Gluteeniton näkkileipä

perjantai 29. marraskuuta 2013



Gluteeniton ruokavalio on aiheuttanut sen, että olen etsinyt reseptejä netistä enemmän kuin koskaan. Omiin kokeiluihin en ole ollut valmis vielä lähtemään, mutta ehkä sen aika on jossain vaiheessa. Tämän näkkileivän poimin Mindon sivuilta. Resepti on yksinkertainen ja helppo toteuttaa, mutta pientä harmia aiheutui siitä, että näkkileipä otti leivinpaperiin kiinni. Ensi kerralla painelen näkkileivän näin ollen öljyllä voidellulle pellille suoraan tai erilliseen matalaan uunivuokaan.

Gluteeniton ruokavalio päättyy huomiseen ja on ollut vain yksi asia, jota olen näiden viime viikkojen aikana kaivannut. Joulutortut! Syön niitä aika paljon joulua odotellessa, mutta en lainkaan enää jouluna. Mietin jo hetken, että teen itse gluteenittoman torttutaikinan, mutta toistaiseksi aika ei ole antanut myöden. Siihen asti nakertelen kaakao-kaurakeksejä.

Leppoisaa viikonloppua!

Siemennäkkileipä uunipellillinen

5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä (auringonkukansiemeniä)
2 rkl hunajaa
ripaus korianterinsiemeniä (fenkolinsiemenet, anis ja kuminakin sopivat mausteeksi hyvin)
2 dl kiehuvaa vettä

  • sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan turvota 0,5-1 h
  • painele massa tiiviisti uunipellille leivinpaperin päälle. Jos haluat, voit tehdä näkkileipään veitsellä ruudukon, jolloin saat murrettua näkkileivästä siistimpiä palasia. 
  • paista 175 asteessa n. 40 minuuttia ja pidä jälkilämmössä
  • jätä näkkileivä kuivamaan uuniin siten, että käännä lämpö pois, laita puukauha uuniluukun väliin ja jätä pelti uuniin. 
  • murra näkkileipä paloiksi ja säilytä kuivassa

Jouluista bataattimuusia ja inkivääri-appelsiinikalkkunaa

keskiviikko 27. marraskuuta 2013


Fiiniä viikonlopuksi- sarja jatkuu jälleen! Jos haluaisit syödä jotain mausteista, lämmintä ja kenties jouluistakin ruokaa, tartu tähän. Tämä ruoka maistuu varmasti niin appiukolle kuin kummilapsillekin.

Katselin viime sunnuntaina sängystä käsin Foxilta tulevaa ruokaohjelmaa. Santeri Hämäläinen teki siinä jouluisia ruokia ja siltä istumalta päätin tehdä samankaltaista ruokaa meillekin. Yritin etsiä alkuperäistä reseptiä, mutta sitä en ikävä kyllä löytänyt. Nyt mennään siis täysin tuolloisten fiilistelyjen varassa. Maut sopivat erittäin hyvin tähän vuodenaikaan. Ja vihjaavat aavistuksen verran jouluun. Ei kuitenkaan niin paljon, etteikö tätä ruokaa voisi syödä muulloinkin. Nämä ruoat olisivat kuitenkin loistavaa vaihtelua perinteiseen joulupöytään.

Santeri valmisti ohjelmassa maustevoin inkivääristä, voista, appelsiinin kuoresta ja mehusta. Tämän massan hän hieroi kalkkunanpaistin pintaan ja paistoi kalkkunaa uunissa, kunnes sisälämpötila oli 68 astetta. Paistolämpötilaa en tiedä, mutta pienehkön paistin laittoisin 175 asteeseen. Ja nyt siis en puhu sellaisesta kokonaisesta, amerikkalaistyyppisestä kalkkunasta. Itse tekaisin kalkkunan sijaan ruoan broilerin rintapaloista, joille tein marinadin. Täytynee tehdä itse kalkkunanpaistikin vielä, sillä niin hyvää broitsustakin tuli. Kirjaan reseptin tähän summittaisesti, koska en mittaillut määriä yhtään mitenkään.

