Jogurttikakku

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013




Yksinkertainen ja pehmeä kakku, jonka valmistaminen on helppoa. Taikinaan tulee sitruunaa, mutta sen voi jättää halutessaan pois. Jos perinteisempi kuivakakku maistuu, suosittelen kokeilemaan tätä sitruunakakkua.


Jogurttikakku

3 munaa
4 dl sokeria
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna
tomusokeria


  • erottele munista keltuaiset ja valkuaiset
  • vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi
  • lisää jogurtti ja öljy
  • sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan
  • vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi ja nostele varovasti taikinan joukkoon
  • kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia
  • kun kakku on jäähtynyt, siivilöi tomusokeri siivilän läpi pinnalle



Kevyitä lisukkeita lihalle ja kalalle

torstai 21. maaliskuuta 2013


Jos ruoan keksiminen työpäivän päätteeksi tuottaa tuskaa, syön aina salaattia ja lihaa. Välillä lautaselle pääsee lampaan- tai porsaankyljykset, välillä kana tai kuha. Yksinkertainen ruoka pelastaa tällöin eikä mausta tarvitse tinkiä. Eikä tarvitse myöskään syödä aina samaa ruokaa, kala- ja lihatiskien tarjonta on valtaisa.

Anjovispaprikat 4 annosta

4 isoa punaista paprikaa tai 1 prk säilöttyjä paprikoita
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
16 anjovisfilettä
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna

  • grillaa paprikoita uunipellillä tai vuoassa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat aivan tummia
  • nosta paprikat tämän jälkeen kulhoon ja peitä kulho kelmulla. Kun paprikat ovat jäähtyneet, kuori irtoaa helposti repimällä. Voit ohittaa tämän vaiheen ja ostaa kaupasta säilöttyjä paprikoita.
  • leikkaa tai revi paprikat isoiksi lohkoiksi ja poista siemenet
  • asettele paprikat lautaselle ja mausta suolalla ja pippurilla
  • pilko anjovikset pienemmiksi palasiksi ja ripottele paprikoiden päälle 
  • viimeistele annos oliiviöljyllä ja yrteillä

Marinoitu kesäkurpitsa 4 annosta

2 kesäkurpitsaa ohuina viipaleina
suolaa
mustapippuria
Dijon-sinappia
sitruunanmehua tai valkoviinietikkaa
oliiviöljyä
  • vedä juustohöylällä kesäkurpitsat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi
  • sekoita sinappi, mausteet ja öljy kannellisessa purkissa sekaisin
  • kaada kesäkurpitsojen päälle ja anna maistua hetken aikaa
Vinkki! Kastiketta kannattaa tehdä kerralla 2-4 dl verran, sillä kastike säilyy joitakin päiviä hyvänä ja voit käyttää sitä salaatinkastikkeeksi tai maustaa perunasalaatin kermaviilikastikkeen sijaan. 



Herkkusieni-rucolasalaatti 4 annosta

1 rasia tuoreita herkkusieniä
nippu rucolaa ja/tai salaattia
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
balsamicoa
(parmesania)
  • puhdista sienet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi
  • revi rucola kulhoon ja sekoita sienet joukkoon
  • mausta salaattia suolalla, pippurilla, öljyllä ja balsamicolla
  • voit halutessasi höylätä päälle vielä parmesanlastuja
* * * *

Testaa myös:

Makujen matkassa - Tallinna

lauantai 9. maaliskuuta 2013


Piti odottaa vuoteen 2012 ennen kuin pääsin ensimmäistä kertaa Tallinnaan. Matka sinne on ollut monta kertaa mielessä, mutta laivamatka ja suomalaiset kanssamatkustajat eivät ole houkutelleet tarpeeksi. Onneksi tartuimme itseämme niskasta kiinni ja suuntasimme miehen kanssa vihdoin Viroon. Matkan ajankohdaksi osui oudosti joulun välipäivät, mutta ne osoittautuivat hyviksi päiviksi, sillä turistit saapuivat kaupunkiin vasta meidän lähtiessä.

Matkan ensimmäinen tavoite oli ottaa rennosti, mutta molemmilla oli mielessä tosi asiassa vain hyvä ruoka. Kuka sitä nyt hotelliin lähtee makoilemaan, samanhan voi tehdä kotonakin omassa sängyssä. Ja voi, kaupunkihan on täynnä toinen toistaan upeampia kahviloita ja ravintoloita! Hyvä näin, sillä se tarkoittaa sitä, että pääsen ja lähden Tallinnaan toistekin. Ja edelleen ruoka edellä. Monta paikkaa jäi kokematta, mutta näitä alla olevia uskallan suositella, kun tekee mieli fine diningia. Mies on naputellut ravintoloista ruoka-arvostelut ja löydät ne klikkaamalla tummennettua ravintolan nimeä.

