Paahdettua kurpitsaa tahinikastikkeella

torstai 30. lokakuuta 2014




Yhden arki-illan illallisesta tuli hetkessä suuri suosikkini! Luin tästä reseptistä Bon appetit-sivustosta ja vasta ruoan valmistettuani huomasin kyseessä olevan Yotam Ottolenghin & Sami Tamimin reseptin kirjasta Jerusalem. Kyseistä keittokirjaa on hehkutettu joka suunnassa, mutta vielä en ole sitä päätynyt ostamaan. Johtunee monta metriä pitkästä keittokirjavalikoimasta kotonani.

Paahdetut kurpitsat maistuvat sellaisenaan, mutta meillä kylkeen paistettiin vielä porsaankyljykset. Taisi kuitenkin käydä niin, että tällä kertaa kyljykset olivat lisukkeen osassa. Mielettömän hyvää! Alkuperäisessä ohjeessa kastikkeeseen oli käytetty myös za'ataria, mutta hyvää tuli ilmankin. Kokeile ihmeessä!

Kun kaavit kurpitsasta siemenet pois, älä heitä niitä roskiin vaan paahda niistä mukavaa naposteltavaa. Ohje löytyy alempaa.

Paahdettu kurpitsa tahinikastikkkeella

1 iso talvikurpitsa (butternut squash, hokkaido) kuorittuna ja paloiteltun
3-4 punasipulia kuorittuna ja lohkottuna
suolaa, mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl tahinia
0,5 sitruunan mehu
2-4 rkl vettä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 rkl pinjansiemeniä


  • laita uuni lämpiämään 200-220 asteeseen
  • laita kurpitsat ja sipulit kulhoon ja mausta ne suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä kauttaaltaan
  • levitä ainekset uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen ja paahda 20-40 minuuttia. Kypsymisaika vaihtelee kurpitsan koosta ja uunin tehokkuuden mukaan. 
  • tee sillä välin kastike: lusikoi tahini kulhoon ja vispaa muut ainekset joukkoon. Kastikkeeseen tulisi olla juoksevan hunajan tapaista. 
  • paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi ja nosta syrjään
  • kun kurpitsat ja sipulit ovat kypsiä nosta ne tarjoiluastiaan, lusikoi kastiketta päälle ja ripottele pinjansiemenet päälle



Paahdetut kurpitsansiemenet

kurpitsansiemenet
oliiviöljyä
savupaprikaa
chilijauhetta
suolaa

  • kun olet kaapinut siemenet kurpitsasta ulos, irrota niistä ylimääräinen kurpitsanliha ja säikeet
  • huuhtele siemenet lävikössä, valuta ja kuivaa sen jälkeen talouspaperilla
  • nosta siemenet kulhoon ja sekoita mausteet joukkoon. Halutessasi voit jättää suolan pois tai lisätä sen vasta, kun siemenet ovat paahtuneet.
  • paahda kurpitsansiemeniä 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin

Luumuhillo kuivatuista luumuista

keskiviikko 29. lokakuuta 2014




Vuoteen 2014 asti piti odottaa sitä hetkeä, että valmistin itse luumuhilloa. Onneksi tein, sillä itse tehdyn luumuhillon maku on aivan toisenlaisissa sfääreissä kuin kaupasta ostetun. Aloitin maltillisesti hillon tekemisen yhdellä luumupussilla, mutta koska pidän joulutortuista tolkuttoman paljon, teen ensi kerralla ainakin tuplasatsin. Olen aloittanut torttujen paistamisen jo hyvissä ajoin ja luumuhillolle on todellakin kysyntää. Joulutortuista on muodostunut sellainen joulun odotuksen herkku.

Maustoin oman luumuhilloni rommilla, koska sitä on meillä liiaksi asti. Yhtä hyvin hillon voisi maustaa konjakilla tai lorauksella appelsiinilikööriä. Vastaavasti kardemumman tilalla voisi käyttää vaniljatangon siemeniä tai vaniljauutetta.

