Herkkuja tuleviin kesäjuhliin

keskiviikko 30. toukokuuta 2012


Tulevan viikonlopun valmistujaisiin aurinkoisen sitruunajuoman valmistaminen on jo hieman myöhäistä, mutta tuleehan niitä juhlan aiheita myöhemminkin kesällä! Suosittelen kokeilemaan tätä Jamie Oliverin ohjetta ja kunhan itsekin tolpilleni pääsen, laitan siirapin tulille. Sitruunajuoma on loistava vaihtoehto myös siksi, että siirappiin voi lisätä joko vichyä tai kuohuviiiniä. Edellisen kerran olen tehnyt juomaa kaksi vuotta sitten ja jo muutaman päivän jälkeen testaillut siirapin toimivuutta. On se ollut hyvää jo tuolloinkin!

Sitruunajuomaan tarvitset: 

6 appelsiinia
6 sitruunaa
6 mandariinia tai klementiiniä
4 ½-5 dl sokeria
2 vaniljatankoa siemenineen 
4 laakerinlehteä
3 dl vettä
  • veistä esimerkiksi kuorimaveitsellä kahdesta appelsiinista ja kahdesta sitruunasta kuoret juomaa varten. Siirrä kuoret kattilaan. Puserra kaikista hedelmistä mehut talteen ja lisää kattilaan.
  • halkaise vaniljatangot, ota veitsellä siemenet irti ja laita sekä siemenet että tangot kattilaan mehun joukkoon
  • lisää laakerinlehdet ja sokeri. Kiehauta seos, jotta sokeri sulaa. Siirrä kattila syrjään puoleksi tunniksi ja pullota liemi.
  • sitruunasiirappi on valmis noin kahden viikon kuluttua. Laita siirappia lasiin noin kolmannes ja täyttä lasi joko vichyllä tai kuohuoviinillä. 

Munkit sen sijaan valmistuvat nopeasti ja ne maistuvat varmasti niin lapsille kuin mummoillekin. Eivätkä nämä munkit maistu lainkaan vapulle. Tai ainakaan sellaisille perinteisille huoltamomunkeille. Leivoin munkit vappuna tällaisiksi pieneksi ja pyöreiksi, jotta niitä jaksaa syödä enemmän. Munkkien maun juju oli siinä, että paistoin ne rypsiöljyssä ja pyörittelin sen jälkeen vanilja-sokeriseoksessa. 

Munkkiohjeen löydät helpoiten vehnäjauhopussin kyljestä, mutta itse ehdin tyhjentää jauhot lasipurkkiin niin nopeasti, ettei ohjeista ole itselle iloa. Ja itse asiassa luomujauhopusseissa taitaa harvemmin lukea mitään ohjeita. Sanon usein, ettei saa olettaa mitään, mutta nyt menen sieltä mistä aita on matalin. Oletan teidän osaavan leipoa pullataikinan ilman, että naputtelen yksityiskohtaista tarinaa leipomisen vaiheista. 

Munkkeihin tarvitset:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
12-14 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita

1-2 l rypsiöljyä paistamiseen
2 dl sokeria ja 1-2 vaniljatankoa sokeroimiseen

  • kohota pullataikinaa liinan alla ainakin puoli tuntia ennen kuin leivot ne palloiksi. Anna myös munkkipallojen kohota toiset puoli tuntia. 
  • tee tällä välin vaniljasokeri vaniljatangoista. Voit käyttää joko käytettyjä vaniljatankoja (sellaisia, joiden sisästä olet jo käyttänyt siemenet pois ja ottanut tangot talteen myöhempää käyttöä varten) Pilko tangot vain tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi. Lisää sokeri joukkoon ja pyöräytä ainekset sekaisin. Yhtä lailla munkit voisi maustaa kaneli-sokeriseoksellakin.
  • kuumenna rypsiöljy kattilassa liedellä keskilämmöllä ja pidä kansi lähellä rasvapalon varalta. Kannen sulkeminen tukahduttaa tulen
  • kun rasvan pinta helmeilee, kokeile rasvan lämpötilaa pienellä taikinanpalalla tai mittaa rasvan lämpötila paistomittarilla. Munkkien paistamiseen riittää 180 astetta
  • nosta munkit reikäkauhalla öljyyn ja kypsennä 2 minuuttia molemmin puolin tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita
  • nosta kypsät munkit reikäkaupalla talouspaperille
  • pyörittele kuumat munkit vaniljasokerissa

Kasvislisukkeita grillistä

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Grillattua munakoisoa, porkkanaa ja gremolataa. 