Jos resepti ei hehkutuksistani huolimatta oikein innosta, kurkkaa myös nämä:
Punajuuritimbaalit ja paahdetut juurekset
Valkoinen joulumenu
Kuhaa palsternakka-hernemuhennoksella


Inkiväärillä ja appelsiinilla maustettu kalkkunanpaisti tai broilerinrintapalat

Vaihtoehto 1

4 broilerin luutonta rintapalaa eli yksi per syöjä
loraus soijaa
3 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna
1 appelsiinin kuori ja mehu

  • sekoita marinadin ainekset sekaisin ja nosta broilerit joukkoon
  • anna marinoitua vähintään 2 tuntia
  • paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden tekemällä rintapalaan veitsellä viillon. Jos lihasta tuleva neste on kirkasta, broileri on kypsää. Rintapalat voi kypsentää myös pannulla, mutta laitoin itse ne uuniin, koska halusin raastetun inkiväärin ja appelsiininkuoren vielä antavan makua ja paistuvan pintaan kiinni. 

Vaihtoehto 2
1 kalkkunan paisti
3 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna
50-100 g pehmeää voita
1-2 appelsiinin kuori ja mehu

  • sekoita voi, inkivääri ja appelsiinikuori sekaisin tahnaksi. Lisää joukkoon myös loraus appelsiininmehua. 
  • paista kalkkunaa 175 asteessa, kunnes sen sisälämpötila on 68 astetta

Bataattimuusi  4 henkilölle

2 suurehkoa bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
vettä
raastettua muskottipähkinää
ripaus kanelia
voita 
suolaa
  • valmista bataattimuusi samoin kuin perunamuusikin eli keitä bataatteja, kunnes ne ovat kypsiä
  • kun kaadat vettä pois, ota sitä hieman talteen, jos haluatkin ohentaa muusia myöhemmin
  • leikkaa bataattien päälle voita ja muusaa tasaiseksi
  • mausta muusi kanelilla ja raastetulla muskottipähkinällä. Muskottipähkinää saa laittaa ihan reilusti! Suosittelen ostamaan kokonaisia muskottipähkinöitä, sillä ne ovat aivan toisenlaista tavaraa kuin valmiiksi jauhettu pussikama. 
Ruoka maistuu ihan tällaisenaan, mutta jos olet viitseliäs, keitä oheen vielä portviinikastike. Se valmistuu yksinkertaisimmillaan näin:
- fresaa liemijuureksia (porkkana, sipuli, selleri), lisää portviiniä ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää päälle valmista lihalientä tai fondia. Keitä, mausta suolalla & pippurilla ja siivilöi. Jos haluat porviinin maistuvan enemmän, lisää sitä vielä lopuksi, mutta älä keitä kastiketta enää. 


Vaihtelua aamupuuroon

tiistai 26. marraskuuta 2013



Gluteeniton ruokavalio on vahvistanut vaihtelun merkitystä entisestään. Söinpä sitten normaalia ruokaa tai en, haluan erilaisia ruokia päivittäin. En todellakaan kuulu siihen kansan osaan, joka syö joka aamu kaurapuuroa. Ristiriitaista sinänsä, sillä olen syönyt viimeisen parin viikon aikana enemmän kauraa kuin koskaan. Gluteenitonta sellaista.

Mutta tikusta asiaan. Olin erittäin ilahtunut lukiessa Torkkuja & nokkosia- blogista omenapiiraspirtelöstä. Parasta mielestäni oli se, että tämän reseptin avulla aamiaisensa voi syödä nestemäisessä muodossa ja silti se on tarpeeksi ravitsevaa. Muihin vastaavanlaisiin kokeiluihin en ole ehtinyt, mutta suosittelen seuraamaan em. blogia, jos olet yhtään kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta. Jätin pirtelöstä superfoodit pois, koska minulla ei niitä kaapista löydy. Veden tilalla käytin lähituottajan omenamehua ja ripsautin mukaan myös kardemummaa. Pirtelö maistui sopivassa määrin omenapiirakalle, mutta oli kuitenkin täysin terveellinen versio. Ai kuinka? Kaneli tasapainottaa verensokeria, kardemumma poistaa limaa kehosta, omena alentaa kolesterolia, kaura antaa lihasten ja aivojen tarvitsemaa energiaa ja inkivääri tehostaa ruoansulatusta & immuniteettia.

Aurinkoista tiistaita!

