Munakoisomureke

sunnuntai 30. lokakuuta 2011



Mies teki perjantaina ensimmäistä kertaa tätä kasvismureketta ja se sopi yhtä hyvin sekä karitsankyljysten että falafelien kaveriksi. Jälleen kerran tuli löydettyä jotain hyvää, mikä jää repertuaarimme. Tällä munakoisomurekkeella saa loistavaa vaihtelua perinteisen perunan sijaan! Tämä annos on jo puolitettu, mutta siitä riittää silti heittämällä 4-6 henkilölle.

Munakoisomureke (Risotto ja panna cotta - kirjasta)

500 g munakoisoja
500  g perunoita kuorineen
½ sipuli
oliiviöljyä
50 g parmesanraastetta
meiramia tai oreganoa
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria
korppujauhoja vuoan jauhotukseen

  • leikkaa munakoisot kuutioiksi ja ripottele niiden päälle suolaa
  • anna munakoisojen itkeä puolisen tuntia ja pyyhi sen jälkeen kuutiot kuiviksi
  • laita perunat kiehumaan
  • leikkaa sipuli hienoksi ja kuullota öljyssä
  • lisää munakoisot joukkoon ja kypsennä kunnes neste on haihtunut
  • hienonna sipuli ja munakoisot joko leikkuulaudalla hienoksi tai soseuta ne sauvasekoittimella
  • kuori perunat ja survo ne muusiksi
  • yhdistä perunasose ja munakoisot, lisää juustoraaste, muna ja mausteet
  • lusikoi seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan
  • ripottele vielä pinnalle korppujauhoja ja paista puolisen tuntia 180 asteessa

Porsaankyljykset, viinirypälekastike ja palsternakkasose

keskiviikko 26. lokakuuta 2011



Braciole di maiale all´uva (Risotto ja panna cotta - kirjasta):

4 porsaankyljystä
2 rkl oliiviöljyä

Viinirypälekastike:
250 g kivettömiä viinirypäleitä (ohjeessa mainittiin tummat, mutta hyvin pärjättiin vihreilläkin)
2 dl demi-glacea
2 dl punaviiniä
4 cl grappaa
suolaa, mustapippuria
rosmariininoksia koristeeksi

  • kuumenna demi-glace ja kaada punaviini ja grappa sekaan
  • keitä kunnes kastike saostuu
  • mausta ja lisää viinirypäleet halkaistuina
  • paista kyljykset öljyssä kauniin ruskeiksi (varo kuitenkin paistamasta niitä liikaa, etteivät kyljykset sitkisty)
  • tarjoile esim. palsternakkasoseeen tai risoton kera
Palsternakkasose

400 g palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna
200 g perunaa kuorittuna ja paloiteltuna (voi jättää pois ja tehdä soseen pelkästään palsternakasta)
2-3 dl kermaa tai maitoa
1-2 rkl voita
suolaa, pippuria
  • keitä palsternakat ja perunat pehmeiksi suolavedessä
  • valuta vesi pois ja soseuta kasvikset
  • vatkaa kerma ja voi joukkoon
  • mausta suolalla ja pippurilla

Tanssia ja saippuaa

maanantai 24. lokakuuta 2011

Dacarr

Viikonloppu oli silkkaa nautiskelua ja laiskottelua. Aloitin lauantain yhden tytsyn kera elokuvateatterissa Pina-elokuvan parissa. Intohimoisille tanssin harrastajille ja seuraajille tämä leffa on ehdottomasti must see! Suosittelen. Jos kuvan jälkeen ei tee mieli lähteä tanssimaan tai katsomaan tanssia livenä, elokuva ei selvästikään ole onnistunut lumoamaan. Meillä kahdella siitä ei ollut epäilystäkään.

