Grillaus alkakoon!

maanantai 30. huhtikuuta 2012


Grilattua kasleria, paprikaa ja kesäkurpitsaa. 

Grillatut kasvikset saivat päälleen ripauksen suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. 

Friteerattuja kesäkurpitsatikkuja.

Grillaaminen on pääpiirteissään hyvin yksinkertaista, mutta toisaalta lopputuloksen voi pilata todella helposti: käyttämällä kaupan valmiiksi marinoituja lihoja, tökkimällä lihaa koko paistamisen ajan ja paistamalla lihan loppujen lopuksi kengänpohjaksi. Näin kärjistettynä. Tämän vuoksi suosittelenkin heittämään grilliin sen lihakökön sijaan kasviksia. Ne ovat parhaimmillaan sellaisinaan eli leikkaa esim. kesäkurpitsaa, munakoisoa ja paprikaa viipaleiksi ja paista ne molemmin puolin grillissä. Kun kasvikset ovat valmiita, nosta ne lautaselle ja pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä ja rouhi suolaa ja mustapippuria päälle. Toki voit uittaa munakoisoa ja kesäkurpitsaa öljyssä jo ennen paistamistakin. 


Paprikan maku pehmenee, jos poistat kuoren. Paista tällöin paprikaa aivan mustaksi grillissä, nosta pussiin ja anna paprikoiden jäähtyä kaikessa rauhassa. Tämän jälkeen kuori irtoaa helposti sormilla repien. 


Jos haluat kasviksille jotain kostuketta, kokeile sitruuna-tahinikastiketta: 
1 dl tahinia 
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
1 sitruunan mehu
reilu desi vettä
suolaa, mustapippuria


  • sekoita ainekset keskenään tyhjässä lasipurkissa ja tarkista maku
  • jos kastike on mielestäsi mautonta, lisää suolaa tai mustapippuria tai pelkästään sitruunanmehua
  • jätä kastike huoneenlämpöön hetkeksi, jotta maut tasoittuvat toisiinsa
  • tarjoa kylmänä tai huoneenlämpöisenä grillattujen kasvisten (munakoiso, kesäkurpitsa) kera

Kasviksia on helppo myös friteerata grillissä. Nosta vain grillin päälle kattila ja siihen öljyä.  Öljy on tarpeeksi kuumaa, jos sinne pudotettu yrtin pala käpristyy hetkessä. Uita kasviksia friteeraustaikinassa ja paista nopeasti öljyssä. Valuta kasvikset taloupaperin päälle, rouhi päälle suolaa ja mustapippuria ja syö heti. Herkkua!

Frittitaikinaan tarvitset:
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1-2 tl maitoa tai kermaa
suolaa ja pippuria
friteeraukseen auringonkukka- tai maapähkinäöljyä

Pitkän puutarhapäivän päätteeksi ruoanlaitolle ei välttämättä ole niin kovin aikaa. Heitä silloin tuoremakkarat grilliin ja laita varhaiskaali paistumaan joko grillin parilapuolelle tai perinteiseen paistinpannuun. Mausta kaali suolalla ja pippurilla. Kaaliin voit lisätä myös kermaa tai maitoa, jos haluat siitä kosteampaa. 
Viime kesän grillauslöytö oli purjo, jonka ohjeen löydät täältä. Lisää grilliin sopivia ohjeita löydät arkiston puolelta

Paistettua varhaiskaalia ja tuoremakkaraa.

Foodia ja kulttuuria

perjantai 27. huhtikuuta 2012


Huh, huh. Tampereen toukokuu on aivan mahdoton. Joka viikonloppu on jotain happeningia ja kaikkialle ei ehdi millään. Vaan nyt ei ole valituksen paikka. Aloitetaan näillä:

Toukokuu ja vappu otetaan vastaan jo huomenna Kehräsaaressa ravintola 931:ssä, kun Chef Santeri kokkailee pastoja Keittiöelämän huipputuotteilla. Ruokaa on tarjossa nopeimmille siis lauantaina 28.4.2012 klo 12-16.

