Tour de Provence - Toulon

perjantai 29. elokuuta 2014









Grassesta matkasimme Cannesin kautta Touloniin. Omaleimainen kaupunki, joka jää vuorten ja meren väliin. Merenrantakaupunki, jonka kadut olivat täynnä kukkia. Enemmän kuin missään toisessa reissun aikana käymistämme kaupungeissa. Satamasta olisi päässyt lähisaarille tai kauemmaksi Korsikaan tai Afrikan puolelle.

Toulonissa koimme ensimmäistä kertaa Mistral-tuulen, joka on syy siihen, että Provencessa on aurinkoisempaa kuin muualla Ranskassa. Näin kesäaikaan Mistral ei onneksi ollut viileä. Ainoastaan turhan energinen paljastaessaan pakarani rantakadulla.










Lisää Ranskan tunnelmia löydät näistäkin bloggauksista:

Nizza
Marseille II
Marseille I
Arles
Chateau du Neuf Pape & Les Baux de Provence & Pont du Gard
Gordes ja laventelipellot
Avignon II
Avignon I
Grasse
Makujen matkassa - Provence

Mangoldipaistos

torstai 28. elokuuta 2014



Onni on oma siirtolapuutarha, josta saa näin alkusyksystä melkoisen määrän satoa. Mangoldia oli ja on edelleen niin paljon, että sitä kokkailtaan seuraavat viikot uutterasti. Tein loistavan mangoldireseptilöydön Lindaraxa-blogista ja testasin paistosta saman tien. Paistos muistuttaa piirasta, mutta siihen ei tehdä taikinaa lainkaan. Kuori syntyy korppujauhoista ja mangolditäyte hyytyy juuston ja munien voimalla. Paistos oli todella hyvää ja uskon sen valmistuvan myös muistakin vihreistä kasviksista. Näin ollen aion kokeilla sitä seuraavan kerran lehtikaalista tai pinaatista.


Mangoldipaistos

1 kg mangoldia pestynä
4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl persiljaa hienonnettuna
3 isoa kananmunaa
suolaa, mustapippuria
2,5 dl parmesania raastettuna
2,5 dl  korppujauhoja

  • kiehauta vesi ja lisää 2 rkl suolaa
  • lisää karkeasti leikatut mangoldit joukkoon ja anna kiehua 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä
  • kaada mangoldit lävikköön ja siirrä syrjään
  • kuumenna paistinpannulla 3 rkl öljyä ja lisää sipulit, kuullota niitä ja lisää valkosipulit mukaan
  • lisää mangoldi ja persilja ja anna hautua 10 minuuttia
  • siirrä pannu pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä
  • rikot munat kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla
  • lisää puolet parmesanista ja sekoita
  • sekoita mangoldit munaseoksen joukkoon
  • voitele lopulla oliiviöljyllä uunivuoka ja korppujauhota vuoka
  • lusikoi mangoldiseos vuokaan ja lisää loput korppujauhot ja parmesan pinnalle
  • paista mangoldipaistosta noin tunti 180 asteessa
  • tarjoile mangoldipaistosta lounaaksi, alkuruoksi tai paistetun kalan tai lihan lisukkeena



Tour de Provence - Grasse

sunnuntai 24. elokuuta 2014










Kun keväällä vaihdoimme matkasuunnitelmamme toiseen, päätimme matkustaa kesälomalla Ranskaan. Tutustua siihen pala kerrallaan, aivan kuten olemme tehneet Italiankin kanssa. Suuntana Ranskan Riviera ja Provence.

Olin lukenut pariin otteeseen tästä pienestä hajuvesikylästä. Että kesäisenä hellepäivänä ilmoille tuhautetaan hajuvettä. Lisäsin Grassen matkasuunnitelmaamme. Hajuvettä ei tuhautettu ilmoille (kenties pahimpaan turistiaikaan elokuussa) enkä edes ostanut mitään hajusteita. Saati sitten, että olisin syventynyt tarkemmin tuoksujen saloihin. Mutta pieni ja viehättävä tämä kylä on, ehdottomasti päivävisiitin arvoinen. Useammankin, jos vierailee autolla lähellä oleville hajuvesitehtaille, puutarhoille tai tähtiravintoloihin.

Meidän askeleet veivät museoihin. Ja ravintoloiden terasseille nautiskelemaan roseviinistä.