Tanssinautinnon jälkeen palasin kotiin kuuntelemaan kiukuttelevaa miestäni, jonka kokkailut eivät tällä kertaa olleet menneet ihan putkeen, vaikkei se lopputulokseen vaikuttanutkaan. Siinä sivussa imuroin ja mietiskelin jälleen, milloin ehdin järjestelemään kotia ja pesemään ikkunat. Ja että miten saisin kotiin uutta ilmettä. Ja kuin tilauksesta (kielloista huolimatta) illalliselle saapuvat ystävät toivat mukanaan tuliaiseksi tämän ihanan saippuakupin. Kumisen, renkaista valmistetun astian. Kierrätystä parhaimmillaan. Ja siitä ne sitten lähtivät - ajatukset lentoon ja sisustussuunnitelmat taivaisiin.

Pieniä hetkiä, ihania ystäviä.


Vuohenjuusto-, papu- ja artisokkacrostinit

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Syön crostineja useimmiten isommissa pippaloissa kesäisin. Viikonloppuna tuli kuitenkin jälleen todistettua, että crostininit sopivat mihin tahansa vuodenaikaan. Itse asiassa muistankin tehneeni aiemmin joulun aikoihin vuohenjuustocrostineja, joihin on tullut juuston lisäksi salottisipulia ja rosepippuria. Muuta en nyt muista... täytynee kaivaa resepti esiin ja tehdä niitä vaikka ensi viikoloppuna glögin kylkeen. Mikä sopisikaan paremmin pikkujoulupöytään kuin nämä pienet leipäset! Vaan nämä viimeisimmät kokeilut tehtiin tällaisilla aineksilla:


Vuohenjuustocrostinit

  • paahda leipäviipaleet
  • kaada pieni loraus oliiviöljyä paahdetun leivän päälle
  • lisää seuraavaksi vuohenjuustoa viipaloituna ja 
  • pinjansiemeniä paahdettuna
  • rosmariinilla maustettua hunajaa (lämmitä hunajaa rosmariininoksan kanssa kattilassa)
  • tuoretta rosmariinia koristeluun

Papucrostinit

  • paista yksi valkosipulinkynsi hienonnettuna oliiviöljyssä
  • lisää perään purkki cannellinipapuja (400 g) ja anna paistua muutaman minuutin ajan
  • mausta suolalla, pippurilla ja punaviinietikalla
  • soseuta pavut esim. haarukalla tahnaksi
  • laita mortteliin hieman suolaa, tuoretta rosmariinia ja hienonna
  • lisää joukkoon vielä loraus oliiviöljyä 
  • paahda leivät ja painele paputahna leipien päälle
  • ripottele mausteöljyä crostinien päälle

Tomaatti-artisokkacrostinit
  • puolita kirsikkatomaatit uunivuokaan, lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla
  • paista kirsikkatomaatteja uunissa noin tunnin ajan 100 asteessa
  • asettele paahdetun leivän päälle artisokkaa (tölkistä), rucolaa,  paahdettuja tomaatteja ja  parmesaanilastuja

Mustikkapiirakka - muropohja vai pullataikina?

torstai 20. lokakuuta 2011


Monia asioita voi verrata keskenään ja mustikkapiirakka on hyvä esimerkki väännöstä kahden hyvän kesken. Toisten mielestä aito oikea mustikkapiirakka tehdään pullataikinaan, loput vannovat murotaikinan nimiin. Ja minä onnekas kuulun näihin molempiin! Eittämättä äitini leipoma mustikkapiirakka pullataikinalla on parasta, mitä tiedän. Koska en itse koskaan onnistu tekemään täydellistä pullataikinaa (yhtään vähempi ei riitä), en myöskään leivo sitä juuri koskaan. Näin ollen oli helppo vääntää mustikkapiirakka murotaikinapohjalla ensimmäistä kertaa ohjeen mukaan. Poimin tämän ohjeen Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen P.S. -kirjasta. Parasta piirakassa on pohjan mantelijauhe, joka antaa piirakalle vähän enemmän luonnetta. Jos teen tätä vielä toistekin, heitän täytteeseen hieman sitruunankuortakin. Miksei pieni häivähdys vaniljauutettakin tekisi terää...

