuistossa sijaitsee upea rakennus puistoineen, Milavida eli Näsilinna. Milavida on rakennuksena entuudestaan tuttu, sillä olen vieraillut siellä pariin otteeseen museoiden yön aikaan. Rakennus on aina ollut upea, mutta erittäin huonossa kunnossa. Onneksi Tampereen kaupunki päätyi kunnostamaan Milavidan entiseen loistoonsa ja nyt rakennuksesta voi nauttia niin ulkona kuin sisälläkin. Rakennuksessa sijaitsee ravintolan ja kahvilan lisäksi myös museo, jossa pääsee kiinni niin talon, sen vanhojen omistajien kuin Tampereenkin historiaan.

Koska tarinat ja historian havina ovat mieleeni, halusin tutustua museoon viikonloppuna opaskierroksen muodossa. Loistava idea sadepäivän iloksi ja suosittelen kaikille visiittiä museoon! Näin talviaikaan museo on avoinna vain perjantaista sunnuntaihin ja opaskierroksia järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin. Mikäli opaskierrokselle ei ehdi mukaan, von Nottbeckien tarinaan voi tutustua myös ääniopastuksen kautta.

Ranskassa teetetyssä astiastossa on suvun vaakuna. Wilhelm ja Constance von Nottbeck ottivat Milavidassa vastaan mm. Venäjän keisarin Aleksanteri II:n. 


Perheen kirjeenvaihtoon voi tutustua kuuntelemalla kirjeitä. 
Lintuhäkin mallinen soittorasia lasten huoneessa.


Perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä myös vaihtuva näyttely ja juuri nyt voi ihailla Salvatore Ferragamon kenkiä. 





Sain kutsun lähteä tutustumaan Näsilinnan ravintola von Nottbeckin uuteen ruokalistaan bloggareiden kesken ja lähdin innolla mukaan. Viime viikolla samaan pöytään istuivat lisäkseni myös Emmi, Janica, Ida, Maj, Anna, Annukka, Jani, Santeri ja ravintolan ruoasta vastaava Silvia. Näin jälkikäteen on helppo todeta, että parhaimman elämyksen ruoasta ja rakennuksesta saisi tutustumalla ensin museoon, mutta meneehän se näin osissakin. Kun on nähnyt puitteet ja tutustunut Milavidan historiaan, on helppo ymmärtää miksi ravintolassa tarjoillaan hyvinkin klassisia annoksia. Ei sinne muunlainen ruoka sopisikaan.


Nautin ensimmäiseksi ruokalajiksi Camembert-keiton, jossa oli itse liemen lisäksi mukana myös yrttileivitetty Camembert-pala. Annos oli hyvää, mutta juusto olisi voinut maistua vieläkin enemmän. Ja syystuulissa toivoisin keiton olevan todella lämmintä. 


Pääruoaksi valitsin sitrus-pähkinäkuorrutettua nieriää sabayon-kastikkeella. Lisukkeena oli fenkolipyreetä, täytettyä kesäkurpitsaa ja punajuuriconfitia. Kalaa oli lautasella jäätävä määrä. Huomattavasti enemmän kuin yleisen annoskoon 150-200 g verran. Ihmettelin tätä vieressä istuvalla Silviallekin ja hän kertoi nieriän koon vaihtelevan suurestikin. Minun annokseeni olisi ehdottomasti riittänyt yksi pala, vaikka ymmärrän kyllä senkin, että raavaampi mies kaipaa euroilleen vastinetta. Kesäkurpitsa ei mielestäni kuulu enää sesonkiin ja sen voisi poistaa annoksesta kokonaan. Kokonaisuutena annos oli erittäin maistuva ja kalan kypsyys oli hyvä.


Tarjoilijan ottaessa jälkiruokatilauksia, mietin hetken aikaa jättäväni sen väliin, koska en ole yhtään makean perään. Päädyin kuitenkin valitsemaan pavlovan marjoilla. Selkeästi parempi vaihtoehto kuin miehen valitsema suklaamarkiisi. Näitä kuuluisia makuasioita.

Kokonaisuudessaan illallismenu oli erinomainen juomineen ja tarjoiluineen. Minkäänlaista wau-elämystä en kokenut, mutta en tiedä, onko se aina tarpeellistakaan. Kiitos seuralaisille, Silvialle ja koko ravintola von Nottbeckin henkilökunnalle upeasta illasta!