Omenapiiraspirtelö

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl vettä tai omenamehua
2 omenaa
pala inkivääriä kuorittuna
ripaus kanelia & kardemummaan
jäitä

  • laita kaurahiutaleet turpoamaan veteen tai omenamehuun ainakin tunnin ajaksi
  • lisää muut ainekset joukkoon ja surauta tehosekoittimessa sekaisin
  • jos pirtelö on liian paksua, lisää vettä tai omenamehua


Nopea thai-lihasalaatti

keskiviikko 20. marraskuuta 2013



Arki-ilta kaipaa toisinaan pikaisesti ruoanlaittoa, joten yksinkertainen ohje on tuolloin tarpeen. Gluteenittoman ruokavalion vuoksi (tai ansiosta) emme tällä kertaa voineetkaan syödä pastaa. Tai olisimme voineet, jos olisimme ostaneet gluteenitonta pastaa kaupasta. Mutta tässä ruoassa on muutama loistava etu puolellaan: se valmistuu nopeasti kaikille tutusta jauhelihasta ja ruoassa on paljon mausteita, jolloin siinä syömisen ohella tulee torjuttua flunssapöpöjä. Kiitos inkiväärin, chilin ja valkosipulin.
Arjen ruokailua helpottaa huomattavasti myös se, että miettii jo viikonloppuna tulevan viikon ruokia. Tarrasinkin tiukasti kiinni Hanna Skyttän kirjasta, kun löysin sieltä tuorepuurojen reseptit. Siinä samalla poimin pari iltaruokaa toteutettavaksi. Tässä siis thai-lihasalaatti hieman mukaillen. Reseptin mukaan ohjeesta valmistuu neljä annosta, mutta me vedimme miehen kaiken kaksistaan yhdeltä istumalta. Salaattisetti olisi myös loistavaa lounaaksi.

Thai-lihasalaatti 4 annosta

400 g jauhelihaa (nautaa, possua, kanaa, hirveä, poroa, kalkkunaa - poimi suosikkisi)
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sitruunaruohoa valmiina tahnana
loraus rypsiöljyä paistamiseen
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
1 rkl inkivääriä hienonnettuna tai raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
puolen limen mehu ja raastettu kuori
2 tomaattia kuutioituna
0,5 kurkku kuutioituna
kourallinen tuoreita mintunlehtiä silputtuna
kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
isoja salaatinlehtiä tarjoiluun (romainesalaatti, kiinankaali)

  • kumoa jauheliha kulhoon ja mausta se kalakastikkeella ja sitruunaruoholla ja anna sen maustua
  • pilko sillä välin chili, valkosipuli ja inkivääri, paista niitä hetken aikaa öljyssä paistinpannulla
  • lisää jauheliha joukkoon ja paista, kunnes liha on kypsää
  • mausta lihaseos yrteillä ja limenmehulla ja kuorella
  • maista ja lisää tarvittaessa kalakastiketta ja limeä
  • sekoita jauhelihaseos tomaatti- ja kurkkupalojen joukkoon
  • kata pöytä ja tarjoile liha kiedottuna salaatinlehden sisään


Tuorepuuroa kaurahiutaleista ja chiasiemenistä

sunnuntai 17. marraskuuta 2013






Gluteenittomia reseptejä selaillessa ja etsiessä bongasin Hanna Skyttältä vaihtelua aamiaisen tarjontaan. Syömme puuroa äärimmäisen harvoin, mutta nyt päätin kokeilla elämäni ensimmäistä kertaa tuorepuuroa. Ja heti kahta eri versiota samaan aikaan! Kuinkas kävikään - osui ja upposi! Puurot valmistuvat kätevästi ilman keittämistä, laitat vain hiutaleet ja siemenet turpoamaan yön ajaksi jääkaappiin ja aamulla puuro on valmista.

Kokonaisuutta voi viedä haluamaansa suuntaan (Hannan kirjasta Fuel Food) vaihtelemalla puuron kanssa tarjottavia lisukkeita:
- mantelit & pähkinät
- tuoreet & kuivatut marjat
- kookoshiutaleet
- kaakaonibsit
- kaneli ja muut mausteet
- kookosmaito
- hedelmät
- sitruunatahna

Meidän aamiaispöytään kokosin kerrosherkun kaurahiutale- ja chiapuurosta. Tein molempia yhden annoksen ja siitä riittää syötävää vielä toisellekin aamulle. Riippuen tietysti ruokahalusta. Puuroja kannattaakin tehdä kerralla isompi satsi, sillä ne säilyvät muutaman päivän ja säästävät näin aikaasi. Totesin puurojen olevan myös loistavaa välipalaa työ- ja koulupäivien oheen.