12.5.2012 järjestetään Museoiden yö klo 18-24 ja mukana ovat mm. Vapriikki, Rupriikki/TR1 Taidehalli, Emil Aaltosen museo, Näsilinna, Taidekeskus Mältinranta ja Tampereen taidemuseo. Museosta toiseen pääset helposti liikkumaan nostalgisen bussin kyydissä. Lisäinfoa löydät täältä. Samana päivänä järjestetään Finlaysonilla myös lasten ja nuorten kulttuurifestari klo 12-18 sekä supersuosittu Designtori nyt poikkeuksellisesti myös keväällä. Koska Designtori on osa Museoiden yö -tapahtumaa, se järjestetään ilta-aikaan eli klo 16-23 Vapriikissa.


Hämeenpuistossa järjestetään jo tutuksi tullut Eurooppalainen ruokatori 16.-27.5.2012 klo 11-21. Tarjolla on ranskalaisia, italialaisia ja saksalaisia herkkuja: suklaata, juustoja, makkaroita, oliiveja ja kuivattuja hedelmiä.

Food is Art järjestää toista kertaa oman suosikkitapahtumani eli Herkkurastit Kauppahallissa 25.-26.5.2012. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostamalla tapahtumaan 10 euron hintaisen lipun, pääset maistelemaan eri ravintoloiden maukkaita annoksia. Tapahtumassa kaupungin loistavaa ruokatarjontaa edustavat keittiömestarit 9 eri ravintolasta: 4 Vuodenaikaa, C, Heinätori, Hella & Huone, Henriks, Maruseki, Ravinteli Bertha, Vinoteca del Piemonte ja Wistub Alsace. Herkkurastit on ollut erittäin suosittu tapahtuma ja liput kannattaakin käydä ostamassa etukäteen Keittiöelämästä Aleksis Kiven kadulta. Viime vuoden tarjonnasta voit käydä lukemassa täältä.


Viimeisimmäksi mainittakoon valtakunnallinen Ravintolapäivää, jota vietetään lauantaina 19.5.2012, jolloin juostaan myös Likkojen lenkki. Ravintolapäivän osallistujia on ympäri Tamperetta ja lista päivittyy koko ajan. Monta kertaa olen miettinyt tapahtumaan osallistumasta itsekin miehen kanssa, mutta toistaiseksi olemme päätyneet nautiskelemaan muiden tekemistä herkuista. Ja miksipä ei. Ruoka on yksi elämän parhaista nautinnoista ja toisten tekemä ruoka on melkein poikkeuksetta parempaa.



Arvonta

torstai 26. huhtikuuta 2012


Reseptien bloggaamisesta kavereille ja sukulaisille pelkästään ei voi enää puhua, kun suuri osa lukijoista on minulle tuntemattomia henkilöitä. Olen kirjoittanut blogiin reilut kaksi vuotta ja tekstiä olen julkaissut yli 350 kpl. Aika rientää. Varsinainen vuosipäivä oli jo viime kuussa, mutta ajattelin näin kevään kunniaksi arpoa yhden kirjan luoville tekijöille.

Osallistu arvontaan jättämällä kommenttikenttään nimimerkkisi ja kerro, mistä raaka-aineesta toivoisit löytäväsi reseptin tai mikä ruokaa tai puutarhaan liittyvä juttu kiinnostaisi juuri sinua. Arvon kommentin jättäneiden kesken Anna Örnbergin Ideoi ja toteuta kotoisa maalaistyyli -teoksen. Vastausaikaa on reilun viikon verran, arvon kirjan sunnuntaina 6.5.2012 klo 18 jälkeen.

Ideoi ja toteuta kotoisa maalaistyyli antaa vinkkejä niin maalaamiseen, ompelemiseen kuin askartelemiseenkin. Takakannen mukaan kirja on "Rentoa shabby chiciä, valoisaa kartanotunnelmaa ja reippaita perusvärejä yhdistelevä maalaistyyli on oivaltavan kodinnikkaroijan ja luovan kierrättäjän valinta."