Kun haluat viedä puolisosi romanttiselle illalliselle tai juhlia läheistesi kanssa, ravintola von Nottbeck sopii siihen loistavasti. Pikkumustaa ylle ja tekemään oman elämäsi historiaa.



Näsilinnan aukioloajat tällä hetkellä:

Café Milavida
avoinna pe-su klo 11-17

Ravintola von Nottbeck
avoinna ke-to klo 17-22, pe-la klo 16-24 ja sunnuntaisin brunssi klo 12 ja 14.30

Museo Milavida
avoinna pe-su klo 11-17

Kukkakaalipyörykät tahinijogurtilla

torstai 22. lokakuuta 2015



Kun Tomi Björkin Huippukokin kotiruokaa 2 ilmestyi keväällä, merkkasin siitä ylös ruokia, joita halusin ehdottamasti kokata. Nämä maistuvat kukkakaalipyörykät on pyöritelty nyt pariin otteeseen ja ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Kirjan kuvan perusteella taikinasta on tehty aika sileää, mutta kuten alla olevista kuvistani näkyy, minun pullat ovat rouheita ja taikinan rakenne näkyy pinnassa. Ensimmäisellä kerralla taikinasta tuli hajoileva, mutta nyt kaikki meni nappiin! Reseptissä on käytetty liotettuja kikherneitä, mutta tällä kertaa laitoin taikinaan kypsiä kikherneitä. Vähintään 12 tuntia liotetut kikherneet toimivat kuulemma paremmin pyöryköissä.

Oleellisinta tässä ruoassa on tahini, joka on seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa.  Tahini on tärkeä osa Lähi-idän ruokakulttuuria ja tämä annos sopii loistavasti itämaisen menun aloittajaksi. Tällä kertaa nautimme kukkakaalipyöryköitä arki-illalliseksi parsakaalicouscousin kera.

Kukkakaali-kibbeh ja tahinijogurttia 2 henkilölle pääruoaksi tai 4 henkilölle alkuruoaksi

Tahinijogurtti

2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5-1 sitruunan kuoriraaste ja mehu
suolaa

Jos sinulla on aikaa, anna jogurtin valua kuituliinan läpi yön yli. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Sekoita ainekset keskenään ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa.

Kukkakaali-kibbeh

1 kukkakaali pieniksi paloiksi leikattuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g liotettuja kikherneitä
1-2 tl kanelia
1-2 tl kuminaa
1 dl pinjansiemeniä
2 rkl tahinia
1 kananmuna
tuoretta korianteria ja minttua hienonnettuna
suolaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen

Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota kukkakaalia, sipuleita ja kikherneitä, kunnes ne ovat pehmenneet. Murskaa kikherneitä pienemmiksi. Lisää sen jälkeen kaneli ja kumina. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää loput ainekset joukkoon ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pullia ja uppopaista ne 175 asteisessa öljyssä, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita pinnalta. Tarjoile tahinijogurtin kanssa.


Kurpitsa-lehtikaalipasta

tiistai 20. lokakuuta 2015



Kuin huomaamatta söimme taas pastaa pestolla. Viimeisin pestopasta oli kesäkurpitsapastaa, tällä kertaa puolestaan kurpitsa-lehtikaalipastaa. Sunnuntain pata-aineksista jäi kurpitsaa tähteeksi, joten maanantain ruoka valmistui näppärästi ilman kaupassa ravaamista. Vaikka viikonloppuna tulee usein valmistettua uusia makuja ja ehkä vietettyä enemmän aikaakin keittiössä, maanantai tuntuu aika usein olevan melkoinen herkkupäivä. Sopii!

Kurpitsa-lehtikaalipasta 4 henkilölle

puolikas myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna (luomua ei tarvitse välttämättä kuoria)
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Lehtikaalipesto
200 g lehtikaalia ryöpättynä ja hienonnettuna
0,5-1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sitruunan kuoriraaste
oliiviöljyä
0,5-1 sitruunan mehu
*
parmesania tarjoiluun


Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Nosta kurpitsan kuutiot leivinpaperin päälle pellille ja pirskottele öljyä päälle. Mausta kurpitsat suolalla ja pippurilla ja anna niiden paahtua uunissa noin puoli tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä. 

Kiehauta seuraavaksi lehtikaalit suolatussa vedessä pestoa varten. Keitä lehtikaalia korkeintaan minuutin ajan ja nosta ne sen jälkeen jääkylmään veteen. Säästä keitinvesi pastan kypsennykseen. Valuta lehtikaali hyvin ja kuivaa se talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Poista lehtiruodot ja hienonna lehdet. 