Overnight oats eli yön yli tekeytynyt kaurapuuro 1annos

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2-2,5 dl kookosmaitoa (mantelimaitoa, maitoa)
0,5 tl vaniljajauhetta
1,5 rkl chiasiemeniä
(1 rkl proteiinijauhetta)

  • laita kuivat aineet kulhoon ja kaada kookosmaito päälle, sekoita tasaiseksi
  • laita puuro jääkaappiin 2 tunniksi tai yön ajaksi
  • syö sellaisenaan tai lisää mukaan esim. marjoja ja pähkinöitä

Chiapuuro 1 annos


4 rkl chiasiemeniä
2,5-3 dl kookosmaitoa (maitoa, vettä)
0,5 tl vaniljajauhetta (lakritsinjuurijauhetta tai limen mehua)
ripaus kanelia
2 pientä banaania

  • muusaa banaanit haarukalla 
  • lisää joukkoon chiasiemenet, kookosmaito ja mausteet, sekoita
  • nosta seos 10 minuutiksi jääkaappiin ja sekoita vielä uudemman kerran
  • anna puuron tekeytyä jääkaapissa yön yli

Kokosin näistä puuroista kerroksittain mansikoiden, puolukoiden ja appelsiinin kanssa loistavan aamiaisherkun. Puuron voi koota myös lasipurkkiin, joka on helppo kuljettaa kassissa töihin. 




P.S. Keliakialiiton sivujen mukaan kaura soveltuu keliaakikon ruokavalioon. Bongasin kaupasta kuitenkin useampaa laatua gluteenitonta kaurahiutaletta, joten ostin sitä testattavaksi.

Jauhoton siemenleipä



Poimin Virpin Kiitos hyvää- blogista toisenkin leipäohjeen, vieläpä paremman kuin edellisen! Samanlaisen reseptin luin myös Hanna Skyttän kirjasta Fuel Food. Tämäkin leipä on siemeniin pohjautuva, mutta nyt joutui jo lähtemään ostoksille, koska pähkinä- ja siemenvarasto on huvennut yllättävän nopeasti. Ja tällä kertaa oikein säikähdin, miten paljon chia-siemenet maksavat! Varmasti merkistä riippuen hinta vaihtelee, mutta meidän puolen kilon paketti maksoi 19 euroa. Positiivista on se, että siitä riittää aineksia useampaan leipään tai puuroon, sillä sitä näyttäisiin useassa ohjeessa käytettävän aina muutaman ruokalusikallisen verran. Chia on kuitenkin raaka-aineena välttämätön, sillä se sitoo nesteitä muihin aineksiin. Samalla tavoin psylliumjauhe tekee yhdessä chia-siementen kanssa leivästä tiiviin.

Jauhoton siemenleipä

2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet)
3, 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl voita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi (tai kookosöljy) ja hunaja juoksevaksi ja sekoita vesi joukkoon. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos pitkulaiseen leipävuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai yön yli jääkaapiin.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 20 minuuttia. Kaada sitten leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista, kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä ennen kuin viipaloit sitä. Siemeneipä säilyy tiiviisti  pussissa suljettuna noin viisi päivää.


* * * * *

Testaa myös:
- gluteeniton rosmariinileipä
- gluteeniton näkkileipä

Gluteeniton siemenleipä

keskiviikko 13. marraskuuta 2013





Maanantaina oli tarkoitus jättää vehnä pois ruokavaliosta loppukuun ajaksi, mutta mies oli ruokalupauksissaan tälle vuodelle puhunut gluteenittomasta ruokavaliosta. No, sellainen yrityshän meillä nyt sitten päällä. Ihan vain kokeilun vuoksi. Ja vähän senkin vuoksi, että minulta on toivottu gluteenittomia reseptejä. Emme siis ole millään dieetillä, vaikka siihen varmasti olisi aihetta. Tässä saamme samalla myös kouriintuntuvan käsityksen siitä, kuinka vaikeaa gluteenittomalla ruokavaliolla on elää ja kuinka paljon se tulee maksamaan.