Kasvikset maistuvat hyviltä ihan sellaisenaan, mutta toisinaan gremolata antaa pirtsakan säväyksen ruoalle. Gremolata syntyy nopeasti sauvasekoittimella yhdistäen mieluisia yrttejä. Persiljan sijaan voit laittaa tilliä, basilikaa tai vaikka ruohosipulia.

1 pnt persiljaa
1 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
1 valkosipulinkynsi
suolaa, mustapippuria
loraus hunajaa
0,5-1 dl oliiviöljyä

  • sekoita ainekset keskenään sauvasekoittimella tai morttelissa ja tarjoa kasvisten kanssa
  • lisää seokseen öljyä sen mukaan kuinka juoksevaa tai jähmeää gremolataa haluat


Perinteisen keitetyn parsakaalin voit maustaa valkosipulilla ja chilillä. Kun olet kiehauttanut parsakaalia hetken aikaa suolavedessä, paista valkosipulia ja chiliä hetken aikaa grillin parilalla tai ihan paistinpannussa. Lisää parsakaalit joukkoon ja maista. Rouhi sekaan tarvittaessa vielä suolaa ja mustapippuria. 

Parsakaali kannattaa keittää kohtuullisen nopeasti, jottei siitä tule liian pehmeää ja jottei se menetä väriään. Tapoja on toki useita, mutta itse olen todennut tämän parhaaksi. 
- leikkaa/revi parsakaali pienempiin osiin ja käytä myös parsakaalin varsi!
- lisää kiehuvaan veteen suolaa ja voita
- nostele parsakaali joukkoon ja laita kansi päälle
- voit nostaa kattilan saman tien pois levyltä, sillä parsakaali pehmenee kyllä, vaikkei vesi enää kiehuisikaan
- testaa parsakaalia parin minuutin kuluttua


Varhaiskaali on myös suurta herkkuani ja kaiken lisäksi se valmistuukin todella nopeasti. Viimeisimmät kaalit olen vain pikaisesti paistanut grillin parilalla öljyssä. Ja mausteeksi olen laittanut pelkästään suolaa ja mustapippuria, kunnes huomasin, että lipstikkakin sopii kaalin kylkeen oikein hyvin. Kunhan sitä ei laita liikaa.

Nämä kaikki kolme lisuketta valmistuvat kohtuullisen nopeasti ja raaka-aineetkin löytyy kaupasta kuin kaupasta. Ja tietysti kesätoreilta.

Friteerattua kukkakaalia ja lipstikkaa

keskiviikko 23. toukokuuta 2012



Keväisellä Italian reissulla törmäsin friteerattuihin kasviksiin tuon tuosta. Mökillä friteeratut pallerot sopivat hyvin välipalaksi tai alkuruoaksi. Rasvan kulumista ei tarvitse kauhistella, sillä saman rasvan voi käyttää useampaan kertaan, kunhan vain siivilöi sitä välillä. Ja vaikka kesällä lämmintä onkin, friteerattu ruoka maistuu minulle huomattavasti paremmin kesäisin kuin talvisin. Eikä siinä ole merkkiäkään tunkkaisesta rasvaisuudesta.

Kukkakaalin ohje on bongattu aikoinaaan Jamie Oliverilta ja todettu hyväksi. Sama frittitaikina käy varmasti monelle muullekin kasvikselle, mutta kannattaa olla tarkkana mausteiden kanssa. Miedommat maut jäävät muuten chilin ja kuminan varjoon. Tällä kertaa hyllystä ei löytynyt sinapinsiemeniä enkä kyllä muistanut laittaa mustapippuriakaan. Hyvää tuli silti!

