Tomaattia ja syötäviä kukkia

torstai 31. heinäkuuta 2014




Leikkasin viime kesänä kukkivan sipulin maljakkoon ja tein saman tänäkin vuonna. Uutta oli se, että maistoinkin kukkaa. Ihme, etten ollut sitä aiemmin tehnyt, sillä olen käyttänyt ruohosipulin kukkia salaatteihin ja koristamaan ruokia. Sipulin kukan maku oli erittäin voimakas, mutta miellyttävä. Kun mietin, mihin voisin sitä käyttää, mies vinkkasi Vihreä pöytä -kirjaa. Löysin siitä reseptin, jossa tomaatin kanssa tarjoiltiin kanervan ja sipulin kukkia. Ärsyttävän yksinkertaista ja suorastaan masentavaa, etten ollut itse keksinyt samaa. Olenhan tehnyt tomaattisalaattia sipulilla ja ruohosipulilla lukemattomia kertoja. Kanervaa en tähän hätään saanut, mutta lisäsin salaattiin syötäviä kukkia, joita puutarhassamme riittää.

Tomaattia, sipulinkukkaa ja muita syötäviä kukkia 2 henkilölle

1 rasiallinen kirsikka- tai luumutomaatteja
1 sipulinkukka
syötäviä kukkia tai 5-6 kukkivaa kanervanrankaa
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä

Leikkaa tomaatit puoliksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Nypi sipulin ja kanervan kukat joukkoon. Lorauta hieman oliiviöljyä päälle. (Alla olevassa kuvassa on liian vähän sipulinkukkaa, lisäsin sitä heti kuvaamisen jälkeen.)


Syötäviä kukkia löytyy siirtolapuutarhaltamme aika hyvin. Aiempina vuosina laitoin niitä kasvamaan puhtaasti sen takia, että saisin lisää väriä pihaan ja siten myös perhosia houkuteltua paikalle. Vasta viime kesänä tajusin ruveta käyttämään niitä enemmälti ruokiin. Mitään ihmekikkailuja en ole tehnyt, lähinnä vain koristellut jääpaloja, salaatteja ja ruoka-annoksia. Toki jokaisella kukalla on oma tuoksunsa ja makunsa, mutta tarkempaa analyysia en ole niistä vielä tehnyt. Alkukesästä herkuttelin ruohosipulinkukilla ja orvokeilla, nyt valikoima on laajentunut entisestään.



Käytännössä miltei kaikkien syötävien kasvien kukat ovat syötäviä, mutta tietysti poikkeuksiakin löytyy. Tutuimpien kasvien kukat tulee jättää syömättä: tomaatin, perunan ja munakoison. En kuitenkaan suosittele syömään kaupasta ostettujen kesäkukkien kukkia, sillä puutarhurit myrkyttävät niitä säännöllisesti.

Suurta herkkuamme ovat friteeratut tai täytetyt kurpitsankukat, joita mies aina silloin tällöin valmistaa. Söisimme niitä varmaan useamminkin, jos niitä saisi ostettua vaikkapa torilta.



Syötäviä kukkia ovat mm:

  • samettikukka
  • kurkkuyrtti
  • köynnöskrassi
  • oregano
  • iisoppi
  • laventeli
  • ruohosipuli ja sipuli
  • kurpitsa
  • ruiskaunokki
  • voikukka
  • väriminttu (punainen kuulemma parasta)
  • ruusu
  • kehäkukka
  • orvokki
  • kultapiisku
  • malva
  • asteri



Lähteenä:
vogel.fi/terveys/villivihannes_kukat.php
kaupunkiviljely.fi/mita/syotavat-kukat/



Lohitartar kahdella tapaa

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014



Kahden viikon Ranskan-tournee yllätti ruokalistoillaan: melkein menulta kuin menulta löytyi tartaria, joko kala- tai lihaversiota. Molempia tuli nautittua useamman kerran. Olin päässytkin jo lohitartarin makuun tehtyäni juhannuksen aikoihin Glorian avokado-lohitartaria (resepti alla). Söin vastaavanlaisen reissussa kokematta sen enempää suurta elämystä. Mutta Avignonissa Fou de Fafa -ravintolassa sain eteeni inkiväärisen version, johon rakastuin siltä istumalta. Koska minulla ei ollut tartarin reseptiä, lähdin jäljittelemään makua viime viikolla hyvin yksinkertaisella reseptillä. Ehkä ensi kerralla teen taas toisenlaisen. Kokeile ihmeessä jompaa kumpaa tartaria uusien perunoiden kylkeen tai rapupöydän jatkeeksi!