Välillä olen miettinyt, testaileeko kukaan koskaan omia tai lainattujaa reseptejäni. Että kirjoittelenko näitä vain omaksi ilokseni. Toisinaan työkaverit ja sukulaiset kertovat testailleensa jotakin onnistuneesti. Tänään sain kuulla blogini mainittavan Hesarissa, joten todistettavasti näitä ohjeita testailee joku tuntematonkin. Suuri ilo tästä huomiosta - kiitos! Kolumnin voi käydä lukaisemassa täältä.

Herkullista viikonloppua kaikille niin suolaisen kuin makeankin parissa!

Mustikkapiirakka Hans Välimäen tyyliin

Pohja:
1 dl sokeria
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhetta
1 kananmuna

Täyte:
5 dl mustikoita
0,5-1 dl sokeria
1 dl kermaviiliä (maustamaton jogurttikin käy)
1 dl creme fraichea
1 kananmuna

  • sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi ne keskenään voin kanssa
  • lisää kananmuna
  • kääri taikina kelmuun ja anna taikinan levätä vähintään tunnin ajan jääkaapissa, mieluummin pidempäänkin
  • kauli tai painele murotaikina taikinavuokaan ja painele pohjaa haarukalla
  • paista 175 asteessa 10 minuuttia
  • sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos esipaistetun pohjan päälle
  • paista piirakkaa vielä 175 asteessa 25 minuuttia
Vinkki! Täytteeseen riittää puoli desiä sokeria. Noudatin ohjetta orjallisesti ja lopputulos oli asteen verran liian makea omaan makuuni. 

Syyspuuhaa

tiistai 18. lokakuuta 2011




Keittiökaappien siivoamista, työpisteen järjestelemistä, makuuhuoneen sisustamista ja sängyssä haaveilemista. Pienetkin muutokset ilahduttavat ja saavat haaveilemaan entistä enemmän. Maailman parhaassa paikassa. 

Yhteenvetoa sekasyöjän kuukaudesta

maanantai 17. lokakuuta 2011


Vietimme toukokuussa kasvispainotteista kuukautta ja keräsimme talteen kuitit kaikista ruokaostoksistamme. Tarkoitus oli jatkaa kuittien keräilyä kesäkuussakin, mutta se jäi mökkiprojektin myötä. Asia ei kuitenkaan unohtunut, vaan keräsimme kuitteja jälleen nyt syyskuussa. Tällä kertaa söimme sekasyöjän aineksia eli söimme niin kalaa, kasviksia kuin lihaakin. Yllätys ei varmaan ole se, että lihan astuessa kuvioihin, myös kauppalasku suureni. Tällä kertaa summat muodostuivat tällaisiksi:

  • ruokaostokset yhteensä 573 euroa ( kasvispainotteisella ruokavaliolla 430 euroa)
  • luomun osuus 149 euroa (kasvispainotteisen ruokavalion aikaan 66 euroa)
  • lihan osuus 176 euroa (aivan liikaa)
  • kalan ja äyriäisten osuus 28 euroa
Luomun osuus kasvoi selkeästi, mutta se johtuu lähinnä luomulihan ostamisesta. Söimme niin nautaa kuin kanaakin, muttemme mitenkään tavallista enempää. Kuittien perusteella lihaan meni kuitenkin hävyttömän paljon rahaa. Luomua tai ei.

Luomusta ei enää sen enempää, vaikka olenkin iloinen, että sen osuus kaupoissa on lisääntynyt. Enemmän iloitsen kuitenkin siitä, että lähellä kasvatettu ja tuotettu ruoka on saanut jalansijaa suuremmissakin marketeissa. Että ruoan alkuperästä ollaan entistä enemmän kiinnostuneita. Että vääristyneelle ruokakulttuurille ollaan tekemässä jotakin. Kukin omalla tahollaan. Pienin askelin. 

Syyssato purkissa - suppilovahvero-, punajuuri- ja kesäkurpitsahillo

keskiviikko 12. lokakuuta 2011



Tavallisten marja- ja omenahillojen lisäksi olen tehnyt tänä syksynä ensimmäistä kertaa hilloa myös kesäkurpitsasta, punajuuresta ja suppilovahverosta. Näitä syksyn makuja aion nauttia myöhemminkin talvella ja sienihillo päätynee varmasti joulupöytäänkin. Hillojen ohjeet eivät ole mitään maailman salaisuuksia, sillä olen törmännyt näihin tylsästi valmistajien omilta sivuila. Kesäkurpitsahillon tein eri ohjeella, mutta tämäkin ohje toiminee yhtä hyvin. 


