Mustikkapullaa

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012


Mustikkapiirakan ja bostonpullan välimuotoa - mustikkapullaa. Täytteenä raastettua sitruunaa, mustikoita, fariinisokeria ja kanelia. Jälleen kerran yksi leivonnainen, johon voi käyttää niin uudet kuin vanhatkin marjat ja vaihdella makua tarjonnan ja oman maun mukaan.




Makoisaa juhannusta!

torstai 21. kesäkuuta 2012


Kesä. Loma. Puutarha. Lepo. 

Kevään vaihtuminen kesään on muuttanut elämän täysin, mutta hyvässä mielessä. Blogielämässä se kuitenkin tarkoittaa sitä, etten ehdi ja jaksa kirjoitella samaan tahtiin kuin ennen. Ellei loma muuta tilannetta taas toiseen suuntaan. Kipparin morsian nauttii kesästä myös Facebookissa ja Pinterestissä, joihin viimeisimmät uutiset ja tekemiset päivittyvät hieman useammin kuin tänne blogiin. Tervetuloa mukaan!


Turkuun, Turussa, Turusta.

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kesän ensimmäinen Suomi-visiitti on tehty. En huokaise mitenkään helpotuksesta, vaan olen innoissani siitä, että lisää on luvassa! Olen koko ikäni kolunnut Suomea ristiin rastiin ja kaikkia paikkoja en edes muista, joten vuosittain verestän muistiani puolison kanssa. Tai sitten autoilemme paikkoihin, missä emme ole aiemmin käyneet. 

Perinteisesti olemme aloittaneet kesäreissut miehen synttäreiden aikaan ja viime viikonloppuna vein miehen nautiskelemaan Turun ravintoloiden anneista. Testasimme Smörin, Mamin ja E. Ekblomin. Ruoka ja viini oli hyvää, mutta annan miehen keskittyä varsinaiseen arvosteluun. Voit lukea ravintoloista lisää täältä. Kaupungissa oli samaan aikaan Neitsytperunafestivaalit ja Tangomarkkinoiden semifinaalit, joten populaa oli liikkeellä ihan kiitettävästi. Näin ollen olikin välttämätöntä, että ravintoloihin oli pöytävaraukset tehtyinä.

Yövyimme Yliopistonkadulla modernissa, boutiquehotellissa Centro Hotellissa. Hotelli on mukava piristys ketjuhotellien annille yksinkertaisella sisustuksellaan ja loistavalla aamiaisellaan. Itseäni ihastutti eteisen säilytysjärjestelmä, joka ei kerrankin tukkinut sisääntuloa. Olenkin aina ihmetellyt massiivisia kaapistoja, joiden käyttöaste on ainakin itselläni minimaalinen. 





Aamiainen on todella hotellin ylpeyden aihe. Tarjonta on laajempaa kuin missään yöpymässäni suomalaisessa hotellissa. Perinteisten puuron, leikkeleiden ja leivän sijaan itseäni ihastutti valtava hedelmä- ja kalavalikoima. 


Olen henkeen ja vereen Tampereen tyttöjä, vaikkakin alkuperäinen savolainen. Mutta jotain Turussa osataan selkeästi paremmin kuin täällä! Torikojujen anti on huomattavasti laajempaa, kasvisten ja juuresten ohella tarjolla on myös hedelmiä ja lisäksi osa kojuista on stailattu upean näköisiksi. Kaiken ei tarvitse olla uutta ja upeaa, mutta ilomielin ostaisin värikkäiltä kojuilta ykkösluokkaista laatua. Mikä jottei. 




Kotiin palatessa kurvasimme auton Riihikoskelle vanhan tavaran liikkeeseen, Kolmeen kolikkoon. Vanhasta kyläkoulusta löytyikin uskomaton valikoima astioita eikä kotiin palattu tyhjin käsin. Tällaiset pikapysähdykset ovat olleetkin kesäreissujen parhaita anteja. Toisinaan määränpäästä on löytynyt vuosikymmenien aarteet, toisinaan lähiseudun herkkuja. 





Niin mukava kuin parin päivän irtiotto oli, parasta oli kuitenkin kotiinpaluu.

Peruna-retiisisalaatti

tiistai 19. kesäkuuta 2012




Retiisiä syrjitään turhan päiten. Juureksen maku on hieman pistävän sitruunainen, mutta mielestäni juuri sopivasti. Retiisi on parhaimmillaan pienenä, mutta isommassa retiisisissä on asteen verran miedompi maku. 
Retiisillä saat kaivattua pirteyttä ja kesäisyyttä salaattiin kuin salaattiin. Itse pidän retiisistä eniten perunan seurassa ja ennen kaikkea perunasalaatissa. Olen tehnyt tätä salaattia niin smetanaan, kermaviiliin kuin öljyynkin ja kaikki maistuvat enemmän kuin hyvin. Jos siis juhannuksen uudet perunat eivät mene parempiin suihin, tee tähteeksi jääneistä perunoista maistuva salaatti. Tai keitä perunat varta vasten tähän herkkuun.