Mekk, hotelli Savoyn alakerrassa.
Ravintola Mekk, Suur-Karja 17/19
Yleensä välttelemme hotellien ravintoloita, mutta Tallinna tekee siinä poikkeuksen. Mekk tarjosi paikallisia raaka-aineita ja aitoja makuja sen turhempia kikkailematta. Kaupungin parhaimpiin ravintoloihin kuuluu Tchaikovsky, hotelli Telegraagin yhteydessä, mutta ravintola oli kiinni matkamme aikaan.



Dominic
Restoran Dominic, Vene 10
Tämä ravintola oli monen paikallisen suosikki ja kuulemma hyvä viiniravintola. Ravintola oli valkoisine liinoineen pariskuntien suosiossa, fiinein näistä kolmesta paikasta. Paikan hehkutukseen nähden olin itse hieman pettynyt, jotain jäi uupumaan. Mutta siltikin, suosittelemisen arvoinen paikka.



La Bottega
Trattoria Enoteca La Bottega, Vene 4
Viimeisen päivän lounas nautittiin italialaisittain ja ruoasta nousi matkakuume Italiaan! Maut olivat yksinkertaisia ja yllättävän italialaisia. Tämä ravintola jäi ehkä eniten mieleen ja voisin pyörähtää tunnelmassa ensi kerrallakin.



Muita huulille nostettuja kahviloita ja ravintoja:
Leib Resto
Restoran von Krahli Aed
Restoran Gloria
Restoran Bocca
Kohvik Moon
Restoran Ö
F-Hoone
Restoran Neh
Kohvik Must Puudel
Kolm Sibulat

Lisää vinkkejä saat vierailemalla Lauran Tähti -blogissa














Suurin osa Tallinnaan matkustavista turisteista hakee sieltä halpaa viinaa tai käy nautiskelemassa kylpylöiden hoidoista. Meillä molemmat asiat jäivät tekemättä, mutta ehkä ensi kerralla voisi yrittää järjestää aikaa vedessä lillumiselle ja kauneushoidoille. 

Pieni pyrähdys ravintoloiden ja kahviloiden sijaan tehtiin kuitenkin käsityöihmisten mekkaan, Karnaluksiin. Olin kyllä etukäteen tsekannut, mistä tämä lankakauppa löytyy, mutta oikean rakennuksen löytäminen meni kuitenkin vähän arvuuttelun puolelle. Siinä vaiheessa kun mitättömän näköisen talon yhteen rappuun pakkasi naisia tuon tuosta, oli sinne lähdettävä itsekin. Ja summerilla sisään!


Kauppa oli ääriään myöten täynnä eikä todellakaan pelkästään lankakauppa. Mukaan lähti puikkoja ja huivilangat, mutten viitsinyt huvin vuoksi ostaa mitään ylimääräistä, koska en heiluttele puikkoja viikottain. Toki siellä olisi ollut paljon muutakin, mutta omat ideat erittäin vähissä. Kaikki Karnaluksissa käyneet käsityöhullut vannovat kuitenkin tämän kaupan valikoiman ja edullisuuden nimiin. 






Vanha kaupunki on täynnä pieniä käsityöläisliikkeitä, joisssa myydään neuleita, koruja ja paikallista designia. Pieniä, kapeita katuja toinen toisensa perään ja toinen toistaan kiehtovampia taloja. Tänne haluan vielä uudestaan. Syömään. 











Kikhernepihvit ja kuminaperunat



Rakastan kikherneitä, mutta totuuden nimissä syön niitä silti liian harvoin. Onnekseni Hanna Jensen oli kirjoittanut Olivian 2/2013 numeroon muutaman reseptin syötiksi ja niin sitä mentiin herneiden pariin. Tyylilleni uskollisesti jätin pari raaka-ainetta pihveistä pois (porkkana, peruna), mutta tuli niistä silti hyviä. Siinä sivussa kaapista katosi yksi satsi kuivattuja sieniäkin, niitä on siunaantunut hyllyn perukoille yllättävän paljon. Enää yksi purkki jäljellä!