Vehnää tulee syötyä eniten pastan muodossa ja leivonnassa, mutta muun viljan käyttäminen vaihtelee aika paljon. Ruisleipää syön yleensä vain arkiaamuisin. En ole mikään suuri leipäfani puhtaasti siitä syystä, etten halua syödä vanhaa leipää. Vanhaksi luen jo päivän vanhan leivän, joten joo, olen erittäin nirso leivän suhteen. Toisaalta voin helposti olla useamman päivän syömättä leipää.

Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa lyhyesti sitä, että:
ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis, ohra sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti puhdistetulla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla.

Keliakia ei ole allergia vaan elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.

Keliakialiitto korostaa, että viljoista oireita saavan ei pidä ryhtyä kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota omin päin ennen kuin on suljettu pois keliakian ja vilja-allergian mahdollisuus.

Painotan siis vielä, että meillä kummallakaan ei ole keliakiaa eikä minkäänlaisia oireita keliakiasta. Haluamme vain kokeilla, millaista on elää ilman viljoja ja miten se vaikuttaa meihin, elimistöömme ja ruokailutottumuksiimme. Toinen asia on sitten se, ehtiikö gluteeniton ruokavalio vaikuttaa kovinkaan suuresti meihin. Toki olen lukenut muutamasta jutusta, kuinka gluteeniton ruokavalio on poistanut jatkuvan väsymyksen, lieventänyt reuman oireita ja parantanut ihon hyvinvointia.  Nyt täytyy vain pitää huoli siitä, että saamme kuituja muista ruoka-aineista (marjat, hedelmät, kasvikset, pähkinät, palkokasvit). Ja jos näyttää siltä, ettemme pysty elämään ilman viljoja, kokeilu stoppaa siihen. Joulutortut ja pastat saavat siis odottaa tovin! Ellei sitten tulee ostettua gluteenitonta pastaa.

Kuulin miehen kaipaavan töihin mukaansa aamiaisleipää, joten pyöräytin ensimmäisen ruisleivän korvikkeen siemenistä ja pähkinöistä. Resepti on otettu suoraan Kiitos hyvää -blogista ja otan sen itselleni tänne ylös, koska Virpi ei enää kirjoita blogiin. Pelkona siis se, että resepti katoaa taivaan tuuliin. Tämän ohjeen valitsin puhtaasti sen perusteella, että kaikki raaka-aineet löytyivät kuivakaapista. Otsikko olisi voinut alkaa "Muna on mukava juttu - siemenleipä", koska jauhojen sijaan käytetään yhdessä munia ja pähkinöitä. Lopputulos oli ihan ok ja voin tehdä tätä toistekin. En lähde hehkuttamaan tätä vielä suinpäin, koska minulla ei ole vielä kokemusta muista itsetehdyistä gluteenittomista leivistä. Mieluiten ehkä söisin tätä välipalaksi sellaisenaan luentojen välillä, en välttämättä heti aamupalaksi.

Siemenleipä

4 luomumunaa
4 rkl paksua maustamatonta jogurttia
2 tl leivinjauhetta
1 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
1 dl liotettuja seesaminsiemeniä
1 dl liotettuja pellavansiemeniä
1 dl hienonnettuja pähkinöitä, kuten para- ja cashewpähkinää  (voit kokeilla rohkeasti muitakin siemen- ja pähkinälajeja)
loraus oliiviöljyä
liraus vettä
noin 1 tl merisuolaa
  • sekoita munat ja jogurtti keskenään pienessä kulhossa
  • ota isompi kulho ja sekoita siemenet, pähkinäjauhe, leivinjauhe ja suola keskenään
  • lisää munarahkaseokseen kuivat ainekset ja sekoita
  • lusikoi löysä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja levitä tasaiseksi. (Käytin itse 25*35 cm:n vuokaa, jolloin leivästä tuli asteen verran paksumpi.) 
  • paisat 200 asteessa noin 30 minuuttia 
  • anna leivän ruskistua pinnalta, jotta sisus ei jää lötköksi
  • leikkaa leipä paloiksi ja nauti tuoreena esimerkiksi kirnuvoin kanssa




Muna on mukava juttu - kohokas

tiistai 12. marraskuuta 2013



Söimme juustokohokasta aamiaiseksi viikonloppuna, mutta yhtä lailla se sopii illalliselle aloitukseksi. Minulle se maistuu myös sellaisenaan hyvän viinin kera. Mikä sen parempaa, kun samassa kulhossa on kaksi suosikkiani - kananmunaa ja juustoa!

