Punajuuri-kikherne-couscous

torstai 20. helmikuuta 2014


Punaista perjantaita & rakkautta viikonloppuun tämän reseptin myötä!

Viikonloppu Porvoossa

sunnuntai 16. helmikuuta 2014






Olen käynyt Porvoossa kerran aiemmin, joten oli mukavaa päästä viikonloppuna päivittämään kaupungin fiilikset. Monta asiaa oli muuttunut vuosien varrella, mutta toisaalta vanha kaupunki oli yhtä ihana kuin ennenkin. Polvet menee aina heikoksi puutalomiljöössä. Olikin onni, että sain varattua yön Onnista, pienestä boutiquehotellista. Keltaisessa kartanorakennuksessa on neljä erilaista huonetta: retro-, funkis-, talonpoikais- ja kartanohuone. Varausta tehdessä en jättänyt huonetoivomusta, mutta saimme yöpyä juuri siinä huoneessa, missä toivoinkin eli funkishuoneessa. Onni oli juuri sitä, mitä omilla sivuillaan lupailikin: rauhaa, laatua, eleganssia ja kulttuuria.

Erilaisen kokemuksen tästä hotelliyöpymisestä teki se, että söimme hotellin omassa ravintolassa, SicaPellessä. Vielä hauskempaa oli se, että huoneesta pääsi suoraan ravintolaan parilla ovenavauksella.




SicaPelle Wining & Diningin miljöö osui suoraan minun makuhermooni: sopivassa suhteessa rouheutta, taidetta ja lämmintä fiilistä. Ruoka oli niin taivaallista, että kahden annoksen kohdalla teki mieli nuolla lautanen puhtaaksi. Tätä ei olekaan ennen tapahtunut, joten olosuhteet lienevät olleet kaikin puolin kohdallaan. Söimme miehen kanssa 5 ruokalajin ystävänpäivämenun, jonka parhaissa annoksissa oli Black Angusta, kelta- ja punajuurta sekä maltaassa pyöritetty kuhaa, kuhamureketta, lehtikaalia ja appelsiini-vanilja-voikastiketta. Ai ai, kylläpäs olikin hyvää! Lisää menusta voit lukea Sivumaun puolelta ensi viikolla.


 


Hotellin aamiainen tarjoiltiin juhlahuoneiston puolella ja jos aamiaispöydän sisältöön oli paneudettu, ulkonäkökään ei jäänyt yhtään huonommaksi. Upeita croissantteja, tuoreita hedelmiä, smoothieta, lihapiirakkaa, juustoja, leikkeleitä, prinsessakakkua jne. Tarjolla ei ollut oikeastaan mitään erikoista, mutta kun kaikki oli tuoretta ja munat täydellisesti keitettyjä, päivä alkoi loistavasti. SicaPellen ja Onnin omistajat pyörittävät myös Pariisin Villeä ja toivoisinkin pääseväni sinne sitten ensi kerralla yöpymään. 

Samaisella reissulla poikkesimme myös Porvoon PaahtimossaTaidetehtaalla ja Bistro Sinnessä, mutta näidenkin paikkojen jälkeen näkemättä jäi vielä monta upeaa paikkaa. Kuulemani mukaan Porvoossa on toinen toistaan upeampi kahviloita ja ravintoloita, joten seuraavaa visiittiä odotellessa.  Toisinaan on turha lähteä merta pidemmälle kalaan, kun kotimaakin tarjoaa näin upeita helmiä. 



Bistro Sinnen upea kala-annos, jossa oli nieriän lisäksi mustaa risottoa, mustajuurta ja mustekalaa. 





Dijonpaneroidut kuhafileet ja kurkkusalaatti

torstai 13. helmikuuta 2014



Kun päivät täyttyvät jos jonkinlaisesta puuhasta, on toisinaan mahtavaa, kun ei tarvitse itse mietiskellä, mitä ruokaa tekisi. Tämän ovat oivaltaneet Safkaa-kirjojen tekijät Hanna ja Alexander Gullichsen, jotka valmistavat hyvää, mutta yksinkertaista ruokaa. Jos kaipaat uusia ideoita ruoanlaittoon, voin lämpimästi suositella kyseisiä kirjoja. Olet kenties törmännyt heihin Viini-lehdessä, Huomenta Suomessa, Alkon Etiketti-lehdessä, radiossa jne. Näimme viime viikolla tämän kalaruoan Meidän safkaa-ohjelmassa ja kun se tuli eteen myös Viini-lehdessä päätimme testata ohjeen.