Nosta lehtikaali, pinjansiemenet, valkosipuli ja sitruunan kuoret tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Lisää oliiviöljyä, kunnes pesto on koostumukseltaan sopiva. Maista pestoa ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja sitruunan mehua. 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja kun pasta on al dente -kypsää, ota hieman keitinvettä talteen ja valuta pasta. Sekoita pesto ja paahdetut kurpitsakuutiot pastan joukkoon ja lisää tarvittaessa hieman keitinvettä. Lusikoi pasta lautaselle ja raasta parmesania päälle. 

Siirtolapuutarha lokakuussa

maanantai 19. lokakuuta 2015





Puutarhakausi alkaa olla lopuillaan ja mökki on laitettu talviteloille. Villiviinin upeasta väristä en tänä syksynä ehtinyt juuri nauttimaan, kun pakkaset tulivat ja ottivat sen hengiltä. Itse asiassa tuntuu siltä kuin koko puutarha ei olisi herännyt eloon kesälläkään. Kirottu kylmyys ja sade.

Piha näyttää juuri nyt surullisen kauhealta. Kun lumi sataa, kuihtuneet kukkavarret ja pensaat muuttuvat onneksi kauniiksi. Joulun jälkeen puutarha pyörii jo mielessä ja kaikki suunnittelu alkaa suurin odotuksin jälleen alusta.

* * *

Seuraa puutarhan muuttumista:

Kikherne-lehtikaalisalaatti

perjantai 16. lokakuuta 2015



Kikherneen himo on ollut viime viikkoina melkoinen. Viimeksi himoitsin paahdettuja kikherneitä ja pari päivää sitten keittelin niitä kukkakaalipyöryköihin. Hummusta saisi minun puolestani löytyä jääkaapista joka päivä, mutta ehkä se menisi jo liiallisuuksiin. Vaikka se onkin helppo valmistaa.

Reilu viikko sitten päätin yhdistää paahdetut kikherneet salaattiin eikä ollut lainkaan huono viritys. Koska halusin ruokaan sekä sitruunaa että tulisuutta, valmistin salaatille kastiketta sekä sumakista että harissasta. Sumakkikastikkeen nappasin Dilliä ja piparjuurta -blogista, jossa oli tehty aika samankaltainen salaatti. Harissan sekoitin vain jogurttiin ja lorautin joukkoon sitruunan mehua. Söin salaattia sitten vuoron perään molempien kastikkeiden kanssa.

Salaatti on juuri sopivan kevyt ja silti mukavan täyttävä lounaaksi. Mausteet antavat sille syvyyttä ja lämpöä syystuulien keskelle.

Kikherne-lehtikaalisalaatti

2 prk kypsiä kikherneitä
kukkakaalia paloiteltuna
1 rkl juustokuminaa jauhettuna
1 rkl korianterinsiemeniä jauhettuna
suolaa
öljyä
*
2-3 lehtikaalin lehteä ruodit poistettuna ja hienonnettuna
pätkä kurkkua paloiteltuna
1 pieni punasipuli ohueksi leikattuna
1-2 tomaattia paloiteltuna
tuoretta korianteria hienonnettuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna

Kaada kikherneet uunivuokaan tai pellille ja mausta ne korianterilla, kuminalla, suolalla ja pippurilla. Lorauta niille myös oliiviöljyä. Paahda kikherneitä 200 asteessa noin 15 minuuttia ja lisää sen jälkeen kukkakaalit mukaan. Jatka paistamista kunnes kikherneet ovat kuivuneet rapeiksi ja kukkakaali saanut väriä pintaan.

Sekoita salaatin muut ainekset sekaisin ja lisää kikherneet, kun ne ovat hieman jäähtyneet. 

Sumakkikastike 
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sumakkia
suolaa

Harissakastike
3 rkl maustamatonta jugurttia
1-2 tl harissaa
hieman sitruunan mehua

VINKKI! Paahdetut kikherneet maistuvat sellaisenaan sipsien korvikkeena.

Lokakuun suosikit

tiistai 13. lokakuuta 2015




Viikot seuraavat toistaan sellaisella vauhdilla, että lienee jo aika antaa joulun tulla. Juurihan tässä saatiin mökki talviteloille ja sato korjattua, niin nyt odotellaan jo lumen tuloa. Pian kiitos! Tai ainakin heti siinä vaiheessa, kun pimeys putoaa päälle eikä aurinkoa näy mailla eikä halmeilla. Ajatukset pyörivät maan ja taivaan välillä - gradun kirjoittamisesta kodin sisustamiseen. Kaikki kiinnostaa liikaa ja vuorokauden tunnit eivät kerta kaikkiaan riitä.