Arvonnan palkinto on maksettu omasta pussista, kyseessä ei siis ole ilmaiskappale ja maksettu mainos.

Avokadopizza

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Eilinen oli siivous- ja pizzapäivä eli meillä syötiin jälleen jääkaapin tähteitä. Halusin syödä jotain uudenlaista pizzaa ja hain reseptejä avokadopizzaan. Epäilin etukäteen, löytyykö sellaisia lainkaan. Löytyihän niitä, mutta koska keittiössä ei ollut aivan kaikkia raaka-aineita, mietin miten tilanne korjataan. Kuin salamana päähän pälkähti guacamole ja sain idean tehdä pizzan sen pohjalta. Idea oli mielestäni loistava, kuten olikin myös lopputuloksen perusteella, mutta ei suinkaan ainutlaatuinen. Netistä löytyy yllin kyllin guacamolepizzan ohjeita. No, ei sen väliä. Kerron sen silti teille. Jos tämä olisi uusi tieto jollekulle toisellekin.

Pizzatäyte syntyi siis avokadosta, valkosipulista, sipulista, chilistä, suolasta, mustapippurista, oliiviöljystä ja sitruunanmehusta. Guacamolen aineksista. Vain korianteri puuttui - ikävä kyllä. Ja täytteen päälle laitoin vielä tomaattia ja paahdettuja pinjansiemeniä. Ja yhteen nurkkapalaan mozzarellaa. Herkullista.

Ei, äläkä vaan käytä valmista guacamolea purkista.

Munaton ja maidoton mustikkajäätelö

tiistai 24. huhtikuuta 2012



Kevään paras ruokalöytö on ollut mustikkajäätelö, jota olemme syöneet pari kertaa aamiaiseksi. Aamiaiseksi siksi, että viikonloppuisin on ollut aikaa sekä tehdä aamupalaa että nauttia siitä. Jäätelö on oiva myös siksi, että siihen ei tule kermaa tai kananmunia eikä sen jähmettymistä tarvitse odottaa. Ja on kaiken lisäksi terveellistäkin! Kelpaa mulle. Mustikkajäätelö kruunaa viikonloppuaamiaisen pienellä makeudellaan. Eipä sillä, etteikö sitä sopisi syödä muulloinkin. 
Mustikkajäätelön resepti on otettu Raw food - makeita herkkuja raakaravinnosta -kirjasta, mutta en ole vielä kertaakaan tehnyt jäätelöä aivan ohjeen mukaisesti. Resepti on siis mukautumiskykyinen ja sallii omanlaiset variaatiot. Ja mustikan tilalle sopii luonnollisesti muutkin marjat. Olen aikonut testata banaanin sijaan myös avokadoa, mutta tekemättä on jäänyt. Jos siis olet tehnyt avokadopohjaista jäätelöä, otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Mustikkajäätelöön tarvitset
3 tuoretta tai pakastettua banaania
3-5 dl jäisiä mustikoita tai muita marjoja
halutessasi hunajaa tai agavesiirappia

Soseuta banaanit ja mustikat tehosekoittimessa sekaisin ja mausta hunajalla tai siirapilla. Jos haluat jäätelöstä kohmeisempaa, nosta banaanit pakastimeen jo edellisenä iltana. Jos käytä pakastettuja banaaneja, nosta ne sulamaan kymmenisen minuuttia ennen jäätelön valmistamista. 

Homma pelittää jo näinkin, mutta jos viitseliäisyyttä löytyy, suosittelen tekemään myös cashewkerman, joka sekoitetaan pyörittäen jäätelön pinnalle. Cashewkerman ohjeessa on mainittu myös päärynä ja siirappi, mutta kermasta tulee hyvää ilman niitäkin. Kahdelle henkilölle olen tehnyt kermaa puolikkaan annoksen, sillä sitä ei kannata tehdä varastoon. Cashewkerma menettää makuaan seuraavaan päivään säästäessä. Jos kermaa jää yli, se maistuu erinomaiselta myös marjojen ja hedelmien kera. 