Luumuhillo joulutorttuihin

200 g (1 pss) kuivattuja kivettömiä luumuja
0,75 dl sokeria
0,75-1 dl vettä
1 kanelitanko
3 kokonaista kardemummansiementä
2 rkl rommia

  • keitä luumuja, sokeria, vettä sekä mausteita miedolla lämmöllä kattilassa, jotta luumut pehmenevät
  • kun luumut ovat hieman hajoilleet,  lisää rommi
  • poista kanelitanko ja kardemummansiemenet ja soseuta luumut tasaiseksi hilloksi
  • jäähdytä luumuhillo ja nosta jääkaappiin. Hillo säilyy tiiviissä purkissa useammin viikon. 

VINKKI! Luumuhillo sopii joulutorttujen lisäksi myös kalkkunarullan täytteeksi tai joulukinkun kylkeen. Lisää tuolloin hilloon enemmän vettä ja vähennä puolestaan sokerin määrää. 

Kun nyt pääsin vauhtiin, aion myös valmistaa paria erilaista torttutaikinaa kilpailemaan kaupan valmislevyjen rinnalle. Toivottavasti kokeiluni onnistuvat, jotta voin jakaa niidenkin ohjeet teille kokeiltavaksi.

Maistelussa Miami Bar & Grill

sunnuntai 26. lokakuuta 2014


Sain kutsun lähteä maistelemaan Miami Bar & Grillin uutta menua. Otin kutsun vastaan, sillä huippukokki ja ystävämme Chef Santeri on suunnitellut menun ja olen syönyt Santerin ruokia useaan otteeseen todeten ne makoisiksi. Muussa tapauksessa olisin saattanut jättää Miamin väliin. No, mitä sitä nyt kaunistelemaan: en olisi lähtenyt sinne syömään lainkaan. Ihan vain siksi, että mielessä oli valmiiksi mättöruoka, joka ei enää tänä päivänä maistu. Paitsi krapulassa ennen muinoin. Monen sortin pastat, pizzat ja burgerit ja ranskalaiset tutulla grillimausteseoksella maustettuna eivät innosta.

Mutta joo, tietysti minulla on hyviä uutisia! Ruoka ei ollut entisenlaisensa eikä annoksia valmisteta puolivalmiista aineksista. Miamin kokit ovat Santerin avustuksella nostaneet ravintolan ruoan profiilin uuudelle tasolle ja valmistavat aivan kaiken alusta asti itse. Mahtavaa! Omiksi suosikeiksi ylitse muiden nousivat nämä kolme annosta: Smoked salmon & shrimp soup, Crab cakes ja Miami steak sandwich.

Miami steak sandwich. Syön kohtuullisen harvoin ravintolassa lihaa (lukuunottamatta maistiaisia puolisoni lautaselta), mutta kun nyt olen päässyt pureskelemaan tätä pihvileipää, en voi sanoa olevani pettynyt. Mikäli olet yksi niistä henkilöistä, joka valitsee aina ravintola Tuulensuun listalta pihvileivän, kävelepäs ensi kerralla maistamaan tämä herkku. Nam!



Smoked salmon & shrimp soup. Keitto oli järkyttävän hyvää ja olen onnellinen siitä, että Tampereelta saa hyvää kalakeittoa myös muualta kuin Kauppahallin 4 Vuodenaikaa -ravintolasta. Maissi, kala ja etelän maut. Tätä haluan syödä uudestaan.


Crab cakes. Nämä rapupalluraiset olivat juuri siitä mitä odotinkin. Pidin itse niistä eniten jalopenoista tehdyn salsakastikkeen kanssa, mutta huono valinta ei myöskään ole savupaprika-aioli.




Bataattiranskalaiset. Tarvitseeko sanoa muuta?



Pickled salad. Loistava oivallus laittaa listalle pikkelöidyistä kasviksista koottu salaatti eikä sitä iänikuista vihreää salaattia. Ehtii sitä syödä sitten sesongin aikaan kesällä.