Kohokkaan valmistamista ei kannata pelätä, se onnistuu, vaikka vähän lässähtäisikin. Itselle kävi niin, että otin kohokkaat liian aikaisin uunista. Sisusta oli liian löysää ja laitoin ne takaisin uuniin. Hullut kohokkaat jatkoivat vain kohoamistaan! Näissä kuvissa ne eivät siis ole parhaimmillaan, koska paisto jatkui vielä tovin. Onneksi maku oli täydellinen. Paistoaika meni pieleen, sillä yhdistelin kahden reseptin ohjeita, mikä ei välttämättä ollut paras juttu. Toisessa ohjeessa kohokkaat valmistuivat 6 minuutissa, toisessa 20 minuutissa.

Juustokohokas 4 annosta

50 g voita + vuoan voitelemiseen
3 dl maitoa
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
1 rkl sinappia
suolaa, pippuria
cayennepippuria
100 g juustoa raastettuna
4 kananmunaa
korppujauhoja


  1. valmista ensin maitokastike: sulata voi kattilassa, sekoita jauhot joukkoon ja kypsennä hetken aikaa. Varo kuitenkin ruskistamasta seosta. 
  2. kaada maito hiljalleen joukkoon samalla sekoittaen
  3. kuumenna ja anna kiehahtaa parin minuutin ajan
  4. kaada maitokastike kulhoon ja anna sen jäähtyä hetken aikaa
  5. laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
  6. voitele ja korppujauhota uunivuoat. Vuoat voi vuorata myös juustoraasteella.
  7. erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
  8. mausta maitokastike suolalla, pippurilla ja juustolla
  9. maista seosta ja lisää tarvittaessa mausteita tai juustoa
  10. sekoita ensin keltuaiset seoksen joukkoon ja sen jälkeen valkuaisvaahto
  11. sekoita varovasti ja lopeta heti, kun ainekset ovat sekaisin, jotta taikinan kuohkeus säilyy
  12. kaada takina vuokiin ja tasoita pinta veitsellä
  13. kypsennä kohokkaat vesihauteessa. Veden tulisi ulottua vuokien puoleen väliin. 
  14. paista kohokkaita 10-15 minuuttia. Jos teet kohokkaan isoon vuokaan, paistoaika on noin puoli tuntia.
  15. tarjoile kohokkaat heti




Haukipyörykät teriyakikastikkeella ja seesamiporkkanat

maanantai 11. marraskuuta 2013



Hauki on ollut lempikalojani monia vuosia. Ihan vain sen takia, että olen syönyt nuorempana isäni tekemiä haukipullia. Meni monta vuotta, jolloin en syönyt niitä lainkaan, mutta onneksi ne ovat jälleen löytäneet keittiöömme. Muita haukireseptejä löytyy täältä. 

Chef Santerin Rakkaat juurekset -kirjasta valmistimme miehen kanssa yhdessä haukipullia itämaisittain. Maku on juuri sopivasti erilainen, muttei kuitenkaan liian aasialainen ja voimakas poistamaan hauen omaa makua. 

Haukipyöryköitä, teriyaki-kastiketta ja seesamporkkanoita 4 annosta

Pyörykät

1 kg haukea jauhettuna
(1 dl vehnäjauhoja)
(1 dl kermaa)
2 kananmunaa
1 rkl sinappia
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl raastettua piparjuurta
2 tl suolaa
öljyä paistamiseen

Jos hauessa on vielä ruotoja, ne kyllä katoavat, kun jauhat kalan lihamyllyssä tai yleiskoneessa. Toki isoimmat ruodot kannattaa ottaa pois. Sekoita ainekset keskenään ja jätä taikina vetäytymään jääkaappiin. 

Paista taikinasta yksi koepulla, jotta voit tarkistaa maun. Paista haukipullat kohtalaisella lämmöllä kullanruskeiksi.

Teriyaki-kastike

0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl mirin-kastiketta
0,5 dl vettä
3 rkl ruskeaa sokeria

Kiehauta ainekset sekoittaen kattilassa. Keitä viitisen minuuttia ja jätä odottamaan tarjoilua

Seesamiporkkanat

8 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna (1-2 porkkanaa per syöjä)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl hunajaa
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä

Keitä porkkanat suolavedessä melkein kypsäksi. Kaada vesi pois ja jäähdytä ne kylmän veden alla.