Cashewkerma
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl vettä (lisää vähitellen, niin saat haluamasi koostumuksen)
1 tl vaniljajauhetta tai ½ vaniljatangon siemenet
(1 rkl agavesiirappia tai hunajaa tai 4 taatelia)
(1 päärynä)

Sekoita cashewpähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää hieman vettä ja sekoita uudestaan. Lisää vaniljajauhe tai vaniljatangon siemenet sekä päärynä. Mausta agavesiirapilla tai hunajalla ja maista. Lisää tarvittaessa vettä. 





Papaija-pinaattisalaatti

maanantai 23. huhtikuuta 2012


Salaatti-innostuksessani olen surffannut netissä siellä sun täällä ja onnekseni törmäsin tähän reseptiin. Tarkoitukseni oli maistella salaattia jo aiemmin, mutta koska muistini on aika ajoittain huono, ostin papaijan sijaan kaupasta mangoa. Kärsivällisyyteni palkittiin aurinkoisen päivän päätteeksi. Ohje on alun perin Erica Palmcrantzin Raw food -kirjasta, mutta itse löysin sen Kiitos hyvää -blogista. Etsin oman Raw food -kirjan käsiini ja ihmettelin, miksen löydä reseptiä. No, minulla on kotona Makeita herkkuja raakaravinnosta, kun ohje oikeasti löytyy Elinvoimaa raakaravinnosta- kirjasta. Lähiruoka on kaukana tämän salaatin kanssa, mutta varsin mainiona salaattina se varmasti löytää tiensä suuhuni myöhemminkin.


1 papaija ohueksi leikattuna
pari isoa kourallista luomupinaatin lehtiä
pari isoa kourallista luomuvuonankaalta
½ dl pähkinöitä rouhittuna
4 tuoretta taatelia paloiteltuna
1 limen mehu
  • kuori papaija ja poista siemenet
  • leikkaa papaija ohuiksi siivuiksi
  • asettele pinaatin ja vuonankaalin lehdet vadille tai lautaselle ja papaijat niiden päälle
  • murusta pähkinöitä salaatin pinnalle 
  • lisää mukaan paloitellut taatelit  ja purista päälle limetin mehu
  • tee hunajasta, tamarinditahnasta ja soijasta kastike salaatille ja pirskottele päälle


Mango-avokado-katkarapusalaatti

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012



Salaatit ovat löytäneet taas tiensä lautaselle ja uudet maut kiehtovat kovasti. Olen syönyt vastaavanlaista salaattia joskus jossain ja sitä lähdin muistelemaan. Lopputuloksena syntyi hedelmäinen katkarapusalaatti työpäivän iloksi.

Mango-avokado-katkarapusalaatti

1 mango kuutioituna
1-2 avokadoa kuutioituna
2 dl katkarapuja
limenmehua tai
sitruunanmehua
oliiviöljyä
tuoretta tai kuivattua korianteria
suolaa, mustapippuria

erilaisia salaatteja
pala kurkkua kuorittuna ja pilkottuna
tuoretta basilikaa
tuoretta lehtipersiljaa
saksanpähkinöitä

  • nosta mango, avokado ja katkaravut kulhoon ja mausta ne 
  • jätä seos maistumaan ainakin 15 minuutiksi
  • asettele salaatit ja yrtit lautaselle tai kulhoon
  • nosta katkarapuseos päälle ja ripottele vielä pähkinät päälle
Vinkki! Kun teet salaatteja mukaan töihin tai piknikille, laita kaikista kosteimmat ainekset astian pohjalle ja vasta lopuksi itse salaatti. Näin salaatti säilyy rapsakkana. 