Friteerattu kukkakaali

1 kukkakaali
1 l rypsiöljyä friteeraukseen
vehnäjauhoja

Friteeraustaikina:

1 tl kuminansiemeniä
2 tl sinapinsiemeniä
1-2 tl chilihiutaleita tai 2-3 kuivattua chiliä
0,5-1 tl kurkumaa
1tl mustapippuria
2,5-3 dl vehnäjauhoja + hieman jauhotukseen
1 tl olutta
suolaa

  • mittaa vehnäjauhot kulhoon
  • jauha mausteet morttelissa jauheeksi ja kaada jauhojen joukkoon
  • kaada olut melkein kokonaan päälle ja sekoita taikina tasaiseksi
  • jos taikinaan jää klönttejä, se ei ole vakavaa, niistä tulee friteerauksen yhteydessä mukavan rapeita rouskuteltavia
  • jauhota kukkakaalin palat kevyesti vehnäjauhoissa 
  • laita paistoöljy lämpiämään ja kuumuus on sopiva, kun öljyn lämpötila on 180 astetta. Lämpötilan voi tarkistaa myös pudottamalla öljyyn esim. hieman persiljaa. Jos persiljaa alkaa sihistä ja käpristyä saman tien, öljy on valmista. Ennen kuin alat friteeraamaan kukkakaaleja, muista varata kattilan kansi lähettyville. 
  • pyörittele kukkakaalin palat taikinassa ja paista öljyssä, kunnes paistopinta on kauniin ruskea
  • nosta kukkakaalit sen jälkeen talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois
  • ripottele tarvittaessa suolaa päälle ja purista sitruunanmehua päälle
  • tarjoile heti
Vinkki! Mausteinen lipstikka sopii myös hyvin friteerattavaksi. Yrtille sopii sama taikina kuin kukkakaaleille ja lopputulos on erittäin pippurinen. 

Grillatut kasvikset, halloumi ja oliivikastike

torstai 17. toukokuuta 2012



Ruokaisa salaatti grillistä valmistuu hetkessä ja salaatin aineksia voi vaihdella jääkaapin sisällön mukaan. Yhtä lailla kasvikset voi paistaa pannullakin, mutta kesällä grillaaminen antaa niin upean maun kasviksiin, että suosin grillaamista yli kaiken. Halloumin tilalla voi käyttää fetaa tai vuohenjuustoa, paprikan tilalla tomaattia ja munakoison sijaan kesäkurpitsaa.  Kasvisten päälle voisi vielä heittää pähkinöitä tai siemeniä antamaan purua. Ja oman kasvimaan yrtit kannattaa hyödyntää myös - ruohosipuli ja lipstikka ainakin kasvavat jo kiivaasti.

  • tee oliivikastike tehosekoittimessa: 1 dl mustia oliiveja, 3 rkl punaviinietikkaa, 1 tl kuivattua oreganoa, 1 dl oliiviöjyä ja 1 dl maapähkinäöljyä
  • leikkaa munakoisot viipaleiksi, ripottele päälle hieman suolaa ja anna niiden itkettyä
  • grillaa paprikat mustiksi, nosta pussin sisään ja anna jäähtyä, kuori lopuksi
  • kuivaa munakoisot 15-30 minuutin kuluttua ja grillaa pehmeiksi
  • pyörittele halloumiviipaleet kevyesti vehnäjauhoissa ja grillaa, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa
  • nosta grillatut kasvikset ja juusto lautaselle ja lusikoi päälle oliivikastiketta

Grillattua sikuria

maanantai 14. toukokuuta 2012

Sikuri matkalla grilliin.
Grillaus on toisinaan niin helppoa ja silti lopputulos on loistavaa! Hyvä ruoka voi valmistua yllättävänkin nopeasti. Puutarhahommat vievät nyt suurimman osan vapaa-ajasta eikä ruoka yllättäen olekaan pääosassa. Tämä ruoka valmistuu hetkessä ja maistuu niin sellaisenaan kuin lihankin kyljessä. Jes, tätä syödään uudestaan!

Grillattua sikurisalaattia

2 sikuria lehdet eroteltuina
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa
loraus oliiviöljyä
loraus balsamicoa
1-2 oksaa tuoretta rosmariinia, lehdet hienonnettuna
puntti persiljaa silputtuna

  • yhdistä ainekset keskenään persiljaa lukuunottamatta ja anna marinoitua vartin verran
  • grillaa nopeasti parilalla ja sekoita mukaan persilja

Pähkinäinen avokadosalaatti

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Salaattia, avokadoa, tuoretta korianteria, sitruunamehua, pippuria, oliiviöljyä ja hasselpähkinöitä.