Punajuurihillo (Glorian Ruoka & Viini-lehti 6/2011)


5 dl tuoretta punajuurta kuorittuna ja kuutioituna
5 dl valmista punajuurimehua (itse löysin Stockmannilta Biotta-mehua)
1 rkl aniksen tai kirvelin siemeniä
2 dl hillosokeria

  • laita punajuuret, mehu ja siemenet kattilaan
  • keitä, kunnes punajuuri on lähes kypsää (15-30 minuuttia kuutioiden koosta riippuen)
  • lisää hillosokeri ja jatka keittämistä, kunnes seos muistuttaa hilloa (10 minuuttia)
  • kaada kuuma hillo kuumennettuihin säilykepurkkeihin ja sulje kannet heti
  • hillo maistuu esim. vuohenjuuston kera



Suppilovahverohillo  (Dansukkerin sivuilta)



2 l tuoreita suppilovahveroita
1–2 sipulia viipaloituna
2 dl vettä
1 1/2 dl balsamiviinietikkaa (vaaleaa tai tummaa)
5 neilikkaa
5 maustepippuria
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
1 1/2 dl hillosokeria

  • mittaa kattilaan vesi, etikka sekä mausteet ja kiehauta
  • lisää peratut sienet ja sipulirenkaat mukaan
  • keitä noin 20 minuuttia
  • lisää hillosokeri ja keitä vielä 10 minuuttia
  • lusikoi hillo puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä
  • tarjoile hillo esim. hirvipaistin, lammaspateen tai riistapullien kera

Kesäkurpitsahillo (Ruokatiedon sivuilta)

2 l kuorittua kesäkurpitsaa paloiteltuna
0,5 dl vettä
2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
0,5 kg sokeria
0,5 tl kardemummaa hienonnettuna
noin 2 tl sitruunahappoa
  • lisää kattilaan kesäkurpitsapalat, vesi, sitruunan raastettu kuori ja -mehu
  • keitä, kunnes kurpitsanpalat pehmenevät
  • soseuta kesäkurpitsaseos sauvasekoittimella
  • lisää soseeseen sokeri ja kardemumma
  • keitä vielä 45 minuuttia
  • lisää kesäkurpitsahilloon sitruunahappo ja purkita
  • tarjoile lettujen kanssa, leivän päällä tai juustojen kera

Pinkkiä purtavaa

tiistai 11. lokakuuta 2011



Punajuuri-palsternakkakeitto neljälle henkilölle

loraus öljyä
1 iso sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
5 punajuurta kuorittuna ja paloiteltuna
2-5 palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna
6-8 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
(smetanaa tai creme fraichea tarjoiluun)

  • kuullota sipuleita öljyssä hetken aikaa
  • lisää punajuuret
  • lisää kasvislientä, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri peittyneet
  • kypsennä punajuuria 10-15 minuuttia ja lisää palsternakat joukkoon
  • lisää tarpeen mukaan kasvislientä
  • kun juurekset ovat kypsyneet, soseuta ne sauvasekoittimella
  • lisää kerma ja pyörätä keittoa vielä hetken aikaa sauvasekoittimella
  • kuumenna keitto ja maista
  • lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
  • lusikoi päälle smetanaa ja tarjoile tuoreen leivän kera
Jos aikasi ei ole kortilla, suosittelen myös kokeilemaan tätä ihanaa patonkia! Varsinaisesti ohje ei ole vaikea, mutta leipominen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Taikinan juuri tehdään edellisenä päivänä ja patonkien kohottamiseen tulee varata kolmisen tuntia.