Päivän pelastava päärynäpiirakka

tiistai 17. huhtikuuta 2012


Maanantai on aika ajoittain päivä, jolloin on pakko leipoa. Pakko, jotta saa pehmeän alun työviikkoon. Ja jotta saan upottaa sormet taikinaan.
Aluksi mietin perinteisesti jotain pikaista suklaakakkua, mutta kun kotoa löytyi päärynöitä, googletus alkoi välittömästi. Kun kaikki täytyy saada heti, en jaksanut etsiä parasta mahdollista piirasta vaan sorruin ensimmäisiin versioihin. Tämä ohje on poimittu MTV3:n Makuja-sivuilta, mutta itselleni tyypillisesti muokkasin ohjetta asteen verran. Laitoin ensimmäisenä kuoritut päärynät marinoitumaan vaalean rommin ja sitruunamehun sekoitukseen ja lisäsin päärynöiden päälle pähkinää rouhittuna. Ai niin, itse taikinapohjaan lisäsin myös kardemummaa. Eli lisäsin taas omia suosikkejani. Lopputuloksena pehmeän suloisa päärynäpiirakka, joka maistuu parhaimmalta vasta leivontaa seuraavana päivänä.



Päärynäpiirakka

Pohja:
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Täyte:
100 g voita
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria tai pieni loraus vaniljauutetta

Päälle:
5-7 päärynää kuorittuna ja pituussuunnassa kahtia halkaistuna
sitruunanmehua
(rommia maustamiseen)
pähkinöitä rouheena

  • laita päärynät kulhoon ja kaada rommi ja sitruunamehu päälle, jätä marinoitumaan
  • vaahdota pohjaa sokeri ja voi vaahdoksi
  • lisää munat yksitellen joukkoon
  • sekoita leivinjauhe ja kardemumma vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan
  • painele taikina voideltuun piirakkavuokaan
  • asettele päärynät päälle haluamaasi muotoon
  • sulata täytteen voi ja sokeri, lisää vehnäjauhot joukkoon
  • levitä täyte piirakan tyhjiin koloihin
  • paista piirakka 200 asteessa noin ½ tuntia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea

* * * *

Munakoisopyörykät tomaattikastikkeessa

maanantai 16. huhtikuuta 2012


Viime vuoden toukokuu on näemmä ollut kasvispainotteinen ja tuolloin on tullut tehtyä munakoisopullia. Ohje on saman kaltainen kuin tämäkin, mutta päätin naputella ohjeen nyt määrien kera. Pyörykät ovat aina takuuhyviä, olivatpa ne mistä tahansa aineksesta tehtyjä.

Maittavaa maanantaita!



Munakoisopyörykät

paistamiseen kasvisöljyä
3 munakoisoa pieninä kuutioina
3 rkl parmesaaniraastetta
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria
8 basilikanlehteä pieneksi revittynä
1 pala vanhentunutta leipää vedessä pehmitettynä
kuivattuja leivänmuruja tai korppujauhoja leivitykseen

  • paista munakoisot reilussa öljymäärässä, kunnes ne ovat kullankeltaisia
  • poista ne pannulta ja valuta hyvin talouspaperin tai pyyhkeen päällä ja jätä jäähtymään
  • sekoita munakoisot, parmesaani, muna, leipä ja mausteet keskenään
  • pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä ja leivitä ne korppujauhoissa
  • paista pyöryköitä miedolla lämmöllä öljyssä, kunnes ne ovat kullankeltaisia
  • tarjoa munakoisopyörykät tomaattikastikkeen kanssa
Tomaattikastike

4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 porkkana pieneksi kuutioituna
ripaus kuivattua oreganoa tai 1 rkl tuoretta oreganoa
2 rkl persiljaa hienonnettuna
1 timjaminoksa
1 rosmariininoksa
400 g luumutomaatteja tölkissä
suolaa, mustapippuria
  • kuumenna öljy kattilassa ja nosta sipulit, porkkana ja yrtit joukkoon
  • paista muutaman minuutin ajan ja lisää tomaatit
  • peitä kattila kannella ja anna hautua hitaasti vähintään 15 minuutin ajan
  • maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla

Ensi kuun jälkeen on jo kesäkuu

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012





Kevät ei ole tullut mökille tai kotiin viikon loman aikana, mutta maltti on valttia. Mies ei tätä hokemaa vain tue kovin, sillä kotiin päästessä laittoi verhot kiinni, jottei tarvitse harmaata kevättä kauhistella.  Onneksi lumet ovat melkein jo sulaneet ja pian pääsee puutarhahommiin. Suurinta intoa kävin taltuttamassa tänään Tampereen Puutarhamessuilla, josta mukaan tarttui muutama kukkakirja ja juurakko uuteen perennapenkkiin. Kukkia ei voi koskaan olla liikaa!