Rakastan perunaa ja nautiskelin sitä viime viikonloppuna Turun Neitsytperunafestivaaleilla. Söin suurimman osan perunasta ihan perinteisessä muodossa, mutta ravintola Smör oli ylittänyt itsensä ja sain nautiskella jälkiruoassakin perunassa. Tarjolla oli valkosuklaa-tillimoussea, perunajäätelöä ja purjotuhkaa. Ja olihan herkkua!

Jos olet innostunut suomalaisista ruokaan ja juomaan liittyvistä tapahtumista, käy lukaisemassa Sivumaun listaus kesän ruokajuhlista ja vinkkaa, jos jokin mainitsemisen arvoinen festivaali puuttuu listalta. 



Peruna-retiisisalaatti

0,5-1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1-2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunanmehua
1-2 rkl Dijon-sinappia
**

0,5-1 l keitettyjä perunoita
5-10 retiisiä ohueksi viipaloituna sekä pienet retiisin naatit
1 pieni punasipuli hienonnettuna
pieni nippu ruohosipulia ja/tai tilliä
rukolaa
  • sekoita etikka, sinappi ja mausteet keskenään kannellisessa purkissa
  • lisää oliiviöljy vähitellen joukkoon ja ravistele purkkia
  • laita öljyä sen mukaan, minkä paksuista haluat kastikkeesta
  • keitä perunat kypsiksi, kaada keitinvesi pois ja mausta sinappikastikkeella
  • sekoita retiisit, retiisin naatit ja sipulit perunoiden joukkoon
  • lisää joukkoon vielä rukolaa
  • tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa/etikkaa tai sitruunanmehua
Vinkki! Voit käyttää sinappikastikkeeen sijaan kermaviiliä tai smetanaa, mutta anna siinä tapauksessa perunoiden jäähtyä. Voit halutessasi maustaa kermaviilinkin sinapilla, sitruunalla ja tillillä. 




Yrttitahnaa munakoison ja ahvenen kera

maanantai 11. kesäkuuta 2012




Kasvimaalla valtoimenaan kasvavat yrtit sopivat erittäin hyvin yhteen grillattujen kasvisten, kalan ja kasvisten kanssa. Näissä tahnoissa on käytetty perinteisempiä yrttejä, mutta mikäs estää kokeilemasta muitakin oman pihan anteja. Munakoison ja tomaatin kylkeen sopii myös salvia, ruohosipuli ja tilli. Kalalle voisi ensi kerralla kokeilla myös lipstikkaa, rakuunaa ja iisoppia pienessä määrin. Yrttitahnat soveltuvat loistavasti aamuleipien päälle ja suuremmalla annoksella öljyä myös salaatille.

Grillattu munakoiso ja tomaatti yrttitahnan kera neljälle henkilölle

2 munakoisoa
suolaa
2 tomaattia

Yrttitahna

1 puntti persiljaa
1 puntti basilikaa
1 punttia minttua
0,5 punttia oreganoa
1 valkosipulinkynsi
0,5-1 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

  • poista munakoisoista kannat ja halkaise ne pituussuunnassa
  • ripottele munakoisojen päälle suolaa ja anna niiden itkettyä puolisen tuntia
  • valmista tahna sillä aikaa tehosekoittimessa
  • jos haluat tahnasta pikemminkin kastiketta lisää oliiviöljyä reilummin
  • pyyhi munakoisojen pinta paperilla ja grillaa niitä molemmin puolin 15-30 minuuttia. Grillausaika vaihtelee munakoisojen koon mukaan.
  • grillaa myös puolikkaat tomaatit
  • levitä yrttitahna paistettujen vihannesten päälle ja nauti hyvän valkoviinin kera

Paistetut ahvenet ja yrttirisotto neljälle henkilölle

8-16 ahvenfilettä koosta riippuen
suolaa, valkopippuria

Risotto

5 dl risottoriisiä
loraus oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 l kasvis- tai kanalientä
2 rkl voita
0,5-1 dl parmesania raastettuna
  • kuullota sipuleita ja riisiä tilkassa oliiviöljyä
  • lisää lientä vähitellen koko ajan sekoittaen
  • lisää uusi satsi lientä, kun edellinen määrä on imeytynyt riisiin
  • kun riisi on vielä hieman raakaa, lisää voi ja parmesan
  • lisää lopuksi vielä basilikatahna 
  • paista ahvenet pikaisesti grillin parilaosalla sellaisenaan ja mausta suolalla ja valkopippurilla

Basilikatahna

1 puntti basilikaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
  • soseuta ainekset tehosekoittimessa ja kaada lopuksi risoton joukkoon
Vinkki! Voit tehdä yrttitahnan yhtä lailla esimerkiksi tillistä. Ja kalan sijaan voit grillata risoton päälle tofua, halloumia tai parsaa.