Kielen ja mielen päällä on viime viikkoina ollut:

- Värikäs syksy ja viilenevä sää ja sopiva hetki nauttia lasillinen glögiä aina silloin tällöin. Blossan glögille omaleimaisen maun antaa tänä vuonna Earl grey -tee ja onnistuu siinä mielestäni kohtuullisen hyvin. Glögi ei ole liian makeaa, joten sitä tulee ostettua kotiin uudestaankin. Siinä missä tietysti muutkin glögiuutuudet.

- Tampereen uusimpia ravintoloita edustaa ravitsemisliike Aisti ja olen käynyt siellä nyt syömässä kaksi kertaa. Viimeisin kerta oli yksinkertaisuudessaan käsittämättömän linjakas läpi menun enkä muista milloin olisin viimeksi syönyt niin tasalaatuista ruokaa! Maalaishenkinen teatteriravintola sijaitsee Tampereen työväen teatterin kulmalla eikä koreile sisustuksella, mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen. Simppeliä ruokaa kauden tuotteilla, ei mitään piiperryksiä vaan rehtiä suomalais-ranskalaista ruokaa. Nam. Näin Sivumaku kirjoittaa ravitsemisliike Aistista.

Jokihaka kokkaa -blogi, josta olen löytänyt monta mukavaa arkiruokaa. Viimeisimpänä valmistin näitä paahdettuja etikkaperunoita itse tehtyjen kalapuikkojen kylkeen. I-H-A-N-A-A! Herkullisen oloinen makrillipasta on edelleen kokkaamatta, vaikka se sai veden kielelle jo elokuussa.

- Kanelia ja kardemummaa -blogissa pyöritään puolestaan puutarhassa ja voin vain ihastella, kuinka upean näköisenä Maria jaksaa pitää keittiöpuutarhansa. Moiseen siisteyteen ja säntillisyyten en pysty, vaikka olenkin järjestyksen perään. Toki blogissa käsitellään muitakin aiheita kuin puutarhaa, mutta kukkaloistot ilahduttavat itseäni eniten. Ja mikä parasta - Maria kirjoittaa myös jouluaiheista blogia! Kaikki jouluhullut, sinne vaan,  Joulupiparkakkuun. DIY-vinkkejä, ideoita sisustamiseen, lahjoihin, paketointiin, käsitöihin jne. Sivulta löytyy linkkejä myös muihin jouluisiin blogeihin.

- Uusin blogilöytöni taitaa olla Nevaeh, jossa viehättää yhtä lailla bloggajan nuoruus kuin pukeutumistyylikin. 21-vuotias Marianne paljastaa tyylinsä salat ja kokoaa toinen toistaan upeampia lookeja, joista voi ammentaa ideoita omaankin pukeutumiseen. Huomaan itse kalkkeutuneeni enkä enää kiinnitä pukeutumiseen niin paljon huomiota kuin ennen. Hohhoijaa tätä ikääntymistä.

- Jos nuorten naisten tyyli ilahduttaa, niin ei sovi myöskään unohtaa vanhempaa sukupolvea. Katsoin vähän aikaa sitten Netflixistä dokumenttielokuva Iriksen, joka kertoo nyt jo 94-vuotiaasta muotilegendasta, Iris Apfelista. Huikea nainen!


Vaikutteet ovat aina tervetulleita, joten vinkkaa omat suosikkisi tai blogisi luettavakseni. Inspiroivaa syksyn jatkoa!