Cajun salmon and crab. Lisukkeena ollut kookosriisi osui minun makuhermooni: tähtianista, kanelia ja kookosmaitoa. Kala on saanut grillissä hienon savun maun ja maku on vielä intensiivisempi, kun syö lohen nahkan kera. Älä siitä jätä sitä syömättä vaan ota mukaan jokaiseen haarukalliseen.



Entrecôte ja grilled jalopenosalsa. Tämä liha-annos oli kaunis kuin mikä ja olin iloinen siitä, että lautanen ei ollut puoliksi täynnä ranskalaisia vaan mango- ja jalopenosalsat pikkelöidyn punakaalin kera tukivat lihaa raikkaalla tavalla. Toki bataattiranskalaiset saa tilattua kylkeen, jos sikseen on.



Miami burger. Royal Bakeryn sämpylä olikin jo Gastrolaivalta tuttu, mutta tällä kertaa pihvinä ei ollut pitkään kypsytetty possunniska vaan naudan sisäpaistista jauhettu pihvi. Ruokalistan mukaan pihvi paistetaan mediumiksi, jotta se säilyttää mehevyytensä. Ikävä kyllä, tällä kertaa pihvi oli paistettu liian kypsäksi, jolloin hampurilaisen makuelämys ei ollut haetulla tasolla. Olimme kuitenkin syöneet jo niin paljon, ettemme halunneet tilata uutta hampurilaista Chef Santerin yllytyksestä huolimatta. Muuten hampurilainen olisi ollut ihan jees, mutta seurueen burgerifanaatikko puolestaan kaipasi lisää kosteutta eli kastiketta. No, nämä on näitä kuuluisia makuasioita.


Deep fried ice cream. Chef Santeri mainitsi tämän jälkiruoan kohdalla kyseessä olevan melkoisen retroherkun, mutta totuuden nimissä sanottakoon, että maistoin friteerattua jäätelöä ensimmäisen kerran. Ja olikin sitten erittäin hyvä ensimmäinen lusikallinen! Miamin jälkiruokien ykkönen.


Grilled fruit platter. Hedelmävarras tarjoiltiin suklaakastikkeen kera eikä noin lähtökohtaisesti kuulostanut mitenkään erikoiselta. Eikä tarvitsekaan. Mutta annoksen hienous tulee siinä, että hedelmät grillataan hiiligrillissä ja banaani nimenomaan ilman kuoria. Suklaan himoisia suosittelen kuitenkin valitsemaan kolmen suklaan pirtelön, joka varmasti toimii missä mielentilassa tahansa. Itseltäni kun puuttuu suklaageeni täysin, kokonaista pirtelölasin sisältöä en jaksaisi imeskellä. Seurueemme miespuolinen suklaafanaatikko vannoi kuitenkin tämän jälkiruoan nimeen. 


Miamin sijainti ostoskeskuksen kyljessä ja samassa tilassa yökerhon kanssa muodostavat hieman omituisen yhdistelmän eikä sisustus hurmaa lainkaan. Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin sanoa olevani ilahtunut Miamin annista ja toivon ruoan tason säilyvän samalla tasolla. Miamin pojat ovat kyllä nostaneet pisteitään minun silmissäni, mutta toivottavasti ruokiin ihastuu moni muukin. Ravintolan listan näet täältä. Jos Miami ja sen edeltäjät edustivat aiemmin Tampereen ravintolatarjontaa "hampurilaismätön" tasolla, näin ei enää ole.

Kotiin kävellessä mietin jo, millaisen menukokonaisuuden ravintola kehittelee kesäksi. Mutta tutustutaan nyt ensin tähän listaan ja nautitaan sen herkuista. Itse ajattelin uskaltautua omallakin rahalla sisään mielessäni kalakeitto.