Kun viimeinen satsi haukipullia on pannulla, valmista porkkanat loppuun. Lisää kattilaan seesamiöljy, valkosipuli ja porkkanat, sekoita välillä. Lisää joukkoon vielä hunaja ja seesaminsiemenet.



Muna on mukava juttu - omeletti

sunnuntai 10. marraskuuta 2013



Munasaaga jatkuu. Alkaa itseäkin jännittää, mihin asti se viekään. Viikonloppuaamut ovat paras hetki nauttia aamiaisesta kaikessa rauhassa, musiikkia kuunnellen ja lehtiä lukien. Näin ollen onkin helppo uskoa, että olemme syöneet munaa kolmena aamuna putkeen. Eikä kyllästytä lainkaan, koska olemme syöneet erilaisia munavirityksiä. Kananmunat maistuvat toki arkisinkin ja joskus pyöräytämme arki-illaksi nopeasti munakkaan. Tähteitä tuli käytettyä tähänkin ruokaan, sillä raastoin pieniä juustopaloja täytteeksi.

Tässäkin ruokalajissa kypsentämisaika on oleellinen. Voit valmistaa omeletin täysin kypsäksi, pehmeäksi tai jättää sen juoksevaksi. Itse pidän munakkaasta pinnaltaan hieman ruskehtuneena, mutta toisille sen tulee olla erittäin vaalea. Makuasioita jälleen. Kuten se, että puhutaanko omeletista vai munakkaasta. Molempi parempi.

Omeletti 2 annosta

6 kananmunaa
suolaa, pippuria
voita paistamiseen
Gruyere-juustoa raastettuna

  • riko munat kulhoon ja sekoita ne kevyesti haarukalla
  • mausta seos suolalla ja pippurilla. Suolan määrä vaihtelee, varsinkin jos täytät omeletit esim. juustolla. Varo siis laittamasta liikaa suolaa. 
  • kuumenna paistinpannu ja nosta nokare voita mukaan. (Hifistelijät voitvat käyttää kirkastettua voita.)
  • kaada munaseos pannulle ja anna hyytyä 5-10 sekuntia ennen kuin rupeat kaapimaan sitä
  • kaavi munakkaan reunoja haarukalla keskustaan päin ja ravistele pannua välillä, jotta omeletti irtoaa pannusta
  • jos haluat kypsän munakkaan, paista sitä parisen minuuttia
  • lisää täyte munakkaan toiseen laitaan ja keikauta toinen puoli kanneksi
  • munakas on loistavaa ilman täytettäkin, mutta tässä muutama vaihtoehto täytteeksi:

 tomaattia & basilikaa
     kylmäsavulohta ja tilliä
         paistettuja sieniä ja sipulia
juustoa raastettuna


P.S. Varaa 2 munaa per henkilö alku- tai välipalaksi ja 3 munaa pääruokaa varten. Kuvassa munakas 6 munalla. 



Rakkaat juurekset - Juurekset alla puttanesca

torstai 7. marraskuuta 2013





Kuin tilauksesta, Chef Santeri on kirjoittanut upean kirjan juureksista. Juureksia ylistävää keittokirjaa ei ole minun tielleni vielä tullut. Keittokirjan julkaisua juhlistettiin maanantaina ravintola C:ssä syömällä Rakkaat juurekset -kirjan resepteistä koottu menu. Ja voi mitä herkkua saimmekaan syödä! Kyllä nousi maanantai uusiin ulottuvuuksiin.

Kirjan reseptit kunnioittavat juureksia eivätkä ne sisällä miljoonaa eri ainesosaa vaan juures todella on pääosassa. Nämä ruoat valmistuvat helposti kenen tahansa keittiöstä ja antavat mukavaa vaihtelua keittiöön. Vaihtoehtoja löytyy niin alkuruoaksi, pääruoaksi, keitoksi kuin lisukkeeksikin. Jälkiruokiakaan ei ole jätetty huomioimatta vaan voit valmistaa mm. palsternakasta moussea. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa kaikille, jotka haluavat tehdä yksinkertaisesti hyvää. Anna-Liisa Nikus on pitänyt huolen siitä, että kirja ei jätä kylmäksi myöskään kuvillaan. Juures tulee lähelle ja voit jo silmilläsi maistaa juuresten syvät maut. Tästä kirjasta meillä kokataan tulevana viikonloppunakin!