Perunakroketit

maanantai 7. toukokuuta 2012


Olipa sinulla sitten muusin jämät kaapissa tai jouduitpa keittämään perunat alusta alkaen, kroketit maistuvat varmasti niin lapsille  kuin aikuisillekin. Nämä palleroiset on kohtuullisen helppo valmistaa, vaikka ensimmäinen ajatus toisensuuntainen olisikin. Voit maustaa kroketit esim. yrteillä, juustoilla, oliiveilla, kapriksilla tai pekonilla. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. 

Perunakroketit

6-8 perunaa
2 keltuaista
raastettua pecorinoa tai parmesania
suolaa
tuoreita yrttejä hienonnettuna (persiljaa/timjamia/salviaa/basilikaa)
  • kuori ja paloittele perunat kattilaan
  • keitä ne vedessä kypsiksi ja soseuta muusiksi, anna jäähtyä 
  • lisää juustoraaste sekä kananmunan keltuaiset hyvin sekoittaen
  • maista taikinaa ennen kuin lisäät suolaa, jottei taikinasta tule suolaista
  • lisää lopuksi vielä haluamasi yrtit ja muotoile taikinasta pieniä pullia
  • friteeraa kroketit kuumassa öljyssä, kunnes kroketit ovat kauniin ruskeita
  • nosta kroketit valumaan talouspaperin päälle ennen tarjoilemista
  • tarjoile paistetun kalan ja hyvän valkoviinin kera
Nam!

Laventelikeksit

sunnuntai 6. toukokuuta 2012




Kaunis laventeli päätyy usein pihan tai terassin kaunistukseksi, mutta sitä voi käyttää myös ruoanlaittoon. Olen aiemmin lisännyt laventelia grillatun purjon päälle, mutta tänään päätin testata yrttiä johonkin makeaan. Päädyin Kauneus & Terveys -lehden sivuille, jossa oli yksinkertainen ohje laventelikekseihin. Hain vastaavanlaisia reseptejä muualtakin, mutta leivoin loppujen lopuksi keksit ensimmäisen reseptin perusteella. Puhtaasti vain sen takia, että kekseihin tuli perusainekset ja laventeli lisättiin taikinaan tuoreena eikä kuivattuna. Ohje saa miinusta vain siitä, että ensimmäinen pellillinen keksejä kärähti, vaikken pitänyt keksejä ohjeen mukaista aikaa uunissa. Harmi, sillä laventelinkukat riittivät vain ensimmäiseen satsiin. Vaan olihan ne keksit kauniita ennen uuniin menemistään!

Laventelikeksit

100 g pehmeää voita
50 g sokeria (vajaa 1 dl)
2 ½ tl leivinjauhetta
175 g vehnäjauhoja (noin 2 ½ - 3 dl jauhoista riippuen)
2 rkl tuoreita laventelinlehtiä hienonnettuna
1 tähkästä irrotettu laventelinkukan osa jokaiseen keksiin

  • vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi
  • sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää voivaahtoon
  • lisää vielä laventelinlehdet
  • kauli taikinasta levy ja asettele vielä laventelinkukat pinnalle, kauli ne varovasti kiinni
  • tee muotilla haluamasilaisia keksejä ja paista 225 asteessa 6-10 minuuttia (paistoaikaan vaikuttaa keksien paksuus sekä uunisi teho)





Grillaa espanjalainen perunasalaatti

lauantai 5. toukokuuta 2012


Mitä vanhemmaksi tulen, sitä suurpiirteisemmin teen ruokia. Luen kyllä mielelläni ohjeita ja teen ruoat annettujen ainesten mukaan, jotta saisin nauttia uusista makuyhdistelmistä. Mutta kaikki piperryshommat ei jaksa kiinnostaa juuri yhtään. Tämä perunasalaatti on hyvä esimerkki krouvista ruoasta, jota ei tarvitse valmistaa tuntikausia ja jonka ainekset käyvät selvästi ilmi. Olen valmistanut salaattia samoista raaka-aineista aiemminkinkin, mutta maku on ollut aivan toisenlainen mausteiden ja valmistustavan myötä. Parasta tässä versiossa on se,  että melkein kaikki kasvikset voi grillata.