Kalan kanssa tarjottiin japanilaista kurkkusalaattia ja sekin oli erittäin hyvää! Koska en tarkistanut reseptejä ennen kauppaan menemistä, jouduin vaihtamaan kurpitsansiementen tilalle seesaminsiemenet. Jääkaapissa oli entuudestaan piparjuurta, joten raastoin sitä salaattiin enkä ostanut erikseen piparjuuritahnaa. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin ahvenia, mutta niitä ei nyt ollut tarjolla, joten kuhalla mentiin taas.


Dijonpaneroidut kuhafileet 4 henkilölle
Reseptit: Hanna ja Alexander Gullichsen

8 (n. 550 g) kuhafileetä
suolaa
valkopippuria
2 kananmunankeltuaista
2 rkl dijonsinappia
korppujauhoja
runsaasti rypsi- tai oliiviöljyä

  • leikkaa kuhafileistä keskiruoto pois. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla.
  • sekoita kananmunankeltuainen ja sinappi lautasella
  • pyöräytä kalat sinappi-munaseoksessa, siirrä kalafilee korppujauhoihin ja taputtele kämmenillä runsaasti korppujauhoja kalan pintaan. Mitä huolellisemmin taputtelet, sitä paremman ja ehjemmän paneroinnin saat aikaan.
  • kuumenna öljy laakeassa paistinpannussa ja paista kalafileet kahdessa erässä. Anna kalan paistua rauhassa noin 2 minuuttia molemmin puolin.
  • nosta kalat sanomalehden tai talouspaperin päälle. Paperi imee kaloista liian rasvan ja pitää niiden pinnan rapeana.


Japanilainen kurkkusalaatti

2 tuorekurkkua
½ rkl suolaa
2 rkl kurpitsansiemeniä (käytin itse seesaminsiemeniä)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl limetin mehua
1 rkl piparjuuritahnaa (tai ½ rkl wasabia; raastoin itse tuoretta piparjuurta joukkoon)
3 rkl oliiviöljyä
tuoretta korianteria

  • kuori ja halkaise kurkut, poista siemenkota lusikalla. Leikkaa kurkut sormenpaksuisiksi viipaleiksi. Ripottele suola kurkkujen päälle ja anna niiden hikoilla 20 minuuttia.
  • paahda kurpitsansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla
  • silppua korianteri
  • sekoita soijakastike, riisiviinietikka, limettimehu, piparjuuritahna ja oliiviöljy tasaiseksi seokseksi tarjoilukulhossa
  • kuivaa kurkut keittiöpyyhkeellä ja sekoita ne kastikkeen joukkoon. Viimeistele salaatti korianterisilpulla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.


Gluteeniton sitruuna-jogurttikakku

keskiviikko 12. helmikuuta 2014



Tein joitakin viikkoja sitten Nigella Lawsonin inspiroimana sitruunakakun ja siitä tuli hyvää. Ihmettelin kuitenkin kakun koostumusta ja lähdin etsimään vastaavanlaista ohjetta netin syövereistä. Kävi ilmi, että olin laittanut taikinaan ainoastaan perunajauhoja. Etsin ohjelman Yle Areenasta (ei löydy sieltä enää) ja kuuntelin ohjeen uudestaan, mutta siinä ei mainittu vehnäjauhoja lainkaan. Bongasin kuvasta kuitenkin vehnäjauhot, joten kyllähän Nigella niitä varmasti oli käyttänyt. Leivoin kakun nyt sitten uudestaan gluteenittomien jauhojen kera ja kakusta tuli entistä parempaa! Suorastaan suloisen pehmeää.


Sitruuna-jogurttikakku 

3 valkuaista
3 keltuaista
2,5 dl sokeria
2,5 dl maustamatonta, paksua jogurttia
2,5 dl rypsiöljyä t(ai jotain vastaavaa neutraalin makuista)
2,5 dl perunajauhoja
5 dl gluteenittomia jauhoja
2 korkillista vaniljauutetta
1 sitruunan kuoret raastettuna
vuoan jauhotukseen kookoshiutaleita
koristeluun tomusokeria

  • vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi kulhossa ja siirrä syrjään. Reseptistä ei ole unohtunut leivinjauhe vaan valkuaisvaahto hoitaa kakun kohoamisen. 
  • sekoita sen jälkeen toisessa kulhossa keltuaiset, jogurtti ja sokeri sekaisin. Sekoita sen aikaa, että sokeri sulaa. 
  • lisää öljy, vaniljauute ja sitruunan kuoriraaste
  • sekoita seuraavaksi peruna- ja gluteenittomat jauhot varovasti joukkoon
  • maista taikinaa. Jos pidät sitruunasta, raasta kuorta lisää joukkoon. Jos taikina vaatii mielestäsi lisää vaniljaa, lisää vaihtoehtoisesti sitä. 
  • kääntele valkuaisvaahto varovasti vielä joukkoon ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan
  • paista 180 asteessa noin 30-35 minuuttia
  • kun kakku on jäähtynyt, irrota se vuoastaan ja ripottele päälle tomusokeria

Kuvan vaniljauutetta myy esim. Punnitse ja säästä & Ruohonjuuri. Pullo maksaa noin 13 euroa, mutta on erittäin riittoisaa. 