Pehmeän jogurttinen raparperipiirakka

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012


Kun mökillä alkaa tehdä mieli makeaa, kaapista ei yleensä löydy kovin ihmeitä. Näin ollen googletukseen osuneet piirakat ovat usein huonoja, koska minulla ei ole jääkaapissa aina rahkaa, kermaviiliä, maitoa tai kermaa. Mutta maustamatonta jogurttia sen sijaan löytyy! Tämä piirakkaresepti sopii hyvin mökkioloihin, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata tai antaa sen tekeytyä jääkaapissa ja paistaminenkin sujuu kerta laakista. Kunnon liettä ja uunia mökillä ei ole, mutta vanhemmilta saatu (Lidlistä ostettu) uuni on erittäin ärhäkkä ja ajaa asiansa.


Jos jotain kehitettävää piirakassa on, se liittyy ainoastaan vuoan kokoon. Oma piirakkavuokani on asteen verran pieni, halkaisiljaltaan 23 cm ja taikinaa tulee sen verran, että vuoka saisi olla pari senttiä suurempi. Ja raparperia laitoin ikävä kyllä liian vähän, mutta enempää ei uudesta puskasta irronnut. Raparperin sijaan piirakkaan voit yhtä lailla upottaa omenoita, päärynöitä, punaherukoita, mustaherukoita, mansikoita, mustikoita, vadelmia tai lakkoja.

Raparperipiirakka

Pohja:

1 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
125 g sulatettua margariinia
1 dl maustamatonta jogurttia
1 muna

Täyte:
1 muna
2 dl maustamatonta jogurttia
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
2-3 dl raparperipaloja tai haluamasi marjoja
sokeria
kanelia
  • paloittele raparperi ja siirrä pieneen astiaan. Ripottele päälle kanelia ja sokeria ja jätä tekeytymään.
  • sekoita kuivat ainekset kulhossa
  • lisää joukkoon jäähtynyt rasvasula, jogurtti ja muna
  • sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. Taikina vaikuttaa todella löysältä, mutta hetkessä jauho imee nesteen itseensä ja taikina jämäköityy. 
  • levitä taikina lusikalla voideltuun vuokaan (piirakkavuoan halkaisija 26 cm)
  • sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä taikinan päälle
  • ripottele pinnalle raparperit tai marjat
  • paista piirasta 200 asteen lämmössä uunin alimmalla ritilätasolla 30-35 minuuttia.



Mansikkarisotto vol 1

maanantai 4. kesäkuuta 2012



Kyllä - mansikkarisotto! Söin tätä ensimmäisen kerran Roomassa ja totesin risoton tolkuttoman hyväksi. Vähän turhankin hyväksi lounaaksi. Ensimmäinen ajatus turhan makeasta ruoasta vaihtui raikkaaksi makuelämykseksi. Hyvä näin, sillä mies teki sitä viikonloppuna viimein itsekin. Minä puolestani keskityin vain toimimaan apukokkina ja maistelemaan mansikan makua risotossa. Mansikoita oli alkuun aivan liian vähän ja niitä sitten lisäiltiinkin koko ajan. Loppujen lopuksi mausta tuli juuri sopiva ja mansikoita jäi vielä annoksen päällekin. Nam. Roomalainen mansikkarisotto oli aivan toisenlainen, muttei yhtään parempi. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, se versio oli punaisempi, vaikkei maistunut mansikalle niin paljon kuin itse tehty. Lisäksi risoton päällä oli kunnon annos parmesania. Ja risotto oli myös asteen verran kuivempi, mutta niin hyvää!

Nimesin risoton ensimmäiseksi versioksi, sillä uskon, että saan maistaa mansikkarisottoa vielä vuohenjuustonkin kera. Ja reilun mustapippurin. Ja ehkä mintunkin.


Mansikkarisotto vol 1
  • 1 ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 ½ rkl voita
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 dl  risottoriisiä
  • 1-2 dl valkoviiniä ja limoncelloa yhteensä
  • 1-2 kourallista makeita mansikoita
  • 8-10 dl kanalientä
  • ½-1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 dl parmesan-juustoa raastettuna
Kuumenna öljy ja voi kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan ruskistamatta sitä. Lisää riisi ja kuumenna sitäkin hetken aikaa. Sekoita koko ajan.

Lisää joukkoon valkoviini ja limoncello ja anna sen haihtua melkein kokonaan pois. Voit valmistaa risoton ilman limoncelloakin. Nosta mansikoita jo tässä vaiheessa kattilaan, jolloin mansikat sulavat risoton joukkoon ja antavat makua riiseihin. Toki voit halutessasi leikata mansikoita pieneksi paloiksi. Lisää kanalientä muutamassa erässä ja keitä riisiä silloin tällöin hämmentäen miedolla lämmöllä. 

Risoton kypsyessä raasta sitruunan kuori ja purista mehu. 

Kun risotto alkaa olla al dente, kaada sitruunaraaste ja -mehu joukkoon. Maista risottoa ja lisää tarvittaessa mansikoita. Anna risoton kuumentua kunnolla ja raasta joukkoon reippaasti parmesaania. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti. 




Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.