Viikonlopun lettubrunssi

sunnuntai 11. lokakuuta 2015



Olen ollut induktiolieden käyttäjä viisi vuotta enkä halua luopua siitä koskaan. Huolimatta siitä, että kaikki vanhat kattilat ja paistinpannut eivät olisikaan sopivia liesitasolle. Nopeus ajaa monessa asiassa edelle. Liesitason vaihduttua vanhasta induktioon, ostin muuntimen, jotta voisin käyttää vanhoja astioita edelleen. No, sovitin ei jaksanut välittää lämpöä tarpeeksi hyvin ja itse sovitin kuumeni liikaa vaurioittaen liettä käyttöohjeista huolimatta, joten hylkäsin sen täysin. Tämä tarkoitti myös sitä, etten voinut käyttää lettupannuani enkä paria muuta kivaa kattilaa. Olisin toki voinut ostaa tilalle uusia, mutta tuolloin en siitä niin innostunut ja niinpä olenkin paistanut vain isoja lettuja normaalilla paistinpannulla. Ilahduin kovasti, kun ruotsalainen keittiövälineiden verkkokauppa Kitchen Time ehdotti yhteistyötä ja sain heiltä uuden valurautaisen lettupannun. Mietin ensin valitsevani keittiöön vihannessorvin, jolla voisin tehdä vaikka kesäkurpitsasta spaghettia, mutta ymmärsin kyseisen laitteen jäävän keittiössä turhan vähälle käytölle. Loistava koje, mutta tiedän lettupannun pääsevän useammin käyttöön, kun voin paistaa sillä niin röstit kuin kasvispihvitkin. Pannu korkattiin viikonloppuna lettubrunssin merkeissä.

Lettutaikina

6 dl maitoa
3 dl speltti- tai vehjäjauhoja
3 kananmunaa
0,5 tl suolaa
paistamiseen öljyä ja voita

Sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan levätä vähintään puoli tuntia. Annoin oman taikinani tekeytyä yön yli.

Perustaikinaa on helppo käyttää niin makeaan kuin suolaiseen lettuun. Tällä kertaa en tehnyt varsinaisia täytteitä vaan "maustoin" taikinan sekä letut paistovaiheessa jakaen taikinan kahteen osaan.

Mustikkaletut

- lisää perustaikinaan ripaus kardemummaa sekä sokeria
- kun olet kaatanut taikinan pannulle, lisää heti perään hieman mustikoita, jolloin ne paistuvat letun sisään
- tarjoile letut sellaisenaan tai kermavaahdon ja mustikoiden kanssa

Lohiletut

- maista taikina sitruunan kuoriraasteella ja hienonnetulla ruohosipulilla
- kun olet laittanut pannulle voita, nosta seuraavaksi raaka, ohut lohipala tai kylmäsavulohta pannulle
- kaada taikina päälle ja paista lettu molemmin puolin kauniin ruskeaksi
- tarjoile lohiletut kermaviilikastikkeen kanssa, jonka olet maustanut suolalla, mustapippurilla, kapriksilla ja ruohosipulilla






Seesamilohi ja avokadosalaatti

perjantai 9. lokakuuta 2015




Tämä seesamilohi salaatilla on ruoka, jonka kaltaisia annoksia söisin kaikista mieluiten. Raikasta, kevyttä ja samalla kuitenkin mausteista. Ja kalaa! Useimmiten ostan kotiin vaaleaa lajiketta, mutta toisinaan on saatava rasvaisempaakin kalaa. Seesami ja soija on maistunut lohen kera aiemminkin, kurkkaa keväällä arkea helpottamaan tullut teriyakilohen resepti. Mikäli kaipaat ruoalle enemmän täyttävyyttä tai lämpöä kylmään päivään, keitä oheen riisiä.

Seesamilohi    (Alkuperäinen resepti on Soppa 365- sivustolta.)

4 kpl ruodotonta lohifileetä (á 125g)
suolaa, mustapippuria
öljyä paistamiseen

Seesamikastike

2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl seesamiöljyä tai neutraalia rypsiöljyä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl tuoretta korianteria tai thaibasilikaa hienonnettuna

Sitrus-avokadosalaatti

1 verigreippi
(2 appelsiinia)
1 kypsä avokado
rucolaa ja salaatin lehtiä

Valmista ensin sitrus-avokadosalaatti. Poista verigreipistä ja appelsiineista terävällä veitsellä kuoret ja uloin valkoinen kerros. Irrota hedelmälohkot terävällä veitsellä irti sisemmistä kalvoistaan.

Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Viipaloi malto ja yhdistä se sitruslohkoihin tummumisen estämiseksi. Huuhtele salaatit tarvittaessa. Yhdistä vihersalaatti sekä avokado-sitrusseos.

Yhdistä seesamikastikkeen ainekset kulhossa.

Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla. Paista lohi nopeasti öljyssä, kuumassa pannussa. Halutessasi voit jättää lohen sisältä hieman punertavaksi.

Tarjoa lohi heti seesamikastikkeella valeltuna sekä raikkaan sitrus-avokadosalaatin kanssa.