Miami Bar & Grill
Koskikeskus, Tampere
ma-ti suljettu
ke-to klo 15-21
pe-la klo 12-04 (keittiö klo 22.00)
su suljettu


Croque monsieur

keskiviikko 22. lokakuuta 2014





Tuskailen viikottain sen kanssa, että leipä on auttamattomasti vanhaa ja kuivaa. Usein leivänpaahdin pelastaa sen, mitä pelastettavissa on tai sitten vain anna leivän kuivua aivan korpuksi ja teen siitä korppujauhoja. Näin syksyllä kylmä vaanii kaikkialla ja ymmärsin viimeinkin valmistaa lämpimiä voileipiä. Vuosikymmeniä sitten niitä tuli syötyä huomattavasti useammin, mutta viime vuosina ei juurikaan. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että perinteiset lämpimät voileivät tekevät paluun meidän perheeseen. Pari viikkoa sitten herkuttelimme näillä ranskalaisilla kinkku-juustoleivillä, joita voisin syödä viikottain! 


Croque monsieur 2 henkilölle

Juustokastike

2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl maitoa
hieman muskottipähkinää raastettuna
1-2 dl juustoraastetta (Parmesan, Gruyère)
suolaa, mustapippuria
  • sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin sekaisin
  • anna voi-jauhoseoksen kypsyä hetken aikaa, mutta älä anna sen ruskistua
  • lisää maitoa vähitellen, vispaa hyvin sekaisin, jottei kastikkeeseen jää jauhoklimppejä. Kun lisäät maidon vähän kerrallaan, näin ei pääse tapahtumaan.
  • kun olet lisännyt kaiken maidon, anna kastikkeen kypsyä levyllä parin minuutin ajan tai kunnes kastike on tehnyt muutaman kuplan
  • lisää juusto ja muskottipähkinä joukkoon ja maista kastiketta
  • lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja lisää juustoraastetta

Leipään

4 siivua maalais- tai paahtoleipää  (2 siivua per henkilö)
Dijon-sinappia
voita
savustettua kinkkua
juustoviipaleita
  • aseta leipäviipaleet leivinpaperin päälle uunipelille ja voitele ne voilla
  • levitä toiselle leipäviipaleelle sinappia ja nosta toinen leipäsiivu syrjään
  • asettele sen jälkeen kinkku- ja juustoviipaleet leivän päälle
  • nosta pelti uuniin 200 asteeseen ja anna leipien paistua sen aikaa, kunnes juusto alkaa sulaa
  • ota sitten pelti pois uunista, nosta toinen leipäviipale päälle ja lusikoi maitokastiketta päälle
  • paista leipiä tämän jälkeen vielä, kunnes maitokastike on kuorruttanut leivän ja saanut hieman väriä
  • tarjoile leivät heti

VINKKI! Voit valmistaa leivät myös ilman juustokastiketta ja vain kuorruttaa leivät juustolla. Croque madamen saat, kun paistat leivän päälle vielä kananmunan. 

Paahdetut ruusukaalit

tiistai 21. lokakuuta 2014




Yksinkertainen ja nopeasti valmistuva herkku, joka toimii niin lisukkeena lihalle kuin snackina leffaa katsellessa. 

Sekoita oliiviöljy, balsamico, suola ja pippuri kulhossa sekaisin. Nosta ruusukaalit joukkoon ja pyörittele kauttaaltaan seokseen. Kumoa ruusukaalit uunivuokaan tai leivinpaperilla varustetulle pellilla ja paahda ruusukaaleja 220 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. 

Lopputulos ei välttämättä ole kovin kaunis, mutta sitäkin maistuvampi. Harmi vain, että nämä kaunokaiset eivät ole omasta puutarhastamme. Kurja alkukesä tappoi taimet ja uusi kylvö tuli tehtyä sen verran myöhään, että ruusukaalit eivät ehtineet kasvaa täyteen kokoonsa. Ensi vuonna sitten uudella yrityksellä. 