Kikhernepihvit 12-15 kpl

2 pkt kypsiä kikherneitä (ahkerammat keittäköön itse kikherneitä 4 dl verran)
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl kuivattuja sieniä (torvisieniä, kanttarelleja)
0,5 dl persiljaa hienonnettuna
2 rkl harissaa
3 rkl kikherne- tai vehnäjauhoja
1 rkl mustia seesaminsiemeniä
1-2 tl suolaa
1 kananmuna
paistamiseen rypsi- tai seesaminsiemenöljyä

  • hienonna herneet, sipulit, sienet ja mausteet hienoksi seoksesi tehosekoittimessa. Jos pidät karkeammasta tekstuurista, hienonna ainekset pieneksi veitsellä. 
  • sekoita muna joukkoon ja paista panulla taikinasta koepihvi pienessä määrässä öljyä
  • jos maku on kohdillaan, tee taikinasta pihvit ja paista 3-4 minuuttia molemmin puolin

Minttu-harissajogurtti

2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl minttua hienonnettuna
1 rkl harissaa
  • sekoita jogurttiin minttu ja harissa, tarjoile kikhernepihvien kera


Kuminaperunat
2-3 perunaa per ruokailija
suolaa
öljyä
kuminaa


  • huuhdo perunat hyvin, kuivaa ja leikkaa lohkoiksi
  • nosta lohkot uunivuokaan ja lorauta hieman öljyä pintaan
  • mausta suolalla ja kuminalla
  • paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia perunoiden koosta riippuen

Omena-pähkinäpiirakka

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013




Aika monella tuntuu olevan jos jonkinlaista dieettiä menossa ja siksi päätin nostaa tämän piirakkareseptin esiin, koska piirakka sopii hyvin ruokavaliotaan tarkkailevalle. Piirakkaan ei tule sokeria eikä se vaadi paistamista. Sokerin sijaan voi käyttää hunajaa tai agave-siirappia, mutta piirakasta tulee hyvää ilman niitäkin. Olen tehnyt tätä jo useita kertoja ja piirakasta tulee aina eri makuista, koska olen vaihdellut pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien lajiketta. Alkuperäisen ohjeen poimin Hesarin sivuilta ja siinä on useampi valmistusvaihe, mutta älä säikähdä. Ohje ei todellakaan ole vaikea ja ensimmäisen kerran jälkeen piirakan valmistaminen sujuu leikiten.

Kokeilemisen arvoinen ja asteen verran yksinkertaisempi herkku löytyy myös viime vuoden arkistoistani, mantelista ja rusinoista tehdyt kaakaopallot.  Eikä unohtaa sovi myöskään munatonta ja maidotonta mustikkajäätelöä. 

Omena-pähkinäpiirakka

Täyte:
3 omenaa kuorittuna ja pieneksi paloiteltuna
0,5-1 sitruunan mehu
1 tl kanelia
1 rkl agave-siirappia tai juoksevaa hunajaa

  • sekoita ainekset keskenään ja anna omenoiden marinoitua

Pohja:
1,5 dl parapähkinöitä
1,5 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
12 kuivattua taatelia, luumua tai viikunaa
ripaus suolaa
1 rkl agave-siirappia tai juoksevaa hunajaa
2 rkl manteli-, kookosjauhoja tai kaurahiutaleita
0,5 tl kardemummaa
(1 rkl omenamehua)

  • sekoita pähkinät ja kuivatut hedelmät murumaiseksi seokseksi monitoimikoneessa
  • lisää loput ainekset ja sekoita
  • jos seos ei pysy koossa, voit lisätä omenamehua. Vaihtoehtoisesti voit lisätä pari taatelia lisää, niin seos muuttuu kosteammaksi ja pysyy koossa. 

Mantelilevite
100 g manteleita
1 omena kuorittuna ja paloiteltuna
ripaus kanelia
juoksevaa hunajaa

  • jauha mantelit jauheeksi ja lisää omena joukkoon
  • sekoita ainekset tasaiseksi ja mausta kanelilla ja hunajalla
  • kokonaisten manteleiden sijaan voi käyttää myös mantelijauhetta

Cashewkerma
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl vettä 
1 tl vaniljajauhetta tai ½ vaniljatangon siemenet
(1 rkl agave-siirappia tai hunajaa tai 4 taatelia)
(1 päärynä)
  • sekoita cashewpähkinät jauheeksi ja lisää vettä vähitellen, niin saat halutunlaisen koostumuksen
  • lisää vaniljatangon siemenet ja halutessasi päärynä, se ei kuitenkaan ole välttämätön
  • mausta siirapilla ja maista
  • voit ohentaa kermaa lisäämällä hieman vettä

Piirakan kokoaminen
  • painele piirakan pohja irtopohjavuokaan tiiviisti
  • levitä mantelilevite pinnalle
  • lusikoi marinoidut omenat päälle ja painele, jotta ne menevät tiiviisti yhteen. Tämä auttaa piirakan koossa pysymistä. 
  • nosta piirakka jääkaappiin puoleksi tunniksi ja tarjoile cashewkerman kanssa

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.