Matka alkoi Nizzasta ja jatkuu reittiä Cannes - Toulon - Avignon - Arles - Marseille - Nizza. Pysy mukana!

*
Lisää Ranskan tunnelmia löydät näistäkin bloggauksista:

Nizza
Marseille II
Marseille I
Arles
Chateau du Neuf Pape & Les Baux de Provence & Pont du Gard
Gordes ja laventelipellot
Avignon II
Avignon I
Toulon
Makujen matkassa - Provence

Mansikka-lehtikaalismoothie ja muita lehtikaalireseptejä

lauantai 23. elokuuta 2014



Leikkasin siirtolapuutarhalta korillisen yrttejä mukaan ja ensimmäisen omenasadonkin. Pihalla kasvaa myös hillitön määrä lehtikaalia, joten sitä syömme nyt sitten päivittäin. Onneksi se kestää kylmää ja voi näin ollen olla maassa vaikka pakkasiin saakka. Surautin äsken maistuvan lehtikaalismoothien ja illalla taidan valmistaa lehtikaalisipsejä. Ohjeen niihin löydät täältä

Yksinkertainen ja maistuva lehtikaalismoothie 2 henkilölle

kaksi lehtikaalin lehteä hienonnettuna
banaani
2-3 dl mansikoita
1-3 dl vettä sopivan koostumuksen saamiseksi
hieman hampunsiemeniä

Tehosekoitin vain surisemaan ja vitamiinit kroppan! Smoothieen voi käyttää banaanin sijaan hunajaa tai agavesiirappia ja mansikoiden tilalle sopivat vaikka mustikat tai vadelmat. Vaihtoehtoja löytynee kymmenittäin, mutta pidän itse todella simppeleistä smoothieista enkä halua lisäillä niihin useita erilaisia superfoodaineksia. 


Uusia suolaisia lehtikaalireseptejä täytynee ruveta etsiskelemään, mutta toki blogista löytyy entuudestaan muutama hyväksi havaittu ohje. 


Nyt jos sinulla on hyvä resepti tiedossa, niin vinkkaathan tänne. Kokeilen mielelläni jotain uutta!

Makujen matkassa - Provence

perjantai 22. elokuuta 2014


Siirtolapuutarhaelämä ei innosta enää ja siksi arki on jälleen kaupungissa. Toki mökillä tulee pistäydyttyä useamman kerran viikossa, mutta hiljalleen satoa nostetaan maasta ja laitetaan pihaa talviteloille. Viikonlopun ohjelmakin on näin jo lukkoon lyöty. 

Aivan valmis en kuitenkaan ole vielä syksyyn ja talveen vaan ajatukset harhailevat upeassa kesässä ja henkeä salpaavassa Ranskan lomassa. Ensimmäistä kertaa kotiinpaluu ei ollutkaan ihanaa, ei edes mukavaa. Asiaa ei auttanut Suomen helteet, ei oman pihan kauniit kukkijat. Suomen kesä on ainutlaatuinen, mutta ei todellakaan ylivoimainen. En ole koskaan ollut kesän rakastaja, mutta turkoosi taivas, uskomattoman värinen meri ja rento fiilis saivat kiedottua minut pikkusormensa ympärille. Rakastan syksyä, mutta en ole vielä valmis pukemaan useita kerroksia vaatteita päälle. Selailen valokuvia ja vetelehdin Ranskan fiiliksissä. Vielä hetken, ehkä toisenkin. 



















Söin lomamatkalla enemmän leipää kuin koskaan. Ehdin jo monta kertaa päättää, etten syö sitä enää, mutta sorruin siihen päivä toisensa jälkeen. Miksipä en, kun se oli aina tuoretta ja maistuvaa. Maistoin myös ensimmäistä kertaa ruusu- ja laventelijäätelöä sekä seurasin vierestä, miten innoissaan puoliso oli elämänsä ensimmäisestä bouillabaissesta ja aioli royalesta Ranskassa.



Ihastelin torien tarjontaa, joiden pöydät notkuivat toinen toistaan upeampia juureksia, lihoja, kaloja ja kukkia. Suomalaista jäyhää, EU-säädöksiä noudattavaa menoa en toreilla nähnyt. Eläköön kulttuurierot! Makujen matkalla oltiin taas ja niihin muistoihin palaamme uudelleen ja uudelleen.