Vadelmainen chiapuuro

maanantai 20. lokakuuta 2014






Voinee kai sanoa, että hurahdin vuosi sitten tuorepuuroihin. Ilokseni voin kertoa niiden kuuluvan elämääni edelleen ja juuri nyt on jälleen tuorepuurojen ja -vanukkaiden vuoro. Kun leipä ei maistu eikä kattilassa haudutetut hiutalepuurot innosta, heitän mieliainekset yöksi likoamaan nesteeseen ja seuraavan päivän aamiainen tai välipala on valmis. Helppoa kuin mikä! Tuorepuuroissakin suosin yksinkertaisinta tietä enkä halua tehdä niitä kymmenestä eri superfood-nimeä kantavasta aineksesta. Aineksia vaihtamalla saa joka kerta uudenlaista puuroa tai vanukasta.

Valmistin viikonloppuna tämän vadelmaisen chiapuuron käyttäen seuraavia aineksia:
- 2 dl vadelmia
- 3-4 rkl chiasiemeniä
- 3 rkl kookoshiutaleita
- 2 dl kaurajuomaa
- 1 dl kaurahiutaleita
- ripaus kanelia

Puuron päälle lisäsin vielä vadelmia, banaania, kookoshiutaleita ja minttua.
Tsekkaa inspiraationa toiminut Green Kitchen Storiesin video purkkiin valmistetusta tuorepuurosta. Iisii!


Punajuurihummusta ja inkiväärilihapullia

perjantai 17. lokakuuta 2014





Kun on hetki lihapullien, maltan harvoin tehdä niistä aivan perinteisiä vain suolalla ja pippurilla maustettuja. Omat lihapullasuosikkini on maustettu sitruunalla tai sinapilla ja anjoviksella tai kapriksilla. Tällä kertaa kokkailin inkiväärinmakuisia, joihin törmäsin  Glorian Ruoka&Viini -lehden numerossa 6/2014. Alun perin himoitsin lehden punajuurihummusta, mutta päätin pyöräyttää lihapullat siihen mukaan.

Söin punajuurihummusta ensimmäisen kerran noin vuosi sitten,  Chef Santerin  kirjan julkistamistilaisuudessa. Ihastuin tahnaan välittömästi, mutta jostain syystä en ole tehnyt punajuurihummusta itse aiemmin. Tavallista versiota toki moneenkin otteeseen. Tein punajuurihummuksen siis Chef Santerin tyyliin kikherneiden kera (resepti Rakkaat juurekset-kirjasta), Gloria sen sijaan oli jättänyt ne pois. Koska kaikkea hummusta ei lihapullien kanssa syöty, loppu nautiskeltiin aamuleipien levitteenä ja täytteenä.

Punajuurihummus

300 g kypsiä punajuuria
0,5 pkt (tai 100 g) kypsiä kikherneitä 
3 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
0,5 dl oliiviöljyä
0,5-1 sitruunan mehu
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
tarvittaessa hieman hunajaa tai sokeria
  • lisää ainekset tehosekoittimeen ja soseuta pehmeäksi tahnaksi
  • nauti hummus sellaisenaan, tuoreen leivän tai vaikkapa lihapullien kera

Inkiväärilihapullat

2-3 rkl raastettua inkivääriä
400 g naudan jauhelihaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl chililastuja
1 tl suolaa
tarjoiluun seesaminsiemeniä tai pistaasipähkinöitä rouhittuna

  • laita jauheliha kulhoon ja lisää mausteet joukkoon, sekoita taikina tasaiseksi
  • paista taikinasta paistinpannulla yksi koepulla ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita
  • pyöritä taikinasta pullat ja paista ne kauttaaltaan kauniin värisiksi
  • tarjoile pullat punajuurihummuksen kera ja raasta halutessasi vielä inkivääriä lihapullien päälle



Ruokablogien viimeisimmät inspiraatiot

maanantai 13. lokakuuta 2014



Olen moneen otteeseen harmitellut puolisolle sitä, että en ole kokkaillut kovinkaan monen blogin reseptejä. Toisinaan blogit pursuilevat toinen toistaan hienompia kuvia, mutta itse reseptit eivät vain ole puhuttelleet yhtään. Mutta nyt on ollut toisin! Yksinkertaiset, pienen jujun sisältävät reseptit uppoavat minuun täysin ja haluan maistaa uusia makuyhdistelmiä. Tässä omat suosikkini edellisen kuukauden annista.