Hävikkiviikolle sopivasti löysin kirjasta ohjeen jääkaapin jämille. Laatikosta löytyi muutama porkkana, lanttu ja punajuuria. Oli aika kokeilla kirjan ensimmäinen resepti. Noudatin ohjetta melkein kirjaimellisesti, juuriselleriä ei ollut, joten lisäsin ruokaan sipulia. Tämä resepti on alkujaan italialaista alkuperää ja on monelle varmasti tuttu pastaresepti. Tällä kertaa pasta on jätetty pois ja annettu koko tila kotimaisille juureksille.

Juureksia alla puttanesca
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 lanttu
suolaa
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
0,5 tl kuivattua chilirouhetta
4 sardellifileetä tai anjovisfileetä
1 dl mustia oliiveja
3 rkl kapriksia
1 tlk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
mustapippuria, suolaa
tuoretta persiljaa hienonnettuna
parmesania raastettuna

  • kuori ja kuutioi juurekset. Keitä niitä suolavedessä muutaman minuutin ajan. Kaada vesi pois ja siirrä ne syrjään.
  • kuumenna öljy pannulla ja lisää sardellifileet, hienonnetut valkosipulit ja chili. Kuullota miedolla lämmöllä ja sekoita, kunnes sardellifileet ovat sulaneet öljyyn.
  • lisää juurekset joukkoon ja sekoita
  • lisää seuraavaksi oliviit, kaprikset ja tomaatit & anna kiehua kymmenisen minuuttia
  • maista seosta ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla
  • lusikoi ruoka lautaselle, raasta parmesania päälle ja koristele persiljalla

Hävikkiviikon nimissä - kahvismoothie

maanantai 4. marraskuuta 2013


Kuten kuvakin kertoo, tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Kuluttajaliitto on haastanut kumppaneita mukaan eri aloilta ja se järjestää aiheeseen liittyviä tapahtumia tällä viikolla Oulussa, Pirkkalassa, Hyvinkäällä, Porissa, Kuopiossa ja Helsingissä. Viikon tarkoitus on herätellä meitä kuluttajia miettimään ruokahävikkiämme ja luonnollisesti pienentämään sen määrää. Seuraa sinäkin siis Hävikkiviikon tapahtumia, vinkkejä & reseptejä täältä ja voit saada kullanarvoista apua omaan ruokakäyttäytymiseesi. Faktaa suomalaisesta roskiin menevästä ruoasta voit lukea täältä. 

Olen itse kohtuullisen kekseliäs käyttämään tähteitä, mutta parannettavaa löytyy monelta saralta. Yksi taloutemme ärsyttävimmistä hävikeistä on leipä, josta voisi tehdä korppujauhoja, krutonkeja, lämpimiä voileipiä tai kuorruttaa sitä juustolla sipulikeiton päällysteeksi. Toinen säännöllinen hävikkimme on kahvi, jota jää melkein aina pieni liru tähteeksi. Vuosia sitten olen kerännyt kahvia talteen kannuun ja tehnyt siitä kahvikiisseliä. Tällä kertaa menin sieltä mistä aita oli matalin ja kaadoin kahvin taannoin jääpala-astiaan. Hävikkiviikon kunniaksi surautin siitä kahvismoothien ja kas vain, meni parempiin suihin. 

Tällä viikolla meidän kahden hengen taloutemme pyrkii siis välttämään täysin kahvin ja leivän roskiin laittamisen. Ja jos hätä on suuri, yritän kehitellä jotain syötävää niistä ja jakaa vinkit teidänkin iloksenne. Itsestäänselvää on myös se, että hävikkiä yritetään välttää kaikin tavoin. Katsotaan miten käy. Hävikistä herkuksi- sivustolta löydät toinen toistaan upeampi reseptejä toteutettavaksi omassa keittiössäsi. Minun aiempia tähderuokia voit lukea täältä




Kahvismoothie

maustamatonta jogurttia
jäädytettyä tai kylmää kahvia 
banaani
kaakaota
agavesiirappia
vaniljasokeria tai -uutetta

P.S. Chocochilistä löytyi vastaavanlainen smoothie vegaanisena. 


Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.