Punajuuri-fetapatonki neljä patonkia (Leila Lindholmin ohjeella)

Vaihe 1

5 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja
  • murenna hiiva kulhoon, lisää vesi ja sekoita
  • lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita hyvin
  • peitä kulho kelmulla ja säilytä viileässä yön yli (tai ainakin neljä tuntia huoneenlämmössä)
Vaihe 2

15 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
edellisen päivän juuri (vaihe 1)
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
2 tuoretta punajuurta kuorittuna ja raastettuna
300 g fetajuustoa
9-10 dl vehnäjauhoja
sormisuolaa
  • murenna hiiva kulhoon, lisää vesi ja sekoita
  • lisää juuritaikina ja mausteet
  • kumoa punajuuriraaste ja noin puolet fetajuustosta
  • vaivaa taikinaa yleiskoneella hitaimmalla nopeudella 15 minuuttia
  • laita leivinliina kulhon päälle ja kohota taikinaa 1,5 tuntia
  • jaa taikina neljään osaan ja leivo taikinasta patongit
  • kohota patonkeja liinan alla vielä tunti
  • kuumenna uuni 240 asteeseen
  • voitele patongit vedellä ja ripottele päälle vielä sormisuolaa ja murustettua fetajuustoa
  • paista patonkeja, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä
  • alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja kypsennä patonkeja vielä noin puolisen tuntia
  • jäähdytä patongit ritilän päällä (ÄLÄ laita liinaa päälle, jotta kuori säilyy rapeana)




Viikonloppufiiliksissä

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Finland Family Syle & Finland Aparments
Pitkästä aikaa viikonloppu on tuntunut viikonlopulta. Olen ehtinyt sekä laiskottelemaan että touhuilemaan. Nauttimaan pitkistä aamiaishetkistä ja testailemaan uusia ruokia. Lukemaan kirjoja ja lehtiä. Järjestelemään keittiön kaappeja. Miettimään kodin sisustusta. Käpertymään puolison kainaloon. Eikä vapaa ole ohi vieläkään. Joko niitä kelloja siirrettäisiin, että ehtisi vieläkin enemmän?

Etsin aiemmin Akateemisesta näitä kirjoja, joissa esitellään suomalaisia koteja, mutta loppuhan ne olivat. Varasin seuraavasta tilauksesta itselleni yhden kappaleen ja tänään sain kirjan viimein noudettua. Ja kuin onni onnettomuudessa, hyllystä löytyi myös aiempi painos. Näiden sisustuskuvien myötä toivon saavani vihjeitä myös oman kodin sisustamiseen. Mökkikausi vetelee viimeisiään ja on aikaa keskittyä kotoiluun. Karsea sana, mutta sopii kuin piste iin päälle tällaiselle kotihiirelle.


Glögikausi korkattu!

torstai 6. lokakuuta 2011


Jiihaa! Mies toi Alkosta mukanaan ensimmäisen satsin glögiä eikä tippaakaan liian aikaisin. Jonkinlainen traditio tästä on jo ehtinyt muodostua, mies ehtii kyselemään uutuusglögeistä ennen kuin ne ovat edes varastoon päätyneet. Toisille glögi on joulujuomaa, minä miellän sen pikemminkin syysiltoihin sopivaksi. Ensimmäinen maku on nyt testattu ja seuraavan parin kuukauden aikana loputkin.

Syysiltojen keitot


Syysmyrskyä on luvattu, joten näen jo itseni makoilemassa viltin alla sateen vihmoessa ikkunaan. Jos sadetta tulee taivaalta enemmänkin, on turha lähteä rämpimään mökille puutarhahommiin eikä niitä ikkunoitakaan voi edelleenkään pestä. Makoilun lomassa voisin toki järjestellä parit kaapit ja pistää miehen maalaamaan makuuhuonetta. Oli miten oli, kolean ja tuulisen sään aikaan maistuu lämpimät keitot ja itsellä toiveissa olisi jokin uusi makuyhdistelmä. Näillä alla olevilla toki pääsisi alkuun, mutta hyväksi todettuja keittoja ehtii kokkailemaan viikollakin. Olisiko sinulla mielessä jokin erityisen hyvin kylmään säähän sopiva keitto? Ideoita otetaan vastaan!
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.