Lohi-avokadotartar 4 annosta

150 g graavilohta tai tuoretta lohifileetä
1 avokado
1/2 ruukkua basilikaa
1 sitruuna
1 rkl oliiviöljyä

  1. Pilko lohi ja avokado pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika. Sekoita ainekset keskenään.
  2. Purista puolikkaan sitruunan mehu. Lisää sitruunamehu ja oliiviöljy seokseen.
  3. Annostele tartarseos neljään pieneen kahvikuppiin ja painele seos lusikalla tiiviiksi. Kumoa lautasille ja tarjoa uusien perunoiden tai tumman leivän kanssa.
  4. Jos et tarjoa tartaria heti, leikkaa toisesta sitruunanpuolikkaasta neljä ohutta viipaletta. Aseta sitruunanviipale kuppien päälle kanneksi ja laita kupit jääkaappiin odottamaan h-hetkeä.
Lohi-inkivääri-korianteritartar 4 annosta

150 g graavilohta
tuoretta korianteria hienonnettuna
1 limen mehu ja raastettua kuorta
Kastike:
2-3 rkl hunajaa
1 rkl soijaa
2 cm:n pätkä inkivääriä
  1. Pilko lohi kuutioiksi ja sekoita korianterin kanssa keskenään. Lisää korianteria haluamasi määrä ja mausta seos limen kuorella ja mehulla. Jos pidät inkivääristä kovin, voit raastaa sitä myös joukkoon. 
  2. Kuori ja paloittele inkivääri ja laita se kattilaan. Kaada päälle hunaja ja kuumenna hetken aikaa, jotta inkiväärin maku tarttuu hunajaan. Sammuta levy ja lisää soija joukkoon. Anna kastikkeen jäähtyä jääkaapissa.
  3. Annostele tartar neljään pieneen kahvikuppiin ja painele seos lusikalla tiiviiksi. Voit vaihtoehtoisesti käyttää esimerkiksi keksimuottia apuna tai lusikoida tartarseoksen suoraan salaatinlehtien päälle. 
  4. Asettele lautaselle salaatinlehtiä, kumoa tartar päälle tai sivuun ja lusikoi hieman inkiväärikastiketta päälle.  
Fou de Fafan tartar inkiväärillä, korianterilla ja hunajalla. 

Heinäkuun kukkia

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Alkaa olla aika palata arkirytmiin, vaikka kesä vielä jatkuukin. Viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut niin paljon, ettei oikein tiedä mistä alkaisi tänne blogiinkaan naputtelemaan. Materiaalia olisi niin matkailuun kuin ruokiinkin liittyen, mutta olen aivan tukossa. Mielessä niin mennyt loma Ranskassa kuin tulevan syksyn opiskelutkin.  Kesä ei ole mennyt laiskotellessa vaan olen lueskellut tenttikirjoja läjäpäin. Elämä siirtolapuutarhalla jatkuu niin pitkään kuin säät sallivat tai oma pää kestää. Aloitetaan arki kuvakollaasilla heinäkuun ihanista kukkijoista. 

Ihanat liljat!


Illakko

Isotähtiputki

Isotähtiputkit ja illakko

Oregano


Asteri

Pioniunikon nuppu

Pioniunikko

Krassi

Samettikukka


Hajuherne

Rantakukka

Rantakukka

Neidonkurjenpolvi ja jalokurjenpolvi

Nukkapähkämö eli lampaankorva



Sinipallo-ohdake

Hortensia

Ritarinkannus

EDIT: lukijan avustuksella kukka tunnistetaan kurjenkelloksi

Syysleimu nupulla

Syysleimu

Nauhukset

Syyskaunosilmä

Tarha-alpi

Kärhöt


Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.