Rouskuvia salaatteja

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kylmä ja pimeähkö sää ei estä syömästä salaatteja. Pitkän talven jälkeen niitä tekee jälleen mieli enemmän kuin koskaan, vaikka kasviksia on tullut popsittua talvellakin. Yksinkertainen on kaunista tälläkin kertaa. Ensimmäinen salaatti koostuu punasikurisalaatin ympärille ja toinen fenkolin. Italialaisessa hengessä mennään. Salaatit maistuvat sellaisenaan tai paistetun kalan ja lihan kanssa.


- punasikuria
- paahdettua/paistettua munakoisoa
- parmesaanilastuja
- saksanpähkinöitä
- kastikkeeksi oliiviöljyä ja balsamicoa

- fenkolia ohueksi suikaloituina (alkuperäisessä ohjeessa fenkolin sijaan käytettiin raakaa artisokansydäntä)
- avokadoa paloiteltuna
- saksanpähköinöitä
- kastikkeeksi hyvää oliiviöljyä

Kirsikan alkuja

tiistai 10. huhtikuuta 2012



Suutarin lesteissä

maanantai 9. huhtikuuta 2012




Tämä ei ole bloggaus muodista, kengistä tai omasta tyylistäni. Tämä on kiitos suutarille, joka korjasi kenkäni jälleen käyttökuntoon. Mies vei kengät ensimmäiselle suutarille, joka ilman erityistä mainintaa ei ollut lainkaan kiinnostunut siitä, että kengissä oli hirvittävät vesitahrat. Suutari oli vain vaihtanut kantalaput. Tuohtumus oli suuri, mutta tajusin saman tien, ettei meistä kumpikaan ollut sanonut, mitä kengille tulisi tehdä. Sama juttu tapahtui myös miehen kengille, joiden pohjat olisivat tarvinnut korjausta, mutta niistäkin oli vaihdettu vain kantalaput. Suivaannun silti suunnattomasti. Mielestäni minun ei tarvitse kertoa erikseen ammattilaiselle, mitä kengille tulisi tehdä. Aiemmin homma on hoitunut muilla suutareilla, kun on vain sanonut, että haluaa kengät tip top -kuntoon.

Veimme kenkämme uudestaan suutarille, joka tajusi heti, missä mennään. Toki sanoimme kenkiemme ongelmat ääneenkin - varmuuden vuoksi. Mansen suutari osoitti ammattitaitonsa heti ensi tapaamisella ja vaikka minun kenkieni kanssa oli ollut ongelmia, näin asiakkaana en sitä huomaa ainakaan lopputuloksesta. Onneksi kaveri suositteli, muuten tuskin olisin vienyt kenkiäni kaupungin toiselle puolelle. Olen äärettömän tyytyväinen lopputulokseen ja aion jatkossakin kääntyä näiden mestarisuutareiden puoleen. Suosittelen - teille kaikille.


Keväistä salaattia

maanantai 2. huhtikuuta 2012


Viikonlopun jälkeen jääkaapista löytyy tähteitä joka lähtöön ja niistä kyhäsin tänäänkin salaatin. Jos jossain olen hyvä, niin kehittelemään tähteistä ruokaa. Yleensä. Tällä kertaa ideat olivat vähissä, mutta ainakin lautaselle päätyi värikäs annos. Pinnalle paistoin vielä pekonia, mutta taisivat olla pannulla vielä pihisemässä, kun eivät kuviin ennättäneet.

Salaattiin päätyi:
- keitettyjä perunoita ja kananmunia
- viikonloppuna kampasimpukkaruokaan käytettyjä porkkanasuikaleita ja yrttipestoa
- fenkolirisotosta ylijääneet fenkolit
- paistettua pekonia

Kevät, missä lienet?