Olen leiponut pari muutakin versiota sitruunakakusta:
- jogurttikakku (melkein sama kakku kuin yllä oleva ohje)



Viikon kalaruoka - kuhaa myllärin tapaan

sunnuntai 9. helmikuuta 2014


Tämän viikon kalareseptissä oli jälleen kuha pääosassa, mutta ei valittamista. Ranskalaisen, myllärin tapaan valmistetun kalareseptin poimin Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Annos ei värillä koreile, mutta maku on täydellistä. Edellisen kerran tätä ruokaa olinkin tehnyt kokkikoulussa, joten oli aika palata yksinkertaisen lähteille.

Kirkastetun voin tekemistä ei kannata välttää, sillä se mahdollistaa niin kalan kuin lihankin paistamisen korkeammassa lämmössä. Näin proteiini pysyy paremmin sisässä ja kala saa sekä makua että väriä voista. Voista erottuva valkoinen hera on se, mikä palaa pannuun kiinni kuumassa lämmössä. Jos paistat kalaa usein, kirkastettua voita kannattaa saman tien tehdä isompi satsi. Kirkkaan osan voi säilöä jääkaapissa ja valkean heran käyttää vaikka leivonnassa.

Kuhaa meunière 4 annosta

100 g kirkastettua voita
4 kuhafilettä (yht. 600 g)
vehnäjauhoja
suolaa
20 g kylmää voita
3 rkl persiljaa hienonnettuna
1 sitruunan mehu

  • valmista kirkastettu voi sulattamalla sitä kattilassa miedolla lämmöllä
  • kaada voi korkeaan lasiin ja anna sen jäähtyä
  • kun voin valkoinen hera on laskeutunut lasin pohjalle, kaada kirkas keltainen osa toiseen lasiin
  • jos kuhafileissä on vielä ruotoja, poista ne. Saat kylkiruodot helposti pois, kun tunnustelet missä ne menevät ja leikkaat ne kiilan muodossa pois. Fileestä jää jäljelle näin housujen muoto. Lisäoppia löydät täältä.
  • kääntele kuhafileet vehnäjauhoissa ja mausta suolalla
  • kuumenna kirkastettu voi paistinpannulla ja paista fileitä pari minuuttia molemmin puolin
  • siirrä fileet pois pannulta, mutta pidä lämpimänä uunissa tai folion alla
  • lisää paistinpannuun kylmä voi ja persilja, paista parin minuutin verran
  • lisää sitruunanmehu ja anna liemen ruskistua hieman
  • nosta kalafileet lautaselle ja kaada kuuma persiljavoi päälle
  • tarjoa fileet sellaisenaan tai spelttirisoton kanssa ja sitruunan kera

Cashewpähkinäjogurtti

maanantai 3. helmikuuta 2014



Olin Pinterestissä hakemassa ruokaideoita, kun eteeni tuli tämä cashewpähkinäjogurtin resepti. Kuva johti minut Green Kitchen Stories-sivustolle, josta löysin toinen toistaan hurmaavampia ohjeita! Tällä hetkellä olen innostunut ennen kaikkea aamiaisista, mutta sivulta löytyy loistava valikoima muitakin vegaaniruokia.

Cashewpähkinäjogurtti

3,5 dl cashewpähkinöitä (liota vedessä 8-12 tuntia)
1 sitruunan mehu
0,5-1,5 dl vettä
2 kuivattu taatelia paloiteltuna (liota vedessä etukäteen)
ripaus suolaa
0,5 rkl psylliumjauhetta + 1,20 dl vettä


  • yhdistä psylliumjauhe ja vesi pienessä kulhossa ja sekoita, kunnes se paksunee
  • valuta cashewpähkinöistä vesi pois ja jauha ne blenderissä hienoksi jauheeksi
  • lisää sitruunanmehu, osa vedestä, taatelit & suola ja sekoita, kunnes seoksesta tulee sileää. Lisää vettä osissa, jotta saat jogurtista haluamasi paksuisen. Jos haluat paksumpaa jogurttia, kaikkea vettä et välttämättä edes tarvitse.
  • kaada jogrtti kulhoon, lisää 2 rkl psylliumgeeliä ja sekoita 
  • anna jogurtin viilentyä jääkaapissa vielä kymmenisen minuuttia ja tarjoile hedelmien tai marjojen kera
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.