Olen valmistanut itse kasvatuista päärynätomaateista tätä Fanni & Kaneli -blogin mausteista tomaattihilloa. Hillo oli sen verran hyvää, että taidan tehdä vielä toisen satsin, kun omia tomaatteja vielä löytyy. Suosittelen!

Jokihaka kokkaa -blogista bongasin kyljykset ja makkarat pannulla  sekä paahdettuja kasviksia ras el hanout`lla maustettuna. Vaikka syön lihaa vähemmän kuin koskaan, en voi vastustaa porsaankyljyksiä! Kun resepti-ideat ovat vähissä eikä ruoan valmistamiseen halua käyttää ikuisuuksia, pyydän puolisoa valmistamaan porsaankyljyksiä. Aina. Reseptin kyljykset toimivat niin arkena kuin pyhänäkin.

Ja tämän maanantai-illan iloksi pyöräytin shakerissa Kivistössä-blogin hillodrinkin. Aamen, nopea jälkiruokaherkku on tässä! Kivistössä tarjoilee torstaisin viikon drinkkivinkin, jota odotan aina innolla.

Parasta Turussa

tiistai 7. lokakuuta 2014

Aina kun koen jotain uutta ja ihanaa, kylven nautinnon ammeessa ja mietin, miten suurenmoista elämä on. Viimeisimmät hekumat koin viime viikonloppuna Turussa hääpäivää viettäen ja nauttien ruoasta ja juomasta. Tällä kertaa sain nauttia Kaskis- ja Karu Izakaya-ravintoloiden menuista. Siinä vaiheessa, kun varailin pöytiä ravintoloihin, en tiennyt kaupungin Food & Fun-festivaalista lainkaan. Kuin onni onnettomuudessa tapahtuma oli juuri visiittimme aikoihin ja pääsimme maistelemaan vierailevien kokkien luomuksista. Samoin kuin kirjamessujen annista. Joskus sitä osuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Kun päädyt Turkuun ja etsit ruokapaikkaa, annan vahvan suositukseni alla oleville paikoille.




Ravintola Tintå
Läntinen Rantakatu 9

Ravintola on ollut jokaisen Turku-visiittimme aikana niin täynnä, ettemme ole koskaan aiemmin mahtuneet syömään. Varaa siis pöytä ajoissa! Iltaisin kannattaa piipahtaa myös tiskille viinilasilliselle.

Ravintola Karu Izakaya
Aurakatu 3

Sympaattinen, pieni japanilaisravintola, josta saa ruokaa myös mukaan. Food & Funin aikaan ravintola tarjoili tämän hetken japanilaista street foodia, okonomiyakia. Oli sellaista herkkua, jonka toivoisi päätyvän ruokalistalle jonain päivänä.







Ravintola Kaskis
Kaskistenkatu 6a

Vuoden tulokas, joka on lunastanut paikkansa turkulaisessa ravintolamaailmassa ja niittää mainetta muuallakin Suomessa. Fiiniä ruokaa rennossa fiiliksessä. Tällaista sen olla pitää! Varaa pöytä ja ota kaveritkin mukaan.



Ravintola Smör
Läntinen Rantakatu 3

Kellarikerroksen ravintola, joka tarjoilee erinomaista ruokaa parhaista raaka-aineista. Parin vuoden takainen jälkiruoka (kuva yllä) sisälsi valkosuklaamoussea, perunajäätelöä sekä purjotuhkaa ja jätti jälkensä minuun.

Ravintola Mami
Linnankatu 3

Fiinihkö, mutta asteen verran edullisempi kuin Smör. Pieni, tunnelmallinen ravintola, jossa ruoka osataan maustaa juuri sopivasti.