Lisää Ranskan tunnelmia löydät näistäkin bloggauksista:

Nizza
Marseille II
Marseille I
Arles
Chateau du Neuf Pape & Les Baux de Provence & Pont du Gard
Gordes ja laventelipellot
Avignon II
Avignon I
Toulon
Grasse

Maailman parhaat valkosipuliperunat

perjantai 15. elokuuta 2014


Jos en edellisessä tekstissä kuvitellut julkaisevani jauhelihakeiton ohjetta, ei valkosipuliperunatkaan olleet ihan ykkösaiheena. Mutta herran jestas, kun kerran törmäät loistavaan reseptiin, täytyyhän se jakaa kaikille! Jollekulle tässä reseptissä ei ole mitään uutta, mutta koin itse niin maistuvan elämyksen, että taidan ihan pakastaa uusia perunoita saadakseni näitä jumalaisia paloja talvellakin. Valkosipuliperunat voi tehdä ns. talviperunoistakin, mutta silloin perunoita täytyy kypsentää hieman pidempään. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan yhden satsin uusista perunoista nyt, kun niitä on saatavilla. Näin pehmeän makuisia valkosipuliperunoita en ole vielä koskaan maistanut. Ohje on loistavasta Vihreä pöytä -keittokirjasta.

Erilaiset valkosipuliperunat

800 g uusia perunoita (siikliä tai nicolaa)
6 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
oliivöljyä

  1. Pese ja viipaloi perunat, kuori valkosipulit ja puolita ne. 
  2. Keitä perunoita ja valkosipulinkynsiä suolalla maustetussa vedessä 6-8 minuuttia, kunnes ne ovat puolikypsiä. 
  3. Siivilöi perunat ja valkosipulit.
  4. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja paista perunoita & valkosipuleita, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. 
  5. Mausta perunat mustapippurilla ja tarjoa salaatin kera. 


Välimerellinen jauhelihakeitto

torstai 14. elokuuta 2014



Olen hieman ihmeissäni siitä, että aion kirjoittaa blogiini jauhelihakeiton ohjeen. Niin, eivätkös kaikki osaa tehdä sen ilman ohjettakin? Varmastikin, mutta olin niin fiiliksissä tästä keitosta, että haluan ennen kaikkea vain muistuttaa kehittämään perinteistä jauhelihakeittoa suuntaan jos toiseen. Heinäkuun helteillä podin mieletöntä nuhaa ja yhtäkkiä huomasin haluavani jauhelihakeittoa. Keitto, jota en ole muistaakseni tehnyt vuosikausiin. Ehkä joskus kokkikoulussa 1990-luvulla eli miljoona vuotta sitten. En kuitenkaan halunnut perinteistä kirkasta versiota vaan yrttistä ja tomaattista jauhelihakeittoa. Siitä tulikin sitten paras jauhelihakeitto, mitä olen koskaan tehnyt ja paras jauhelihakeitto, mitä mies on koskaan syönyt! Reseptissä ei ole mainittu ainesten määriä, sillä ruokaa tehdessäni en kuvitellut koskaan kirjoittavani siitä erillistä reseptiä. Laita aineita siis oman mielitekosi mukaan.

Välimerellinen jauhelihakeitto

öljyä paistamiseen
sipulia hienonnettuna
valkosipulia hienonnettuna
perunoita kuorittuna ja paloiteltuna
porkkanoita paloiteltuna
munakoisoa tai kesäkurpitsaa paloiteltuna
400 g jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja paloiteltuna
suolaa, mustapippuria
tuoretta oreganoa ja sen kukkia
mangoldia tai tuoretta pinaattia hienonnettuna
kapriksia tai oliiveja
  • kuumenna kattilassa öljyä ja paista jauheliha
  • lisää seuraavaksi sipulit ja valkosipulit ja anna niiden kuullottua
  • lisää porkkanat ja tomaattimurska joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi
  • kun porkkanat ovat kypsyneet tovin, lisää perunat ja munakoisot joukkoon
  • lisää kattilaan hieman suolaa ja vettä niin, että juurekset peittyvät juuri ja juuri nesteellä
  • keitä keittoa miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä
  • lisää aivan lopussa vielä mangoldit, tuoreet yrtit ja kaprikset
  • tarkista maku ja tarjoile heti


Vinkki! Voit lisätä keittoon myös tuoretta chiliä paloiteltuna, jos kaipaat keittoon hieman tulisuutta. Munakoison ja kesäkurpitsan sijaan voit lisätä keittoon myös papuja. 



Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.