Näinhän siinä sitten kävi, kun kevättä oli liikaa rinnassa ja kukat mielessä. Lunta on tullut varmaan 20 cm eikä loppua näy. Mutta ihan mahtavaa, silti, ei ainakaan katu- ja siitepöly vaivaaa! Lomakin on ihan nurkilla.

Mukuloitten kimpussa

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012




Viime viikonloppuna mökin piha oli aivan lumen peitossa, mutta tänään lumen ja risujen alta pilkottivat jo krookuksen ja narsissin alut. Ellei takatalvi iske uudemman kerran, ensi viikolla ilon aiheita on havaittavissa enemmän. Iskin syksyllä kukkapenkkeihin krookusten ja narsissien lisäksi myös helmililjoja ja tulppaaneja. Kukkaruukussa eläneen hortensian upotin myös syksyllä penkkiin ja sekin näyttää jo elon merkkejä!


Koska mökin piha tosiaan oli aiemmin aivan lumen peitossa, fiilistelin tulevaa kukkaloistoa mielessäni ja päätin laittaa kukkasipuleita ruukkuihin odottamaan kesän tuloa. Ohjepahvien mukaan freesian ja leinikin sipulimukulat voi istuttaa jo 6-8 viikkoa ennen ulosistusta kukkamultaan, joten niinhän minä sitten päätin tehdä. Sen jälkeen kasvaneet  taimet tulee karaista ja istuttaa maahan vasta, kun hallanvaara on ohi. Freesiat voisi jättää ruukkuunkin, jolloin niiden tuoksusta voisi nautiskella terassilla istuskellessa. No, odotetaan nyt, että sipulit alkavat kehittyä ennen kuin mietin jo, mihin ne laittaisin!

Listaan tähän loppuun vielä tiedot kukkien kasvatuksesta, niin löydän ne jatkossakin helposti omasta arkistosta. Nämä ohjeet ovat kylläkin valmistajien antamia, joten menee syteen tai saveen, näillä mennään. Toki vinkkejä otan mielelläni vastaan, sillä en ole vielä kovin kummoinen puutarhuri ja hortonomi, vaikka suurimman osan kukista saankin pysymään elossa ja välillä jopa kukoistamaankin.


Freesia
- sopii niin perennapenkkeihin kuin ruukkuihinkin, tulisi istuttaa ryhmiksi
- loistava leikkokukka
- viihtyy läpäisevässä, kosteassa maassa lämpimässä ja suojaisassa paikassa
- kukinta aikaistuu, kun istut esikasvatat taimia ruukussa sisällä 6-8 ennen ulosistutusta (kun hallanvaara on ohi)
- esikasvata 5 cm:n syvyydessä, siirrä valoisaan ja viileään, kastele perusteellisesti istutuksen jälkeen ja sen jälkeen vasta kun versot ovat tulleet esiin
- ei kylmänkestävä
- perennassa istutusleveys 10 cm
- korkeus 30-45 cm
Jaloleinikki  - Ranunculus
- sopii niin penkkiin, ruukkuun kuin maljakkoon
- viihtyy auringossa ja puolivarjossa, läpäisevässä ja kosteassa maassa lämpimässä ja suojassa
- kukinnasta voit nauttia koko kesän, jos esikasvatat mukulat ruukussa sisällä
- liota mukuloita haaleassa vedessä muutaman tunnin ajan ja istuta kukkamultaan 4 cm:n syvyyteen
- kastele perusteellisesti ja pidä multa tasaisen kosteana
- karaise taimia ja istuta ulos, kun hallanvaara on täysin ohi
- kastele kuivuuden vallitessa
- ei ole kylmänkestävä Suomessa
- kotoisin Kreetalta ja Lounais-Aasiasta
- sukunimi Ranunculus tulee latinan sanasta rana= sammakko, sillä tietyt lajikkeet viihtyvät märissä ja kosteissa paikoissa sammakoiden tavoin
- perennassa istutusleveys 15 cm
- korkeus 25 cm


Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.