E. Ekblom
Läntinen Rantakatu 3

Loistavat viinit tarjoileva baari, jonka yläkerrasta kannattaa löytää tiensä upeaan kellarikerrokseen. Raflasta saa myös ruokaa, mutta siitä en osaa sanoa juuta enkä jaata.

Pizzarium
Hansa-kortteli
Aurakatu 12a

Kenties Suomen parhaan pizzan tarjoileva ravintola ostoskeskuksen yläkerrassa. Älä pelästy miljöötä vaan kävelytä itsesi tiskille. Listalla on toinen toistaan hurmaavampia makuyhdistelmiä ja kaikkea tekisi mieli maistaa.  Jos tila puistattaa edelleen, ota pizzat mukaan.

Anniskelukahvila Tiirikkala
Linnankatu 3

Kesällä avautunut baari, joka nettisivujen mukaan tarjoilee myös lounasta. Ruoasta en tiedä, mutta drinkit purivat erittäin hyvin.

Wäinö Aaltosen museo
Itäinen Rantakatu 38

Turkulaisen kuvanveistäjän mukaan nimetty museo, joka hurmaa niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Modernistinen valkoinen rakennus muistelee samaan aikaan vanhaa aikaa ja tuo esille uusia tuulia.

Turun taidemuseo
Aurakatu 26

Upea, vanha museo, josta ei historian havinaa puutu. Rakennukseen on perustettu aikoinaan Suomen ensimmäinen piirrustuskoulu, maalareiden opinahjo.

Helppo banaanileipä ja inkiväärinen omenahillo

maanantai 6. lokakuuta 2014






Viikonlopun herkuttelut ovat takanapäin ja maanantaiaamu ei tarjonnut ihan parastaan. Näin ollen ajattelin valmistaa jotain hieman makeahkoa ja helppotekoista herkkua. Kuin tilauksesta luin Soppa365-sivustolta ohjeen tästä banaanileivästä. Resepti näytti niin yksinkertaiselta, että päätin antaa mennä ja heitin sinne kolmenlaiset jauhon jämät taikinaan ja lisäsin kanelia ja kardemummaa mausteeksi.

Ja parastahan tässä reseptissä on se, että vatkainta tai yleiskonetta ei tarvitse kaivaa esiin, sen kun vain pyöräyttää ainekset kulhossa sekaisin. Meitsi diggaa! Banaanileipä maistui sellaisenaan, mutta kun olin juuri tehnyt inkivääristä omenahilloa, en malttanut olla testaamatta sitä leivälle. Uijui, herkkua syntyi.

Voimia viikkoon!


Banaanileipä

3 kypsää banaania
vajaa 1 dl kookosöljyä tai sulatettua voita
2 dl ruokosokeria
0,5 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 limen raastettu kuori ja mehu (voi jättää pois)
3,5 dl jauhoja (gluteenitonta jauhoseosta, vehnä-, speltti- tai grahamjauhoja)
1 dl rouhittuja pähkinöitä (hassel- tai pekaanipähkinää, manteleita)

  • vuoraa leipävuoka leivinpaperilla
  • tilsi banaanit haarukalla kulhossa
  • lisää öljy/voi, mausteet ja muna ja sekoita hyvin
  • sekoita jauhot ja pähkinät joukkoon ja kaada vuokaa
  • paista banaanileipä 175 asteessa noin tunnin ajan
  • syö sellaisenaan tai sipaise päälle inkivääristä omenahilloa

Inkiväärinen omenahillo


1 kg omenoita kuorittuna, siemenet poistettuna ja paloiteltuna
2-3 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 sitruunan mehu ja kuori
1 dl vettä
1/2 kg hillosokeria (vähempikin riittää)

  • keitä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa
  • lisää inkivääri- ja sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, vesi ja hillosokeri
  • keitä seosta 10 minuuttia välillä sekoittaen
  • kaada hillo kuumiin, puhtaisiin tölkkeihin
  • sulje tölkit ja säilytä viileässä
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.