Salaattikulhossa on:
- keitettyjä perunoita (tähteeksi jäänet keitinperunat soveltuvat tähän erittäin hyvin, ne voi vielä halutessaan paistaakin)
- grillattuja paprikoita ja kirsikkatomaatteja
- vedessä nopeasti kiehautettuja/grilattuja papuja
- ohueksi leikattua punasipulia
- oliiveja
- kastiketta: suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä, balsamicoa tai jotain muuta etikkaa, (paprikajauhetta)

Yhdistä ainekset keskenään ja mausta kastikkeella. Salaatin tulisi antaa maustua kaikessa rauhassa, mutta itse pidin salaatista heti tuoreeltaan enemmän kuin vasta seuraavana päivänä. Salaatin voi syödä niin kylmänä kuin haaleanakin.


Paprikan grillaus on yksi helpoimmista grillattavista, ihan vain sen takia, että sen saa korventaa mustaksi. Jos siis haluat ottaa siitä kuoren pois. Kun paprikat ovat tummuneet, nosta ne pussiin tai kulhoon, jonka peität tuorekelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä ja revi kuori irti.

EDIT: Mies kertoi herättyäään, että tein salaatin  Glorian Ruoka & Viini -lehden ohjeen mukaan. Tarkistin lehden ja näin tosiaan oli. Vain krutongit jätin pois. Se miksi en tätä muistanut, oli se, että mies kertoi, mitä salaattiin tulee ja minä vain tein. Ohje löytyy kokonaisuudessaan myös täältä.

Raaka parsasalaatti

torstai 3. toukokuuta 2012




Parsa on eittämättä hyvää, mutta raakana en sitä vielä ollut syönyt. Ennen viime sunnuntaita. Jälleen kerran tuli todistettua, miten hyvä ruoka voi olla äärimmäisen yksinkertaista ja helppoa valmistaa. Idea ei ole oma, vaan poimin sen Italialaiset mestarit -kirjasta. 

- kuori parsa ohuelti (jos käytät ohuita parsoja, niitä ei tarvitse kuoria)
- tee parsoista ohuita tikkuja (julienne) ja paloittele sopivan kokoisiksi suupaloiksi, jätä parsannuput kuitenkin kokonaisiksi
- nosta parsatikut lautaselle ja pirskottele päälle hyvälaatuista oliiviöljyä ja sitruunanmehua
- mausta halutessasi suolalla ja mustapippurillla ja 
- vuole parmesaanista lastuja päälle


Kokonaisena grillattu fenkoli

keskiviikko 2. toukokuuta 2012





Viikonlopun aurinkoinen sää mahdollisti mutkattoman grillaamisen, joten pääsimme testailemaan mökillä jälleen uusia ruokia. Loistavasta Paul Svenssonin kirjasta Grilli kuumana löytyi mainio ohje fenkolin grillaamiseen.

Ensimmäiseksi fenkolille tehdään marinadi, joka sivellään pintaan. Sen jälkeen fenkoli vain kääritään folioon ja grillaillaan tunnin ajan aina välillä käännellen. Tai niin kauan, kunnes kasvis on pehmennyt kauttaaltaan. Kirja on tietysti mökillä enkä pääse tarkistamaan ohjeen sisältöä, mutta muistaakseni siihen laitettiin paahdettuja fenkolinsiemeniä, öljyä, suolaa, mustapippuria ja sitruunanmehua. Ehkä. Tai sama se. Öljynhän voi maustaa oman maun mukaan, hyvää siitä tulee joka tapauksessa. Jos viime kesänä grillattu purjo oli oma suosikkini, tämän ohjeen mukaan valmistettu fenkoli taitaa olla sitä tänä vuonna.

Jos kaipaat vinkkejä grillaamiseen, suosittelen ostamaan tämän Paul Svenssonin kirjan. Ohjeet ja maut ovat taattua tavaraa, et varmasti pety!
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.