Punajuuriröstit couscousilla

tiistai 6. lokakuuta 2015




Glorian Ruoka & Viini pelasti erään arkimaanantain tällä reseptillä. Suurimman helpotuksen huokauksen aiheutti yksinkertaisesti se, ettei ruokaa tarvinnut tuntikaupalla mietiskellä. Toinen onni oli se, että näihin rösteihin oli helppo upottaa joukkoon myös nahistuva punasikuri. Röstitaikinaan voi siis surutta käyttää muitakin aineksia kuin punajuurta ja perunaa. Jestas tämä syksy on sitten juuresten juhlaa! Ja punajuuri taivaallisen ihanaa.

Punajuuriröstit 4 henkilölle 

400 g punajuuria raastettuna
200 g perunoita raastettuna
1 sipuli hienonnettuna
3 kananmunaa
2 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
öljyä paistamiseen
**
1/2 granaattiomenan siemenet
1/2 dl pistaasipähkinöitä (muutkin pähkinät ja siemenet käyvät)

Jogurttikastike

1 ruukku korianteria hienonnettuna
1 ruukku persiljaa hienonnettuna
2 dl maustamatonta, paksua jogurttia
1 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria 


Sekoita ensin kastikkeen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappiin viilenemään.

Sekoita raasteet kulhossa. Lisää sipuli, kananmunat ja mausteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Muotoile massasta pieniä röstejä ja paista ne öljyssä noin 2 minuuttia molemmilta puolilta.  Tarjoa kuumat röstit jugurttikastikkeen, granaattiomenan siementen ja couscousin kanssa.


Kesäkurpitsapasta

maanantai 5. lokakuuta 2015


Arki-illan pelastaja on usein pasta, koska se valmistuu nopeasti. Toisaalta pastan valmistaminen voi kestää pitkäänkin, jos tekee pastan alusta asti itse ja hauduttelee kastiketta tuntikausia. Tämä kesäkurpitsapasta ei onneksi ole sellainen. Simppeli pasta, jossa kastikkeena toimii basilikapesto, joka ei ole pestoa nähnytkään, sillä siinä ei ole juustoa eikä pinjansiemeniä. Kyseessä on pikemminkin öljyinen yrttikastike. Autenttisempi versio tämä pasta olisi ilman basilikakastiketta, mutta nyt halusin syödä erittäin kostean ja yrttisen pastan. Ja ei, pastaan ei tule kermaa. Kastike muodostuu kuin itsestään tuoreista raaka-aineista: kesäkurpitsasta ja oliiviöjystä. Mikäli pasta vaikuttaa kuivalta, lopussa sekaan voi lisätä hieman pastan keitinvettä tai lorauksen öljyä tai sitruunamehua. 

Mikäli olet syönyt hyvää pastaa vain Italiassa, suosittelen hankkimaan itsellesi Saku Tuomisen Aglio & olio -kirjan, joka perehdyttää sinut italialaisen pastan saloihin. Kirja on ilmestynyt jo 2007, mutta on edelleen vertaansa vailla ja selkeästi yksi keittiömme klassikoista. Alla oleva resepti ei löydy kirjasta, mutta siinä on kymmenittäin maistuvia ja yksinkertaisempia pastaohjeita kuin tämä.

Kesäkurpitsapasta 4 henkilölle

4-5 dl tuoretta basilikaa
1 dl tuoretta persiljaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
300-400 g pastaa
2-3 kesäkurpitsaa paloiteltuna
1 sitruunan kuoriraaste
2 rkl kapriksia
1-2 mozzarellapalaa (100-200 g)

Valmista ensimmäiseksi kastike. Pyöräytä sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa basilikasta, persiljasta ja öljystä haluamasi paksuinen kastike. Mausta seos suolalla ja pippurilla. (Jos haluat säästää aikaa, unohda kastike ja lisää pastaan aivan lopussa vain tuoreita basilikan ja persiljan lehtiä.)  

Laita pastavesi kiehumaan. Keitä pastaa suolatussa vedessä pakkauksen osoittama aika. 
Paista kesäkurpitsapaloja pannulla öljyssä, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta ne suolalla ja pippurilla.

Valuta pasta lävikössä ja kaada ne takaisin kattilaan. Sekoita kesäkurpitsat, yrttikastike, sitruunan kuoriraaste, kaprikset ja pasta keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. 

Lusikoi pasta lautaselle ja revi päälle vielä mozzarellaa ja basilikan lehtiä. 
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.